Trevlig hösthelg önskar jag dig med en liten bakelse à la Rawfood, smaksatt med choklad och lingon
En härlig smakkombination tycker jag, hoppas du också gillar den.
Den passar lika fint till brunchen som till eftermiddagsfika eller Afternoon Tea.
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja eller smör
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl smält kokosolja eller smör
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Du kan variera chokladkakan med pumpafrön och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med till exempel körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.
Här nedan ser du en bild från Länstidningen i Östersund, Jan Andersson tog den till en artikel när jag fotograferade lingonkakan ute i skogen på Bynäset på Frösön.
Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.
Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.
Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse,pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.
Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön
1 msk valfri sötning
1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.
På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller andra bär
Citronmeliss
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.
På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.
Sistaminutentips
Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.
De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.
Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.
Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.
Idag firar vårt kära grannland Norge sin Nationaldag, pingsten står för dörren och snart är det Mors Dag.
Det finns alltså flera goda anledningar att njuta av en riktigt god, gammaldags bakelse, om inte annat så för att sommarvämen äntligen dykt upp.
Mandelmusslor har funnits med genom mitt liv vid festliga tillfällen ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
Min variant bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes.
Svenska Celiakiförbundet arrangerar just nu Celiakiveckan för att uppmärksamma celiaki och glutenintolerans, därför har jag dagligen delat glutenfria godsaker på min Facebooksida.
Bokus har köpt in de allra sista exemplaren, du kan fortfarande beställa bakboken hos dem i länken ovan.
Baka med frukt & grönt utsågs till Sveriges Bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.
Den har blivit väldigt populär den senaste tiden hos många som bakar glutenfritt och vill undvika socker, den ligger nu på 1a plats på Bokus Topplista i kategorin Hälsokost.
Recepten i boken är istället smaksatta med frukt, bär eller grönsaker, något som blivit mycket uppskattat bland alla som tycker om naturliga smaker.
Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.
Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.
Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.
Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.
Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.
Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.
I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.
Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.
För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker, honung eller valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse,pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.
Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.
Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.
Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.
Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.
Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.
Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.
Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.
Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.
Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.
Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.
Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.
Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.
Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Skogens superbär
Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.
En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.
Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen
Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.
Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.
Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.
Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.
Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl kokosolja
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.
För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.
Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.
Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.
Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.
Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.
Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos
Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet
Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten.
Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.
Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är nästan den samma.
Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt björksocker eller honung till den här med bra resultat.
Jag brukar använda psylliumhusk till det här receptet, det ger en fastare kaka än med fiberhusk.
Ta hand om varandra lite extra mycket nu i Pingsthelgen, även om vi inte kan träffas som vanligt så finns ju andra sätt att hålla kontakten.
Glutenfri sockerkaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker, honung eller valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Fler av mina tips på glutenfri matlagning och bakning hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.
Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.
För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.
I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.
Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.
Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.
Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.
Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.
Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.
De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat
Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.
”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.
Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.
Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.
Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?
Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”
Chokladmuffinsca10-12 st
2 ägg
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl smält smör/kokosolja
2 msk kakao
1-2 msk valfri sötning
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
½ tsk vaniljpulver
Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.
Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.
Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.
Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller hjortron
Citronmeliss
Ev lite riven, mörk choklad
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.
Bilderna till Jengels pusseltävling
Tävla om ett pussel
Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.
Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.
Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.
Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.
Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.
Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Länkarna går till Adlibris, böckerna finns även på Bokus, i den övriga nätbokhandeln och att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.
Glutenfria muffins med morot
4 dl mandelmjöl
3 ägg
1,5 dl yoghurt 10-17%
50 g smält smör
2 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk valfri sötning
2 fint rivna morötter
Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.
Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.
Rör ihop lite naturell färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.
Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.
Här ser du en av mina favoriter från Baka med frukt & grönt, små pekannötsmuffins med äpple.
Medicinjournalisten och författaren Inger Palm, ligger bakom satsningen, hon har tidigare skrivit om hälsa på bland annat Kurera, Tidningen Land och Må Bra, du ser en liten bild på Inger här nere.
Jag kommer att finnas med på ett hörn och dela med mig av hälsosamma och goda recept, det ska bli väldigt roligt.
Här kan du läsa mer i tidningen ommin hälsoresa, övriga medarbetare och innehåll finns att läsa mer om i den här länken.
Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.
Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.
Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.
Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.
Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.
Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.
Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.
Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.
Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.
Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.
Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.
Mjuk mandelkaka
2½ dl mandelmjöl
2 dl grädde/kokosgrädde
2 ägg
2 msk honung, björksocker eller annan sötning
1 dl sesamfrön
1 tsk fiberhusk
½ krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk smör till formen
Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.
Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.
Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.
Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.
När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.
Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.
Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.
Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.
Kardemummakaka med bär och crème fraiche
Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.
Valnötsmuffins med blåbärssylt
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor
1 msk honung eller valfri sötning
1 tsk vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.
Hallonfromage 4-6 port
2 dl frysta skogshallon
2 dl grädde
2 ägg
1 msk flytande honung eller annan sötning
2 gelatinblad
1 tsk pressad citron
Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.
Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.
Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.
Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.
Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.
I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.