11 tips på ”gå-bort-presenter” till midsommarkalaset!


Ett fat med chokladdoppade jordgubbar är garanterat uppskattat att ta med till midsommarkalaset. Läs om hur man gör här >> 


Torkade och marinerade tomater & marinerade vitlöksklyftor. Läs hur man gör här >>


Ett krus med hemmagjort smör är en gåva som verkligen imp0nerar, tänk bara vilket tillbehör det är till färskpotatis och dill… Läs om hur man gör här >>


Torka och smaksätt egna nötter och ge bort till midsommar. Läs mer om hur du gör här >>


Fylld lantbrödstårta med ost, bacon & soltorkade tomater. Ett populärt brytbröd! Läs om hur man gör här >>


lägg in fetaost i marinad. Läs hur man gör här >>


Hembakat kumminknäcke till midsommarbordet är ett måste! Läs om hur man gör här >>


En burk sommarsylt till värden/värdinnan. Läs om hur man gör här >>


Chili och vitlöksvinegrette. Läs hur man gör här >>


Är det din tur att baka midsommartårtan i år? En pinocchio i två lager med grädde och jordgubbar slår de mesta! Läs om hur du gör här >>

 

Ölands-tips, efterfrågat inlägg!


Det är många som mailar och undrar över tips på ställen här på Öland man inte får missa, sevärdheter som matställen och boende. Jag hinner omöjligt svara på alla mail genomgående så att de hinner fram i tid till er semester utan jag försöker samla ihop era frågor och önskemål här istället. Skulle det vara något specifikt ni undrar över så ställ era frågor i kommentarsfältet så ska ni få svar på en gång! Jag hoppas även google translate fungerar dugligt för er som mailat mig på engelska.

Det ni läser här är är MINA reflektioner, mina tycken och tänk kring restauranger och ställen. Mina tips till er kort och gott. Glöm inte att skapa era egna och utgå inte från att det jag skriver överensstämmer med vad du själv skulle tycka. Alla tycker vi olika!

Vi börjar väl med maten, eller hur?! :-P  
Det finns inte så många ställen jag rekommenderar faktiskt, de flesta är sommarrestauranger och många av dom håller inte för hälsovårdsmyndigheterns kontroller sommartid… Väldigt trist, men det finns några guldkorn och det är dessa :

Finare matställen 

Halltorps gästgiveri
Fint hotell/gästgiveri invid VIDA museum. God hemlagad mat från lokala producenter och egna odlingar.

Hotell Borgholm
Mitt i centrala Borgholm hittar ni Karin Franssons hotell och restaurang. Fint som snus för dom riktiga finsmakarna!

Guntorps herrgård
Ett riktigt favoritställe har det varit för mig & Nicke då vi i alla år firat våra bröllopsdagar där, tills de bytte ägare och kocken bytte jobb. Men för den skull har jag inget negativt att säga, bara positivt, det är mer vi som ”byggt våra vanor” kring helheten som vi gillade. Ett kanonställe i Borgholms utkant ni inte får missa!
Guntorp har jag skrivit många inlägg, skriv in guntorp i sökrutan till höger så får du upp alla inlägg.

Lokala matställen i Borgholm 
Himla gott (Facebooksida)
Mat & café, hemlagat, vansinnigt gott, trevligt och käckt!
Har tidigare skrivit om Himla gott här på kryddburken, läs mer >>

Sörens (Facebooksida)
God mat, kvalité och service. Inga krusiduller!
Har tidigare skrivit om Sörens här på kryddburken, läs mer >>
Borggrillen
Snabbmat/gatukök, husman, a la carte. Rent och snyggt, barnvänligt & rymlig.
Pizzaplaneten
Godaste pizzorna i borgholm, dåligt med sittplatser men avhämtning kanon.
Från Borgholm & lite norrut… 
Klinta Bykrog
Fint matställe i Köpingsvik, kvalité på mat och service. Snyggt, prydligt och gemytligt ställe.

Eva´s kroppkakor
Godaste kroppkakorna på heeeela ön, enligt mig!
Har tidigare skrivit om Eva´s kroppkakor här på kryddburken, läs mer >>

Sandviks kvarn
Ett av våra absoluta favoritställen efter våra söndagsutflykter här på ön. Här stannar vi alltid sist av allt efter att strosat i butiker och varuhus, badat, gått längs strandvägar osv. Vårt slutmål brukar det bli! Inte mest för matens skull, utan för helheten med barnvänliga ytor, lekplatser och hela atmosfären. Sen att dom har ÖNS bästa pizzor är ju bara ett plus! Här kan du också äta den lokala lufsan.
Har tidigare skrivit om Sandviks pizzeria på kryddburken, läs mer >>
Lammet & Grisen
Har du aldrig varit här så är det ett måste! Ett fast pris på all buffémat och ät hur mycket du vill av nygrillad gris och lamm med alla tillbehör som tänkas kan. Har tidigare skrivit om Lammet & grisen här på kryddburken, läs mer >>
Kalk
Har ännu inte besökt denna restaurang men hört så mycket gott och positivt om den så i sommar få jag se till att göra ett besök där!

