Frozen yoghurt med kakao och kardemumma

Svalkande i värmen

Nu gäller det att hålla huvudet kallt, så här får du ett snabbt och gott kyligt tips.

Jag gjorde yoghurtglassen i frysen men har du glassmaskin så blir det förstås ännu bättre resultat.

Frozen Yoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

½ dl grädde

2 tsk kakao

2 tsk honung eller annan valfri sötning

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En nypa salt

Rör ut kakaon med grädden, blanda ner övriga ingredienser.

Häll upp i en keramikskål, så fryser det in lite långsammare än i plastburk och blir inte lika isig.

Frys i 45 min, rör flera gånger under tiden, servera och njut.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Smaksatt bärvatten från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Midsommartips – Jordgubbar med vaniljparfait

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Så prova att göra den här till midsommarens jordgubbar, vill du göra en gräddtårta istället så hittar du mitt recept här.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Här hittar du recept på fler njutbara sommarrätter, min senaste kokbok kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Lördagsdessert – Mangomousse

Lördagsgodis

Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen.

Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen.

Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde/kokosgrädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

ev 1 msk honung eller annan valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden.

Häll upp i små glas, koppar eller skålar, ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Fler njutbara desserter hittar du i de här kokböckerna, läs mer om dem i länkarna.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör

Hallonmousse

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse

För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.

I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.

Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.

Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.

Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.

Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.

Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.

De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat

Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl smält smör/kokosolja

2 msk kakao

1-2 msk valfri sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller hjortron

Citronmeliss

Ev lite riven, mörk choklad

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.

Bilderna till Jengels pusseltävling

Tävla om ett pussel

Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.

Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.

Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.

Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.

Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Lingonparfait till lördagsmiddagen

Parfaitfavorit

Vårt svenska superbär lingonet är ett av mina absoluta favoritbär, dess kärva syra passar mina smaklökar väldigt bra.

Har du lite lingon kvar i frysen sen förra året så måste du testa dagens recept.

Den här parfaiten har jag gjort i många år, hittade på den redan när jag jobbade på restaurang för över 30 år sen.

Då gjorde jag den i en betydligt sötare version, hade även maränger i smeten på den tiden.

Idag vill jag inte ha så söta efterrätter, lingonens smak är så god utan en massa socker.

Du väljer förstås hur mycket eller lite sött du vill ha, eller om du föredrar andra bär än lingon.

Parfait görs oftast på en sjuden äggkräm, det här receptet är betydligt lättare att göra.

Du kan även göra om parfaiten till glass i glassmaskin, det blir också fantastiskt gott.

Lingonparfait ca 6 port

6 äggulor

5 dl grädde eller kokosgrädde

4 dl lingon

½-1 dl valfri sötning

½-1 krm vaniljpulver

Mosa lingonen med hälften av vald sötning, vispa äggulorna riktigt tjocka med resterande halva.

Det tar ca 5 minuter med elvisp, ju tjockare desto krämigare parfait.

Vispa grädden, inte alltför tjock, för då blir parfaiten hård.

Rör försiktigt ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten, vänd sen ner resten med hjälp av en slickepott eller ballongvisp.

Då blir smeten slät och fin, rör så ner de mosade lingonen.

Fyll i formar, glas eller koppar och frys i 4-5 timmar.

Parfaiten blir godast om du låter den tina lätt en kvart i kylen innan serveringen.

Här nedan ser du ett av lingonrecepten från min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Raw chokladkaka med lingontopping

Pusseltävling

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11

Bilder blir pussel

Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv.

De har tidigare tryckt upp flera pussel med vackra bilder som Jan Andersson tagit, fotografen som hjälpte mig att redigera bilderna till Gröna, sköna tillbehör.

Så jag skickade in en av mina bilder från boken, en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell i somras.

Nu fick jag ett mail att den är en av de tolv som blivit utvalda som pusselkandidater.

De tre av bilderna som får flest röster kommer att förevigas som pussel, så jag hoppas förstås på tur.

Tycker du om min bild, som har nummer 11, så blir jag förstås väldigt glad om du lägger en röst på den.

Här kan du gå in på Jengels omröstning, betygsätta och välja ut dina 3 favoriter.

