Gratismat
Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.
Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.
Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.
Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.
Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.
På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.
Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.
Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.
Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.
Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.
Svampstuvning 2 port
200 g svamp
50 g smör
1 dl strimlad purjolök
1 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
Salt och peppar
Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.
Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.
Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.
Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.
Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.
Frukoströra
I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag.
Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader.
Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler.
Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet.
Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor.
Paprikamajonnäs
1 dl finhackad, grillad paprika
1 dl majonnäs
1 dl finhackad dill eller persilja
2 msk tomatpuré
½ finhackad, urkärnad chili
1 tsk äppelcidervinäger
Salt
Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.
Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.
Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.
Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.
Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok.
Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.
Frukostfavorit
I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år.
Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar.
Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare.
Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder.
Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat.
Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs.
Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig.
Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål.
Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de naturligt Omega-3.
Vill du göra ett matigt smörrebröd till brunch eller kvällsmat, fyllt med sill, ägg, skaldjur och grönt, så passar mitt valnötsbröd väldigt bra.
Här hittar du mitt recept på inlagd sill med betydligt mindre socker än de som finns i butikerna.
Det mesta av sockret stannar i sillspadet och tränger inte in i fisken.
Vill du ha en sill helt utan sötning så fungerar det också bra, saltet och ättikan konserverar sillen bättre än sockret.
Det är bara vi svenskar som vant oss vid en väldigt söt sill, i våra grannländer används oftast inget socker alls till fiskkonservering.
Äggsås med dill och mandel 2 port
2 mjukkokta ägg
1 dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl grovhackade mandlar
½ ekologisk citron, rivet skal och saft
Salt och peppar
Skala och hacka äggen i mindre bitar.
Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar.
Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering.
Servera till avocado som frukost eller till en varm grönsaksrätt eller till stekt fisk.
Äggsmör 1 port
1 mjukkokt ägg
25 g mjukt smör
2 msk hackad gräslök
1-2 frökex
Flingsalt
Tomat, rädisa och citronmeliss
Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.
Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.
Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet.
Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd.