Valnötsbröd
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker


Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har


Ekologiskt kryddsmör Fajita och lite reklam

Kryddsmör Fajita

Texmex-smör

Färdiga kryddmixer från texmex-köket säljer väldigt mycket, särskilt till fredagsmysets taco-fest. Men ofta innehåller kryddblandningarna ingredienser som inte är bra vare sig för barn eller vuxna.

Glutamat, E-621, är väldigt vanligt att tillsätta i kryddpåsar och färdiga röror för att förhöja smaken när råvaran inte är så särskilt bra.

Salt, socker, konserveringsmedel, citronsyra, klumpförebyggande medel är andra mindre bra saker att krydda maten med.

Jag fick hem ett prov på helt rena kryddblandningar från Spicemaster, här är det bara ekologiskt odlade kryddor och inga tillsatser alls.

Jag har testat deras produkter tidigare och tycker de är riktigt goda. Här gjorde jag ett smakrikt kryddsmör, gott till både kyckling, kött och fisk.

Det är ju väldigt sällan jag har reklam på min blogg, men just idag har jag flera saker jag vill marknadsföra lite extra.

Kampanj Spröda frökex från Huså Bröd

Fick ett tips på Facebook igår att till och med söndag kan du få ett gratispaket av Spröda frökex från Huså Bröd.

Det är hälsobutiken Liveo.se som har det generösa erbjudandet att om du handlar för 200 kr så får du ett kexpaket på köpet.

Extra trevligt i sammanhanget är att Kostdoktorn just i dagarna ändrat i sina rekommendationer kring bröd på sin sida LCHF för nybörjare.

Nu är allt bröd med gluten borttaget ur rekommendationerna och han tipsar istället om just de här kexen under rubriken ”Istället för bröd”.

Så till sist en blänkare om Sveriges största matbloggstävlning. Tycker du om min blogg eller har du nån annan favorit-matblogg så är det hög tid att nominera till Folkets val i Matbloggspriset 2014.

Du kan rösta via länken fram till och med söndag den 12 okt vid midnatt.

Kryddsmör

Fajitasmör ca 2-3 port

100 g ekologiskt smör

1-2 tsk Spicemaster kryddmix Fajita

ca 2 krm flingsalt

1 krm balsamvinäger

Skiva smöret och lägg det i en bunke, låt det mjukna en stund i rumstemperatur. Strö över kryddan, salt och vinägern.

Vispa samman allt under några minuter med elvisp, så det blir fluffigt. Smaka av om smöret har lagom halt av sälta, syra och styrka.

Lägg upp i en skål, gör smörrullar eller fyll det i en spetspaprika. Hur du gör det enklast kan du läsa Här.

Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, den kan du köpa här på Adlibris.

Delar med mig av ett fint meddelande jag fick på Facebook häromdagen, om hälsofördelarna med att äta LCHF.
Så här skriver Anders Furesang;

”Tack för allt du inspirerar mig. Jag fick min diabetesdiagnos för xact 1 år sedan, mitt ”långsocker” låg då på 76, efter 6 månader på 62, läser din artiklar och köpte din grillbok, efter en sommar med god mat och dryck var jag orolig, men efter min träff i fredags med min diabetessköterska så sa hon: 48!!
då sa jag, träffa mig till jul och jag har 42….ska fixa det här, lovar dig. Tack för din inspiration. Stor beundrare av dig Birgitta.”

Tack för dina fina ord och för att jag fick dela din historia, Anders, det kan säkert inge hopp till många andra diabetiker :)

Smör med kryddmixer från Spicemaster

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Broccolisoppa och födelsedagsfirande

Torsdagssoppan

Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.

Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.

Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.

Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.

Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.

Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.

Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.

Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.

Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.

I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.

Artikel om Birgitta Höglund och långsemesterliv i Alanya

Broccolisoppa med salami och ägg 2 port

250 gr förvälld broccoli

3 msk smör

2 dl grädde

1 dl kycklingfond eller 1 msk buljongpulver

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

Salt och peppar

Garnering

6 skivor salami

1-2 kokta ägg

Fårost utrört med crème fraiche

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Café Cineast

Café Cineast

Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.

Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.

Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.

När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.

Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)

Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.

