Snickerskakor

snickerskaka
Vansinnigt söta små godbit är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! :-P Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

snickerskakor

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Snabba biffar med krispiga wokgrönsaker och broccoli

biffar_lchf
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.

Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart! ;-)

Receptet på biffarna ska ni förstås få också.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.

nicke_biffar_öjkroken
Biff-mannen! :-P

Tillfälligt avBROTT!!

bruten_fot_gipsad
JA!!! Jag är en olyckskorp o brukar dra på mig de mest konstiga, knasiga åkommor man kan tänka sig.
Folk i min omgivning brukar säga; 
-”Nääe, nu igen!?!”
-”Vilken otur du ska ha jämt då??!”
-”Vad har du nu gjort då??!”
-”Men herregud!!
-”Va de inte handen sist??!”

Osv osv…

Jodå, jag kan jag! ;-)

I onsdagskväll i förra veckan runt 21 gick jag till badrummet, barfota, plant golv, inga mattor och lyckades vricka till utsidan av högerfoten precis utanför Max dörr. Jag märkte inte själv att jag vrickade mig för allt gick på nån sekund och det small till i foten! Verkligen SMALL TILL!
Nicke satt i fåtöljen vid TV:n i rummet intill o frågade; ”Vad va de som small???!”

- MIN FOT!!! sa jag…

Haltade in i badrummet o gick sen o la mig. Gjorde lite ont men tänkte att jag nog bara stukat den lite, är nog borta imorgon!

När jag vaknar torsdag morgon och ska gå ur sängen för att väcka barnen o fixa frukost mm tänker jag inte alls på foten o kliver upp som vanligt men säckar nästan ihop av smärta när jag ställde mig med fötterna på golvet. Satte mig ner i sängen igen o tittade på foten. Syntes inget märkvärdigt så jag försöker igen men den smärta när jag står på foten får de nästan att svartna för ögonen…. Hur ska de här gå???

Reser mig på nytt o försöker hitta ett läge så jag kan ta mig fram lite snett lutande på halva hälen med högerfoten… Får stötta mig på väggar o möbler och smärtan liksom sticker/ilar genom hela foten! (Måste slitit av nåt ledband eller en sena eller nåt)

Får iväg barnen till skolan o börjar googla ”fot +ledband”….
Avslitet ledband får ofta läka av sig själv läser jag. Mhh… Jaha, dåså!
Skönt tänker jag då behöver jag ju inte åka till vårdcentralen… Dagen gick o jag tänkte att de blir bättre o bättre o inbillade mig att om de dunkar i foten nu så håller den ju på att läka…

Härdade ut till eftermiddan då jag kände att ”Nääe, det är något riktigt fel!!”… Först då ringer jag Sjukvårdsupplysningen o vill mest veta hur länge jag kan avvakta. De kunde jag inte göra alls tyckte dom. Avvakta alltså, så mamma fick komma och hämta mig o sen iväg till vårdcentralen i Borgholm.

Tar mig ingenstans till fots så de blev att sätta sig i rullstol o bli körd genom korridorer för att invänta läkaren.

Efter väldigt omilt klämmande, böjande och konstaterande blev det remiss till röntgen i Kalmar. Så typiskt mig, tänkte jag…

Väl där fick vi komma in direkt men jag hann notera att klockan var efter stängning på ortopedmottagningen ifall det nu skulle bli gips. Akutens klumpiga kalkgips har jag varit med om förr och det är inget jag uppskattar direkt… Men så blev det.

röntgen_fot_bruten
Några minuter efter röntgen… Svullen fot och tårna pekar som prinskorvar… 

Efter att röntgenplåtarna var lästa fick jag beskedet att förmodligen ett ledband gått av och även slagit av benbitar i foten. Mellanbenet på sidan under ”lilltå-benet” var av. Så jag blev skickad ner till akuten för gipsning o vidare utlåtande… *dubbelsuck och dubbel-typiskt-mig-suck* 

Jag har aldrig gillat akuten o inte dess personal heller men nu hade jag inget val o framför mig väntade klumpgips, kryckor och tre värktabletter med mig hem. Roligt, roligt! Så här är vi nu idag.

