Makrill med zucchinisallad och timjansmör

Färsk Makrill med Zucchinisallad

Stekt makrill med zucchinisallad

2 makrill à 200 g

Saft av ½ citron

Några kvistar färsk timjan

Salt och peppar

2 msk smör

Skölj fisken noga. Skär några snitt på varje sida, pressa citron över och krydda ordentligt både ut- och invändigt.

Lägg timjankvistar i buken. Låt fiskarna dra åt sig smakerna medan du gör salladen.

Färsk Makrill fylld med Timjan

Citronmarinerad zucchinisallad

10 plommoncocktailtomater

2 små, smala zucchini

2 msk olivolja

Saft av ½ citron

½ dl bladpersilja

Salt och vitpeppar

Skär av ändarna på zucchinin och hyvla tunna skivor med osthyveln.

Skär tomaterna i halvor, blanda med olja och citron.

Plocka små blad från persiljan och blanda ner tillsammans med kryddor.

Timjansmör

50 g smör

1 msk finhackad timjan

Lite pressad citron

Salt och vitpeppar

Rör smöret mjukt med en gaffel. Rör ner smaksättningen och låt dra en liten stund.

Stek fisken i brynt smör på stark värme, ca 3-4 min på varje sida.

Ta pannan från spisen och låt fisken dra några minuter på eftervärmen.

Servera med salladen och timjansmöret.

Zucchini och Bladpersilja


Pressgurka

Ättiksgurka - Pressgurka - Inlagd Gurka

Pressgurka

3 gurkor

1 msk salt

½ dl ättikssprit 12%

1½ dl vatten

1 msk honung eller valfri sötning

½ dl hackad persilja eller dill

Vitpeppar

Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke.

Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel.

Blanda övriga ingredienser till en lag.

Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen.

Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.

Ättiksgurka Lowcarb


Vegetarisk LCHF-pizza

LCHF Pizza

Grön lowcarbpizza 1 port

6 tunna skivor kålrabbi

3 skivor zucchini

1 grön paprika

1 färsk lök

1 dl skivad svamp

1 dl grädde/kokosgrädde

Smör till stekning

Havssalt och svartpeppar

Riven ost

Färsk oregano

Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.

Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Toppa med riven ost och oregano. Grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza


Laxsallad med ingefära och mandelsmör

Laxsallad

Laxsallad 1 port

3 skivor gravad eller rökt lax

2 msk mandelsmör

2 msk gari, inlagd ingefära för sushi

2 nävar sköljd rucola

1 msk pumpakärnor

2 tsk avocadoolja med citron

Några kvistar citronmeliss och bladpersilja

Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen.

Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna.

Garnera med citronmeliss och bladpersilja.

Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.

Laxsallad med mandelsmör och ingfära


Laxsallad med ingefära och mandelsmör

Laxsallad

Laxsallad 1 port

3 skivor gravad eller rökt lax

2 msk mandelsmör

2 msk gari, inlagd ingefära för sushi

2 nävar sköljd rucola

1 msk pumpakärnor

2 tsk avocadoolja med citron

Några kvistar citronmeliss och bladpersilja

Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen.

Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna.

Garnera med citronmeliss och bladpersilja.

Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.

Laxsallad med mandelsmör och ingfära


Blomkålssallad

Blomkålssallad

Blomkålssallad för 2

4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter

1 dl majonnäs

½ dl strimlad citronmeliss

2 msk strimlad purjolök

2 msk mango i små tärningar

2 msk pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.

Kaffemarinerat, grillat sidfläsk


Frittata med spenat och chèvre

Spenatfrittata

Vegetarisk snabbmat

Frittata eller som man kallade det förr, ugnsomelett, är väldigt god och lättlagad snabbmat att ta till när tiden är knapp.

Den går att variera på många vis med grönsaksrester från kylen, ät den som den är med en grönsallad eller som tillbehör.

Vego LCHF

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ekologiska ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Fler vegetariska läckerheter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Där berättar jag även hur maten hjälpt mig att få en mycket bättre hälsa och på köpet blivit både starkare och slankare.

Här ser du några av mina bilder från kokboken som är nominerad till världens största kokbokstävling, Gourmand Awards, som avgörs i Paris om några veckor.

Frökexlansering, fetaostsmör och 5000000

 OSpröda frökex från Huså Bröd

Frökexlansering

I dagarna lanseras två nya smaker på det frökex som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd, läs mer om vårt samarbete på deras hemsida i länken.

Originalet har blivit mycket populärt sen det lanserades för 4 år sen, så förra sommaren bestämde vi oss för att det var dags att ta fram några nya smaker på kexen.

Jag provbakade två olika sorter som föll bageriet i smaken och de började testa att baka dem i större skala.

Nu har det äntligen blivit dags för lansering på butiker runtom i landet för de nya frökexen.

Spröda frökex Nässla från Huså Bröd

Spröda frökex Kardemumma från Huså Bröd

Det ena kexet har smak av nässla, vitlök och libbsticka, det andra kardemumma, kakaonibbs och vanilj.

Båda är precis som originalet bakade utan gluten och socker, kex som passar oss som vill hålla kolhydraterna på en låg nivå.

Idag fredag den 28/10 står jag och bjuder på kexen på Ecocaféet i Östersund, hoppas du kommer förbi och smakar om du är i närheten.

Det är inte bara de nya  frökexen jag har anledning att fira idag, igår passerade jag 5 miljoner visningar här på bloggen.

Tack till alla som besökt sidan och delat med sig av mina recept genom åren.

Sprid dem gärna vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Spröda frökex Nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster...

Spröda frökex Nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster…

När jag nyligen var på Kreta gjorde jag en röra på fetaost med smör och oregano, det blev mycket gott som pålägg på nässelkexet och originalet med brödkryddor.

Kardemummakexet smakar gott som det är till en kopp kaffe, gärna med smör på.

Eller serverat som en liten bakelse med vispad grädde/kokosgrädde smaksatt med lingon.

Efter dagens recept kommer några bilder på olika tillbehör som passar fint till frökexen, en del av bilderna länkar till recepten.

Frökex från Huså Bröd med fetaostsmör

Fetaostsmör

100 g fetaost

100 g rumstempererat smör

1-2 tsk torkad oregano

Smula ner fetaosten i en bunke och mosa med en slev eller kör mjukt med elvisp.

Blanda ner smöret och smaksätt med oregano.

Smöret är även gott att servera till kyckling, fläskkött och grönsaksrätter.

Spröda frökex med laxröra

Äggsmör på Spröda frökex från Huså Bröd

Spröda frökex med fårsalami, pepparrotsröra och torkade havtorn...

010

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Spröda frökex från Huså Bröd


Hemlagad majonnäsdressing

Räksallad

Användbar dressing

Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.

De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.

Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.

För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.

Sallad med grillad paprika, valnötter och jordgubbar

Majonnäsdressing 4 port

1 dl majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad.

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

I länken ovan hittar du den som vanlig bok med hårda pärmar, här finns den som E-bok om du föredrar att läsa böcker digitalt.

Kall äggsås med dill och mandel

Äggsås med mandel

Äggsås med dill och mandel 2 port

2 mjukkokta ägg

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl grovhackade mandlar

½ ekologisk citron, rivet skal och saft

Salt och peppar

Skala och hacka äggen i mindre bitar.

Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar.

Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering.

Servera till avocado som frukost eller till en varm grönsaksrätt eller till stekt fisk.

Ägg