Alla som är med och röstar har chansen att vinna ett av de tre pussel som trycks upp.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfria plättar med kokos och avokado

Söndagsnjutning

Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.

Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.

Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.

Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.

Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg 

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Här ovan ser du min bild på sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, klicka på länken så kan du läsa mer om innehållet i boken.

Just nu ingår min nyutkomna kokbok i Bokus hälsokampanj nedsatt till 179 kr.

Fotograf Catharina Lindgren skickade mig några rader om boken igår, ord som värmer i både själ och hjärta.

Gå gärna in på hennes hemsida via länken och titta på fotokonsten, hon är verkligen en fantastisk fotograf.

”Hej, jag vill bara skriva och tacka för din fina nya bok. Min sambo fick den i födelsedagspresent, men den var ju lika mycket en gåva till mig själv.

Och även om vi inte hunnit testa några av recepten än så är vi väldigt sugna på ett antal och njuter av de vackra fotona.

Jag är så imponerad av dem, de är så varierade och välkomponerade och förtjusande på alla sätt.

Jag vet ju hur svårt det är att fota mat, men du lyckas verkligen på varenda sida. Oerhört fint. Jag blir också så berörd av din personliga historia.”

Glutenfria morotsmuffins som lördagsgodis

Morotskaka som muffins

Idag får du för ovanlighetens skull ett recept som inte är mitt, men så gott så jag vill dela med mig.

De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas.

Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, inte så sött och utan gluten.

Tycker du också om den här typen av bakning så hittar du mängder av godsaker i mina kokböcker som just nu är med på Bokrean, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Länkarna går till Adlibris, böckerna finns även på Bokus, i den övriga nätbokhandeln och att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Glutenfria muffins med morot

4 dl mandelmjöl

3 ägg

1,5 dl yoghurt 10-17%

50 g smält smör

2 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk valfri sötning

2 fint rivna morötter

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.

Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.

Rör ihop lite naturell färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.

Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.

Här ser du en av mina favoriter från Baka med frukt & grönt, små pekannötsmuffins med äpple.

8.-sma-pekannotsmuffins-med-apple

Ny hälsotidning

Igår var det premiär för en ny tidning på nätet, Mandarin Media – för ett friskare Sverige.

Medicinjournalisten och författaren Inger Palm, ligger bakom satsningen, hon har tidigare skrivit om hälsa på bland annat Kurera, Tidningen Land och Må Bra, du ser en liten bild på Inger här nere.

Jag kommer att finnas med på ett hörn och dela med mig av hälsosamma och goda recept, det ska bli väldigt roligt.

Här kan du läsa mer i tidningen om min hälsoresa, övriga medarbetare och innehåll finns att läsa mer om i den här länken.

Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Bästa frukostdrinken

Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider.

Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer tid och plats i livet igen.

Idag kan du dessutom ta chansen att vinna ett signerat exemplar av min nya kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som är så ny så den släpps först nu på torsdag.

Tävlingen pågår till måndag morgon kl 10, så blir vinnaren en av de allra första att få hem kokboken.

Här ser du en bild på en grön smoothie från boken, som jag tog en vacker försommarmorgon hemma i Jämtland förra året.

Skriv en kommentar nedanför inlägget och berätta varför just du vill vinna boken, dela inlägget på din tidslinje på Facebook och tagga mitt namn där.

Har du inte Facebook så kan du förstås dela på något annat ställe eller skicka länken till en vän via mail.

Delad glädje är dubbel glädje, inte minst när det gäller recept.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

I fredags var jag med i en artikel om nya kokboken i ÖP Magasin, väldigt roligt att få delta i en tidning på hemmaplan och berätta om den, då alla bilder är tagna i den vackra naturen runtom i länet.

Klicka på bilden här nere så kommer du direkt till artikeln, den är öppen att läsa för alla.

Receptet i artikeln är en annan variant av röd smoothie, ett mycket gott sätt att få i sig alla nyttiga ämnen i rödbetan.

Den är fotograferad i det munblåsta glaset Älv från Storsjöhyttan, som står på Emma Grelssons keramiktallrik Gran från Gaupa, med Tännforsen i vårflodstider bakom.