Mat som klarar sig själv
Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv.
Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen.
Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.
Servera grytan med till exempel en blomkålssallad, örtaioli och ett nötbröd, så mättar den många munnar.
Lättlagad kycklinggryta 4-5 port
800 g kycklinglår
ca 800 g blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat
50 g smör/kokosolja
2-3 dl kycklingbuljong
1 tetra krossade tomater
1 dl oliver
1 dl rödvin
2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda
2 vitlöksklyftor
Örtsalt och peppar
Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.
Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.
Fräs grönsakerna som fått tina innan och rinna av, krydda med örtsalt.
Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryner en stund tillsammans med skivad vitlök.
Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund medan du bryner kycklingen väl på båda sidor.
Lagar du till grytan i Crock-Pot så blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.
Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.
Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.
I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.
Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.
Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.
Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.
Tycker du om min typ av långkok så hittar du många fler recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Det är tack vare att jag gjort de kokböckerna som jag fått införskaffa så många långkokningsgrytor, för att testa fram alla tillagningssätt