Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Höstens nyttiga matlådor denna vecka – ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

ugnsomelett_omelett_lchf_recept
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. :-P Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.

Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

omelett_ugn_broccoli_purjolök_bacon_lchf
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.

ugnsomelett_bacon_lchf_broccoli
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.

omelett_i_ugn_bacon_broccoli_lchf
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.

Spagetti med krämig kasslersås

kassler_recept_pasta_pastasås
En väldigt enkel och god pastasås är den här med kassler. Jag köpte vinmarinerad kassler som jag nämnt tidigare, den är så otroligt god! Bara strimla och vända ner i en god sås. Med philadelphiaost i såsen blir det extra krämigt, perfekt att ladda matlådor med.

Får du mat över, fyll små portionsformar, toppa med riven ost och in i ugnen så har du en vansinnigt god pastagratäng! Så gör jag ofta med just pasta och såser som blir över. :-P

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 pers
200 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl mjölk
1 förp philadelphiaost
salt & Peppar
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär kasslern i mindre strimlor. Hacka den gula löken och vitlöken & fräs den mjuk i stekpanna. Tillsätt mjölk och rör ner philadelphiaosten. Låt koka upp. Vänd ner den strimlade kasslern. Låt puttra ihop nån minut. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar,

pasta_kassler_recept_kasslersås

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Kyckling allt i ett med smak av timjan och vitlök

allt_i_ett_kyckling
En väldigt tacksam och enkel middag är såna man gör ”allt-i-ett” och det sköter sig lite själv. Dessutom sparar man ju på disk också! ;-)

Här har jag blandat kyckling med potatis och lite olika grönsaker, paprika, tomat, purjo mm. SUPERGOTT blev det. Med timjan och vitlök blir det en ljuvlig smak till såsen också.

Jag passar på att önska er alla en GLAD PÅSK ♥ Ta det lungt på kvastarna ikväll! :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling, styckad i delar
4 potatisar
1/2 purjolök
Några kvisttomater
1 röd spetspaprika
4 hela vitlöksklyftor
Trocomare örtkrydda
Paprikapulver
Torkad timjan

Såsen : 
Skyn från formen
2 dl creme fraiche
Salta och peppar

GÖR SÅHÄR :
Stycka kycklingen i delar. Tvätta och skär potatis. Skölj grönsaker och skär i slantar. Lägg allt i en rymlig form. Vitlöksklyftorna kan vara hela med skal, dom mosar man sönder och använder i såsen sen. Krydda med trocomare örtsalt, paprikapulver och torkad timjan.

Sätt in i ugnen på 200 grader ca 50 min. Använd aluminiumfolie och täck över formen, ta bort sista 20 minuterna så blir det inte bränt på ytan.
Plocka upp kycklingdelarna. Mosa sönder vitlöksklyftorna med en gaffel. Sila skyn. Lägg tillbaka kycklingdelarna i formen. Koka upp skyn med 2 dl creme fraiche ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med såsen.

recept_kyckling

recept_med_kyckling_allt_i_ett

allt_i_ett_kyckling_hel_delar

kyckling_allt_i_ett

Grevens omelett

omelett_lchf_ost
Godaste omeletten jag gjort på väldigt länge. Krämig och perfekt konsistens med massor av härlig greveost – därav namnet! ;-) Just greve blir så galet gott i matlagning. Har inte krånglat till det så mycket utan plockat i lite grönsaker av de jag hade i kylen. Istället för mjölk eller grädde i smeten tog jag en burk creme fraiche. Hela kombinationen blev klockren, grymt god! Prova, prova, prova! :-P

Det här behöver du :
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 näve sugar snaps
1/2 röd paprika
Några skivor grön jalapeno
2 tomater
1 dl hyvlad greveost
Örtkrydda
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med creme fraiche. Skär grönsakerna i mindre bitar/skivor. Hyvla osten. Slå smeten i het stekpanna, sänk till medelvärme och plocka i grönsakerna. Toppa med ost och kryddor. Stek tills omeletten ”stannat” och du kan skaka över den på en tallrik.

grevens_omelett_lchf

Blomkålsmos LCHF

blomkålsmos_lchf_recept
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt! :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde

GÖR SÅHÄR : 
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.

blomkål_recept
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!

blomkålsmos_recept
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.

mos_blomkålsmos
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.

lax_dillsås_fisk_sås
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!

Den tandlöse greven Stroganov

korvstroganoff_klassisk_recept_falukorv
Kocken till den ryske och även tandlöse greven Stroganov som älskade kött men hade på ålderns höst fått svårt att tugga då tänderna trillat ur uppfann rätten Biff stroganoff där han skar köttet i strimlor och bräserade det riktigt mört i sås av grädde, lök och bl.a. tomatpuré.

Den tandlöse greven och dennes kock ska därför ha stort tack genom den försvenskade versionen som blivit en älskad husman och vardagsrätt – korvstroganoff! :-P

Jag tillagar min på klassiskt vis med just strimlad falukorv, hackad, gul lök och en buljongsås med tomatpuré som jag späder med en skvätt grädde och smaksätter med fransk senap. Det blir gudagott och smakar allra bäst serverat med ris eller makaroner tycker jag. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :

800 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och kokta gröna ärtor.

falukorv_korvstroganoff_recept

korvstroganoff_ris_recept_falukorv

korvstroganoff_historia_recept_falukorv_korv_stroganoff