Stensbo, Öjsjön

Stensbo, Öjsjön

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

Ett glas rom vid brasan

Ett glas rom vid brasan

Birgitta Höglund

53 känns som en bra ålder

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Odon i höstskrud

Odon i höstskrud

Nyfiken utter

Nyfiken utter

Lingon och mossa

Lingon och mossa

Min barndoms skogsstigar

Min barndoms skogsstigar

Höstfärgat blåbärsris

Höstfärgat blåbärsris

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd


Norsk snabbmat, en natt i Bergen och några timmar i Hell

Norsk snabbmat

Nyttig och god snabbmat

Nu har det äntligen blivit dags att skriva det sista inlägget om vår resa på Hurtigrutten häromveckan.

Det är så många recept som pockar på uppmärksamhet i min hjärna, så ibland glömmer jag att skriva det jag planerat sen tidigare… ;)

På resan körde vi en liten budgetvariant vid måltiderna, det hade blivit för dyrt att bara äta på restaurang i 4 dygn.

Blev riktigt glatt överraskad att hitta en fin snabbmatsvariant i snabbköp och närbutiker, rå lax med sesamfrön och en soyasås från Salmalax.

Tyvärr finns den inte i Sverige än, men stöt på hos Salmalax så kanske de börjar sälja den här med.

Pratade med en representant för dem på NK i fredags när de bjöd på laxen, men de visste inte om den svenska marknaden var mogen för den här typen av snabbmat än, blev svaret. Jag tror vi är mogna för det.

Många matbutiker har samma typ av salladsvagn som i Sverige, vi köpte kokta ägg, fetaost och grönsaker på Rema 1000. Ett paket Bregott havssalt och nötter tog jag med hemifrån.

Till det handlade vi rökt sill, rømmesild, räksallad och andra goda tillbehör på fiskhallen Ravnkloa i Trondheim och på matbutiken.

Rømmesild

Ett av stoppen på Hurtigrutten

Vi hade kylskåp på hotellrummen och i hytten så det var inga problem att hålla maten fräsch. Annars brukar jag ta med en fryst vattenflaska på resan, så håller den maten kall första dygnet.

Bor man på hotell utan kylmöjligheter så finns ofta en ismaskin eller så kan man få is i baren. Lägger den i tvättstället, på med det som ska kylas och sen över med en dubbelvikt badhandduk. Då har jag enkelt fixat en egen kyl.

Nedan får du se lite fler matbilder från resan och bilder från övernattningen i Bergen på anrika hotell Grand Terminus.Bergens järnvägsstation

Grand Terminus Bergen

Baren på Grand Terminus

Utsikt från Grand Terminus i Bergen

Frukostbuffé på Grand Terminus

Gott smör till frukosten

Min frukosttallrik

Frukostmatsalen på Grand Terminus

Bergen

Bergen

Bergen

De sista timmarna när vi landat i Trondheim och väntade på tåget tillbaka till Östersund tillbringade vi på fina Hotell Rica i Hell, precis invid Vaernes flygplats.

Vädret var bedrövligt så vi vill inte åka in till stan bara för några timmar. Vi blev väldigt väl bemötta på hotellet, fick te och kaffe och gratis internet medan vi väntade.

Rica Hell Hotel

Brunch på Rica Hell Hotel

Dessertbordet på Rica Hell Hotell

Norsk fisksoppa på Rica Hotell i Hell

Lunch på Rica Hell Hotell

Dopgäster på Rica Hell Hotell

De hade dukat upp en fantastisk lunchbuffé som var en fröjd för ögat och mycket populär hos ortsborna. Vi fick se ett helt dopfölje som kom till restaurangen, många var klädda i vacker bunad, folkdräkt.

Det hade blivit så mycket buffémat på frukostarna på resan för oss, så vi tog bara en hamburgare på traktens gräsbeteskött med extra smör och en mycket god om än inte så vacker fisksoppa med picklad rödlök.

Vi delade på rätterna och höll oss mätta ända tills vi kom hem.

Jag kan verkligen rekommendera både en resa på Hurtigrutten och övernattningar på de hotell vi bodde på, du kan läsa mer om resan i de här inläggen:

Dag 1 – Trondheim

Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten

Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten

 

Hell station

Tåg genom Norge


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


Mitt möte med Halva Lindha

Lindha Vikström, foto från ÖstersundsPosten

Ett fint möte med en mycket hel Lindha

Halva Lindha, ja det bloggnamnet passar faktiskt riktigt bra in på Lindha Vikström. Denna målinriktade och mycket inspirerande (och mycket trevliga) kvinna tappade på 18 månader halva sin vikt med LCHF och rejält med träning.

