Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Min bästa bönsallad

Ägg, bönsallad, nötter och smör

Sommarens bästa bönor

Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.

Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.

Du kan lägga in om bevakning här på Adlibris, så får du mail när den finns att beställa.

Här finns samma kokbok på Bokus, där kostar den 139 kr.

Den här salladen står sig än idag, 2½ år senare, vi äter den så gott som dagligen.

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

1 dl ajvar relish

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i kokboken.

Här kan du läsa mer om boken på vårt förlag Bladh by Bladh.

Jag och mina medförfattare

Bönsallad x 2

Goda tillbehör

Idag får du recept på två smakrika bönsallader som passar fint såväl nu till påskens middagar som till alla grillkvällar framöver.

Pre- och probiotika är väldigt bra för att stärka immunförsvaret, något vi alla måste tänka extra på att ta hand om just nu.

Vi äter lite bönor, kikärter eller linser varje dag och ett par matskedar mjölksyrade grönsaker, smetana eller rysk yoghurt.

Ett mycket gott sätt att få i sig både den resistenta stärkelsen och mjölksyrebakterierna på en och samma gång är den här bönsalladen som passar fint till både fisk, fågel och mittemellan.

På bilden högst upp serverade jag den till stekt torskrygg med räkor i dillmajonnäs, hackat ägg och brynt smör på Långfredagens lunch.

Bönsallad med ajvar

3 dl kokta, svarta bönor

1 dl mjölksyrade morötter

1 dl ajvar relish, mild eller stark

½ dl olivolja med citronsmak

2 msk äppelcidervinäger

2 msk hackade örter

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av lagen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ajvar, olja, vinäger, örtsalt och örthack i en bunke.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen, bönsalladen håller minst en vecka.

För en krämigare eller lite mildare variant så kan du blanda salladen med 1 dl aioli eller smetana.

Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Det här receptet skapade jag häromåret till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den är för närvarande slutsåld, men du hittar fler recept på goda bönröror och ajvar i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Zucchinisallad med örter och bönor från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker

 


Trendig pytt-i-panna
Hej på er! Även jag har hakat på senaste trenden med att lägga till lite bönor till min mat! Så nu äter jag en stor sked med blandade bönor till alla mina måltider. Jag blandar helt enkelt ner dem i min sallad eller i matlådan. Jag har även testat göra muffins och bröd med bönor, recept kommer […]