Klassiska smaker till Nyårsfirandet
Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.
Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.
Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.
Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.
2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.
Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.
Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.
Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.
Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.
Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.
Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.
Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.
Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.
Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med Annika Dahlqvist
Diabeteskokboken för män, med Lars-Erik Litsfeldt
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson
Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.
Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.
Gott Nytt 2019
Skagenfyllda skinkkorgar
1 dl hackade, färska räkor
2 msk majonnäs
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
Lite pressad citron
Salt och cayennepeppar
ev löjrom till garnering
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Korgar/skålar av lufttorkat kött:
12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka
Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.
Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.
Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.
Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.
Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.
Vill du hellre bjuda på en vegetarisk förrätt så ta en titt på mina valnötsfyllda omelettrullar.
Choronsås
3 äggulor
300 g smör
1½ msk reduktion, se recept nedan
1 msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
2 msk tomatpuré
Pressad citron
Salt och peppar
Lite cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Så här gör du choronsås:
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.
Servera såsen ljummen till exempel till entrecôte eller tournedos med rättikagratäng och en örtsallad med kiwi eller till en vegetarisk grönsakspaté.
Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.
Blåbärspannacotta ca 10 port
2 dl blåbär
1 msk pressad citron
3 dl grädde
2 blad gelatin
1 msk honung eller annan sötning
½ krm vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.
Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.
Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.
För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.
Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.
Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.
Ställ i kylen att stelna ett par timmar.
De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.
Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.
Är du mer förtjust i choklad än i blåbär så prova min mörka chokladmousse med whisky.