Från en startvikt på 140 kilo, som sakta krupit sig på henne genom åren tack vare den passion hon tidigare hade för mackor, pasta, potatis och läsk. Det blev hela 1½ liter per dag.

Lindha var inte sjuk och hade egentligen inga större besvär av sin vikt, men kände till slut att nu fick det vara nog.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Hon är idag 43 år och då är det hög tid att börja tänka på en ny och hälsosammare livsstil innan krämporna sätter in. En arbetskamrat hade börjat med LCHF och Lindha hängde på och skar ner ordentligt på kolhydraterna för att istället lägga till mer fett i maten.

Hon började också träna, från början med långa promenader. När hon hade gått ner 30 kilo så började hon få ork att träna på gym, och det gjorde hon med besked.

6 dagar i veckan tränade hon på olika sätt, 2-3 timmar om dagen, här du kan läsa mer om hur hon tränat.

Lindha Vikström på träningspass

Lindhas träning har tillsammans med ordentliga portioner av näringsrik LCHF-mat gett ett fantastiskt resultat. Idag väger Lindha 70 kilo och den vikten har hon hållit nu det senaste året.

Kroppen har på ett otroligt sätt anpassat sig till hennes nya vikt. Huden har blivit fast och fin, inget gäddhäng som tecken på all den överkottsvikt hon hade tidigare.

En del har svårt att tro att det går att få en så vältränad och fast kropp när man går ner mycket utan att operera bort en massa löshud.

Lindha är ett levande exempel på att LCHF ihop med träning är en mycket bra väg även för kraftigt överviktiga. Tänk om fler tog den chansen istället för att genomgå en magsäcksoperation för att gå ner i vikt.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Vi hade så mycket att prata om den dagen vi träffades, så de 1½ timme jag hade på mig rann bort alldeles för fort. Men jag är övertygad om att det blir fler möten, vi bor faktiskt mindre än en mil från varann.

Vi har båda ett brinnande intresse för att laga och äta god och nyttig mat, så vi kommer säkert att ha något samarbete kring det framöver.

Träningen är också den ett gemensamt intresse. Jag hade inte mått så bra idag om jag inte tränat ca 2 timmar per dag. Det är något jag hållit på med ända sen jag fick min fibromyalgidiagnos för över åtta år sen.

Det är inte bara Lindha som haft stora framgångar med sin viktnedgång. Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så 115 kilo har sammanlagt försvunnit i deras familj.

Här kan du läsa vad Lindha skrev om vårt möte och här den veckomatsedel hon planerat till den kommande veckan.

Den är baserad på husmanskost från min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Bilderna i inlägget har jag fått låna från Lindhas blogg.

Lindha Vikström och Birgitta Höglund


Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong


Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten
Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Flytande lyxhotell

Nu har vi kommit en bra bit på vår resa mellan Trondheim och Bergen med MS Finnmarken. Vi har nyss lämnat Kristiansund och stävar mot Molde.

Resan började med en härlig hotellfrukost på Thon Hotel Trondheim, riktigt bra Lavkarbo-LCHF med en hel del fisk. Vi gick sen i vackert väder ner till kajen, dimman från tidigare morgnar var äntligen borta.

Lavkarbo-LCHF till frukost

Lavkarbo-LCHF till frukost

MS Finnmarken

MS Finnmarken

MS Midnatsol i Trondheims hamn

MS Midnatsol i Trondheims hamn

Båten lämnade kajen kl 10 och vi satt ute på däck och tittade på staden i finväder. Hytten var inte klar så vi fick vänta till 11, men det var det verkligen värt. Jag hade bokat en utsides, ospecificerad hytt med begränsad utsikt, men vi hade en sån tur att vi hade fått den uppgraderad till en svit med balkong.

Båten är inredd i Art Deco-stil och mycket vacker. Vi fick det mest luxuösa hotellrum vi bott i, med en otrolig utsikt som hela tiden varierar.

Vädret har också det varit bra hela dagen, kav lugnt på havet, lätt dis och mestadels sol som trängde igenom. Ingen klarblå himmel himmel tyvärr, men man kan ju inte få allt. Här följer lite bilder från dagens resa.

Seiland Suite MS Finnmarken

Seiland Suite MS Finnmarken

Munkholmen

Munkholmen

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden

Vår balkongutsikt

Vår balkongutsikt

Lavkarbo-LCHF snacks

Lavkarbo-LCHF snacks

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Sista bilden för idag

Sista bilden för idag