Boktips till julklappssäcken och Adventskalendern lucka 8
Frisk av mat av Mats Lindgren

Frisk av mat av Mats Lindgren

Ge bort en läsupplevelse i jul

Att läsa böcker är ett stort intresse som följt mig ända sen jag var barn.

Ett fantastiskt sätt att komma in i en annan människas tankevärld eller att lära sig nya saker.

Sen jag började blogga och skriva kokböcker så har böckernas värld fått en ännu starkare betydelse, nu vet jag vilket jobb som ligger bakom raderna.

Det känns otroligt stort att se sina egna böcker i hyllorna i bokhandeln när de kommit från tryckeriet.

Att skriva faktaböcker som kokböcker och läroböcker är en sak, men tänk vilken otrolig fantasi de som skriver deckare och romaner måste ha.

Och vilken förmåga att hålla ordning på intrigen och alla inblandade personer, det är något jag aldrig skulle klara.

Idag får du tips på LCHF-böcker, kokböcker och skönlitteratur som jag läst och gillat senaste tiden.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och köpa böckerna. Priserna sträcker sig från 51 kr och uppåt, så det finns något för alla plånböcker.

Vill du ha ett helt gratis mattips istället, så ta en titt på min blogg på Kostrådgivarna.se.

Där bjuder jag på en god fiskrätt till Lucia eller juldagarna. Tomten är också där och gästspelar :)

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Ett av mina recept i Anna Halléns Energibarn - Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Mina recept i Anna Halléns Energibarn – Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Energibarn av Anna Hallén

Energibarn av Anna Hallén

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking: 60 Healthy LCHF Recipes That Are Gluten-Free and Dairy-Free

Mina kokböcker på engelska finns att förboka på Amazon

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek av Anne Aobadia

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman

Leona av Jenny Rogneby

I det sista regnet

I det sista regnet av Janesh Vaidya

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver av Bodil Jönsson

Silver av Bodil Jönsson

 Lucka 8

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…


Lyxig hamburgare med annorlunda dressing

Hamburgare DeLuxe

Smakfylld hamburgerdressing

Hamburgare tillhör en av mina absoluta favoriträtter, särskilt när man gör den själv på nymald färs.

Bättre snabbmat än just hamburgare är svårt att få till, ja om man utesluter vanligt bröd och pommes frites förstås.

Här serverade jag hamburgaren med en dressing som kom till en dag när jag hade en skål med mjukt smör framme.

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Smörig hamburgerdressing

Smörig hamburgerdressing 2 port

50 g rumsvarmt smör

½ dl hemgjord majonnäs

1 dl finstrimlad purjolök

2 msk sockerfri chilisås

1 msk grov, osötad senap

½ tsk grovmalen svartpeppar

Salt

Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.

Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, de översta är med på Bokrean några dagar till.

På bilden längst ner ser du en älgburgare med getost, blåbärsdressing och aioli från min grillkokbok, fotograf Mikael Eriksson.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

A¦êlgfa¦êrsburgare_LV0C0248

Mandelmusslor med bär och grädde och Tomtens kalender lucka 6
Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Julbakelsen nummer 1

Idag får du lagom till 2a Advent ett av recepten från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Mandelmusslor med hjortron och grädde fick vi alltid hemma som julbakelse när jag var liten.

När jag skulle göra recepten till boken så var det just gammaldags, traditionsrika recept jag tog fram.

För oss som äter och njuter av en lågkolhydratkost och slutat med mjöl och socker, så tycker jag det ska finnas alternativ till kaffebröd och matbröd.

En del anser att vi som gått över till LCHF inte ska äta kakor, det kan bli heta diskussioner ibland på Facebook om kakornas vara eller inte vara.

Till jul och till fest känns det riktigt bra att kunna baka något som är både gott och nyttigt.

Här kan du läsa mer om vad Kostdoktorn och hans familj tycker om mina kakrecept.

Gillar verkligen Andreas kommentar angående honungen i mitt recept på saffranskakor:

”Nästan sockerfritt recept: mandelmjöl, kokos, ägg, smör, saffran, mandlar… och en närmast homeopatisk mängd honung (1 msk till 27 kakor)…”

Jag använder honung i bakrecepten i min och Annikas bok, vi kom fram till att det var bättre än att rekommendera konstgjorda sötningsmedel när vi skrev boken.

