Smakrika tillbehör
Idag bjuder jag på två recept på kålsallad eller som de ofta kallas på restaurangmenyerna, coleslaw.
Båda är riktigt krämiga och goda, de passar fint till många rätter.
Vitkål, salladskål med flera kålsorter är i säsong nu, så passa på att använda dem istället för isbergssallad eller småbladspåsar som oftast är väldigt dyra.
Ajvar är ett bra alternativ till paprikan som kostar mycket nu på vintern, en burk räcker länge.
Vill du göra egen ajvar så hittar du i länken, som går till fina Paleobloggen Under vårt tak, mitt recept från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
När du ändå är igång i köket så gör majonnäsen själv också, då blir den inte bara godare utan du sparar en del pengar.
Fler tips för att laga lite billigare mat hittar du i mina kokböcker som är med på Bokrean, en bra investering för såväl smaklökar som hälsa och plånbok.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokus Bokrea
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokus Bokrea
Coleslaw med ajvar 2-4 port
3 dl strimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 dl hackad gräslök eller andra örter
2 msk ajvar
Salt och svartpeppar
Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.
Rör ner majonnäs, ajvar och gräslök.
Smaka av med salt och peppar, ställ kallt en stund innan serveringen.
Grön coleslaw 2 port
3-4 dl strimlad vitkål
1 kiwi
1 pressad lime
½ avokado
2 msk olivolja
2 msk finstrimlad bladpersilja
Chiliflingor
Salt
Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.
Mosa avokadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.
Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.