Helgen har snart passerat och jag har haft så satans ont på ren svenska så jag har inte orkat mer än vilat, haft benet i högläge, sovit och gått på toaletten i princip. Hoppa på kryckor har jag lärt mig och fått skavsår i händerna med…

Imorgon är det JAG som ska in på ortopeden illa kvickt o bli av med detta gips och få ett bättre, lättare plastgips av proffsig personal! Jag känner dom flesta därinne efter alla år nu. Min favorit-gips-sköterska måste bli himla glad att se mig igen! :-P Haha!

Återkommer imorgon em/kväll om orken finns, nu vet ni vad jag pysslar med i alla fall. Lovar er dock dyrt o heligt att recept ligger på lut så de kommer inom kort så fort jag hittat en lämplig pall att peta in under skrivbordet som jag kan lägga upp benet på! ;-) 3 månader i detta läge är inget jag ser fram emot men de ska väl gå de me, som allt annat en olyckskorp har omkring sig.

Hoppas att ni ”hoppar” med mig på kryckorna och kan peppa mig till köket och och lite ny inspiration! Puss på er alla. ❤️ ❤️ ❤️

Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.

Höstens nyttiga matlådor denna vecka – ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

ugnsomelett_omelett_lchf_recept
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. :-P Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.

Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

omelett_ugn_broccoli_purjolök_bacon_lchf
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.

ugnsomelett_bacon_lchf_broccoli
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.

omelett_i_ugn_bacon_broccoli_lchf
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.

Smördegsinbakad och ädelostfylld kycklingfilé med godaste champinjonsåsen

smördegsinbakad_kycklingfile_ädelostfylld
En inbakad favorit är denna kyckling fylld med ädelost och inbakad i smördeg. Det är en sån rätt jag kanske gör högst två gånger om året men det är ju så förbenat gott så det fick bli lyxmiddag förra helgen.
Jag serverade den med potatisgratäng, en enkel sallad och självklart kan jag inte vara utan en god sås även om många anser att det inte behövs här. En sås behövs alltid tycker jag! :-P Gör rätten precis som du själv önskar, med eller utan… ;-)

Kycklingen : 
1 förp färdigkavlad smördeg
4 kycklingfiléer
Salt & peppar
2 förp kvibille ädelost

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut smördegen på en plåt.
Bryn kycklingfiléerna i het stekpanna med smör tills de fått fin färg på bägge sidorna. De steks sedan färdiga i ugnen. Salta och peppra.
Skär ett längsgående snitt i varje kycklingfile och fyll med en bit kvibille ädelost. Lägg filéerna på smördegen och toppa med ädelosten som blir över. Vik ihop och tryck till kanterna. Baka i ugn i 200 grader ca 25 min.

Såsen : 
Stekskyn från kycklingen
400 gram färska champinjoner
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna samt stekskyn från kycklingen och lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fylld_kycklingfile
Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg. De steks sedan färdiga i ugnen.

kvibille_ädelost_fyllning_fylld_kyckling
Kvibilles ädelost är grymt god att ”baka in”, ett billigare alternativ till roquefort, gorgonzola etc.

fylld_kycklingfile_ädelost_ostfylld_kyckling
Snåla inte… ;-)

färska_champinjoner_marinerade

steka_champinjoner

gräddsås_champinjoner
Såsen puttrar… Smaka av ordentligt! :-P

ädelostfylld_kycklingfile_smördeg_inbakad
Smaklig måltid och ha en trevlig fredag allihopa!

Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Quesadillas med flinta trippel chili

quesadillas_texmex
Jag provade att grilla en av scans nya flintastekar, ”årets smak; Trippel chili. Jädrans vilken fart de va på den! Mycket hetta där. Cayenne, ancho och jalapenõ. Smakrik men het. Hela biten på ca 1 kg rensade jag från fett och ben och strimlade jag upp efter att den grillats. Det räckte till 4 stora quesadillas, som vardera skar i 8 slajsar, alltså 32 små tårtbitar som tilltugg. Rikligt fyllda! ;-) 

Jag fyllde även tortillabröden med hackad, gul lök, tomat och kryddost. Ett par minuter på varje sida på väldigt svag grillglöd blir perfekt. Man får akta värmen för de bränns snabbt. På muurikkan är det enklare.

Det var ett litet lördagstips till grillen de. Flintastek i quesadillas blev en riktig höjdare. :-P

grillad_flinta_stek_grillat_kött_marinad_grilla

quesadillas_hot_texmex

quesadillas_recept

quesadillas