Är du intresserad att läsa mer om LCHF för seniorer så finns en längre beskrivning här på Adlibris och här på Bokus för bara 100-lappen.

Passa på att ge bort några i julklapp till släkt och vänner som tycker om njutbar mat.

Annika har skrivit ett intressant förord till boken där hon förklarar hur och varför LCHF-kosten fungerar så bra för många.

Recepten passar såväl gammal som ung, recepten är enkla och väldigt lätta att följa.

Här hittar du den engelska upplagan att förboka på Amazon, boken släpps i USA och England i augusti nästa år.

Mandelmusslor LCHF

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Mandelmussla med Smultron

Lucka 6

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan och han är glad att det finns gott om pinjeträd och kottar bland alla höghus...

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan, han är glad att det finns pinjeträd och kottar här och där bland alla höghus…

 


Advent i Öjkroken

lussebullar_lussekatter_adventsfika
Nu äntligen har startskottet för julen gått på riktigt. Första advent är alltid något speciellt. Det är liksom då det blir tillåtet att tjuvstarta med allt julgodis, pepparkaksmys, julskinksmörgåsar och bara längta till julafton.

Denna helg har bjudit på strålande sol här på ön och jag har passat på att träna och promenera med min fot… Hmm… Det där lät knasigt!! :-P

Men, okej – tränat foten och promenerat med Kean har jag gjort! ;-)

Nu ikväll står en norrlands-middag på lut… Undra om ni kan gissa vilken?!
Måste faktiskt sätta lite fart ser jag, klockan tickar iväg och jag får inte missa Maria Lang.

Just det – ett superbra filmtips jag måste rekommendera
”Förr eller senare exploderar jag” SE DEN!
Så vacker, så bra och se till att ha näsdukar till hands! ;-)

Här kommer mitt godaste recept på lussekatter…

ca 40 st
Det här behöver du :
2 pkt jäst (100 gram)
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

1 ägg till pensling
russin

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

öjkroken_kryddburken
Vårat hus som skymtar där i skogen…

kean_dobermann_grappans
The big boss Kean… Min black beauty! ♥ Var ju ett tag sen jag visade er bilder på honom. Minns ni när jag hämtade honom? Hur han såg ut då? Kolla HÄR!

nicke_öjkroken
Min andra vackra skönhet! Eller jag får nog säga den första! ;-)

öjkroken_nicke_dobermann
Uppe på stenkulleberget…

dobermann_kean_kryddburken
Kean. Fryskyckling som han är både inne och ute så trivs han i sin nya teddy-fodrade kostym! ;-)

Köttgryta med bacon och champinjoner

köttgryta_champinjoner_bacon
Apropå gårdagens Crock-pot tävling så kommer här en synnerligen god, smakrik och mustig köttgryta med mina små favoriter – champinjonerna i! :-P

Baconet i receptet kan tyckas futtigt men ger det där lilla extra lyftet eftersom du börjar med att steka bacon och sedan köttet i samma panna för att få med alla smaker och som pricken över i:et tillsätter det knaperstekt på slutet. Hur gott som helst!! ;-)

Nu börjar helgstämningen infinna sig men jag har inte kommit så långt i mitt julstök mer än att städning och handling är klar. Foten (läs;här) började protestera högt igår efter både en heldag i kalmar i onsdags och en dag med handling och ärenden på stan igår… Undra hur lång tid de ska ta innan vi kommer överens och börjar samarbeta. Har fått ägna hela förmiddan åt att bara smörja med voltaren och preppa mig med ankelstöd och stödstrumpor och försiktigt linka mig fram, men smärtan har inte släppt ännu så det är bara att ligga lågt med gardinuppsättning och annat pynt ett tag till… Ska njuta av en mysig fredag och hitta på något gott plock/tilltugg till kvällen i alla fall.

Ska ni äta nåt speciellt ikväll? Till idolfinalen kanske? :-) Tipsa gärna.

Puss på er ♥

4 – 6 port
Det här behöver du :
120 gram bacon
ca 500 gram fläskkött (skinka, bog, karré, kotlett, filé etc)
Salt & nymalen svartpeppar
2 tsk malen paprika
1 finhackad gul lök
2 msk tomatpuré
3 msk oxfond
1 liter vatten
2 dl grädde
1 burk champinjoner

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att strimla bacon och stek det knaprigt. Ställ åt sidan så länge. Stek köttet i mindre bitar i samma panna som du stekte baconet i så får du med den goda rökta smaken. Salta och peppra och pudra över malen paprika. Tillsätt sen lök, tomatpuré, oxfond och vatten och låt småkoka på medelvärme ca 1 timme. Runda av med grädden och smaka av igen med salt och peppar. Tillsätt champinjonerna och det knaperstekta baconet precis på slutet.

fläskkött_köttgryta_recept
Bryn köttet i samma panna som du knaperstekte baconet i så behåller du den goda smaken.

köttgryta_tomat_champinjoner_bacon
Låt grytan småkoka på medelvärme till köttet känns mört.

fläskgryta_champinjoner_bacon
Runda av med grädde, champinjoner och bacon på slutet.

köttgryta_fläskfile
Servera med ris och en god sallad.

Fläskfilérulle och vitlökssås

wraps_fläskfile
Dagens middagstips blir denna superenkla rulle med mjukt bröd, sallad, kött och vitlökssås. Här kan kylskåpsrensning komma väl till pass då du kan ta vilket kött som helst i princip och sallad som finns hemma. :-P

Krydda köttet rejält med lite chili det ger en god brytning till den krispiga salladen och kalla vitlökssåsen. En matig ”kebabrulle” till vardags som du snabbt svänger ihop! ;-)

Det här behöver du : 
4 mjuka bröd (tortilla, lavash, tunnbröd etc.)
1 fläskfilé
Salt & nymalen svartpeppar
1 tsk malen paprika
2 tsk D´Elidas chilisås
2 msk oxfond
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 dl creme fraiche alt. philadelphiaost

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär den i små, tunna bitar eller strimlor. Bryn i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra och krydda med malen paprika. När allt fått fin färg tillsätt chilisås, oxfond, tomatpuré och vatten och låt koka ihop ca 10 – 15 min. Tillsätt sist lite creme fraiche som får koka in ca 5 min så köttet blir riktigt krämigt. Servera i bröd med sallad och vitlökssås.

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

fläskfile_kebabrulle
Härligt mör, kryddig och krämig fläskfilé passar så bra i en mjuk rulle med krispig sallad och vitlökssås.

wraps_rulle_sallad_fläskfile
Förbered bröden med sallad, lök, paprika och lite finklippt persilja.

fläskfile_rulle_wraps_kebab
Lägg på köttet och ringla över vitlökssåsen. Rulla ihop!

fläskfilé_kebab_wraps_rulle
Smaklig måltid! :-P

15% rabatt hos Bodystore!

 holistic d3Har upptäckt att Bodystore har 15% på hela sortimentet!?
Hur länge vet jag inte, men kanske fram till den 18 dec?
Många av läsarna liksom mej gillar å handla därifrån så jag ger er ett tips här på priser på produkter som jag själv gillar.
Ni hittar ju givetvis era egna favoriter ;)

COCOSA utan smak 142 kr för 2 st burkar

Holistics D vitamin 5000 IE för endast 101 kr

Great Earth Super C vitamin 154 kr

Kolloidalt Silver 5 l endast  721 kr

Bovetekex (endast ca 7 gram kh per skiva) 33 kr förp.

Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Julklappstips på nätet
julsnören
Sitter och kollar runt lite olika julklappar på nätet och fick nys om denna sida Kampanjjakt.se. Tidningsprenumerationer är alltid smart att ge bort och dessutom med massa fina bonusar som gratis premier hos Tidningskungen. Ska kika lite närmare på vad som kan passa, det är ju smidigt att bara fylla i på nätet så skickas paketet direkt till den man vill ge julklappen till.
Själv blev jag lite sugen på Allt i Hemmet och en Ittala skål… Eller Lantliv med salladsbestick från Designtorget. :-P