Jag skulle kunna göra en hissa och dissa-lista men väljer att bara nämna ställen vi absolut inte besöker av en eller annan anledning; Wilmas, Kronan, Mamma rosa, Pappa blå, Harrys. Av dessa ställen så har riktigt dåligt mat, alternativt dåligt service eller bägge delar upprepade gånger spelat in så pass mycket att vi valt att inte gå dit fler gånger.

Det finns såklart fler matställen (framförallt söderut) men som jag inte provat och heller inte kan ge nån kommentar om så därav ett urval från mina favoriter.

Gårdsbutiker mm : 

Svenska bönchips AB (Wahlqvist mat. Åker ni hit är ni bara en kilometer ifrån Öjkroken där vi bor)

Solberga gård

Jordsläta, slakteri, gårdsbutik, café och restaurang

Och lite Shopping/Varuhus :

Mittbrodts
Beläget i borgholm, vid parken/hamnen. En riktigt favoritbutik som ni säkert läst om tidigare på kryddburken >>

ÖNSKA (lokal facebooksida)
borgholmsgallerian hittar ni affären man inte FÅR eller KAN missa! Här finns allt och med världens trevligaste personal dessutom! 

Gammalt & Nytt (loppis)
Ett favoritställe vi har är ”Gammalt & Nytt” i Hörlösa, man svänger vänster strax innan Källa om man kommer söderifrån. Där finns allt och i såna mängder och små pinaler att man blir alldeles vimmelkantig. Det är alltid kul att gå och titta och begrunda och se historierna fladdra förbi och man drömmer sig bort i en annan värld på en sån här gedigen loppis. Helt klart värt ett besök!


BödaSågens Allhandel (även webbshop) (Böda)
BödaSågens Allhandel, ett sommarvaruhus i bästa klass om man jämför med övriga på ön. ”Valles” är också ett känt turistmål för shoppingsugna, men där råder knappast den kvalité och uppdaterade utbud som Mogge och Lillan bjuder på i Böda. Mogge är förresten Nickes kusin och bor med sin familj ett stenkast ifrån oss (om man kastar baklänges och en bit bortom skogen). Dom driver BödaSågens Allhandel sedan 2004 med massor av prylar, kläder, leksaker, husgeråd och inte minst vår favoritavdelning med lite rock á billy, nostalgiprylar. Elvis, Monroe och retro inredning! 600kvm shopping + ett extra stopphål i godistornet invid parkeringen. Vi diggar detta varuhus bäst av alla. Det är städat, rent och  fräscht, och varu-utbudet är ständigt påfyllt. HIT kära turister tycker vi att ni ska styra kosan om ni vill sommarshoppa och slippa dammiga, mögelluktande instängda lokaler som bjuds lite längre upp på ön! Därefter brukar barnen vilja köra elbilarna vid Snäckan i Löttorp, det är ett måste enligt dom!

Snäckan (Löttorp) 

Glass-sugen??


Missa inte i så fall inte Källa Glassgård!
En sisådär 30 glass-sorter i olika utförande och samtliga med bilder och ölands-anknytna namn! Detta tyckte barnen var superkul. Priserna låg från ca 50kr/st upp emot över 200kr/st för en glassmeny! Riktigt kul att se alla kreationer och påhittiga ideér i deras sortiment.

Servicen på detta ställe är riktigt trevlig och man känner sig ordentligt uppassad och kungligt serverad tjusiga glassar vid bordet. Betalning och ”välkommen åter” sköttes riktigt snyggt. (Här tar dom kortbetalning vid bordet dessutom) Här behövde man inte sitta och vänta, personalen hade tentaklarna utfällda om man säger så! :-P Blev väldigt positivt överraskad! Att notan för tre glassar slutade på strax över 300 kronor, tja…. Lite dyrt, men ibland ska man unna sig lite lyx tycker jag och här blev man inte besviken! Man ska dock se till så man är REJÄLT glass-sugen innan man gör ett stopp!

Lekpark, lekrum, fina toaletter, trevlig, mysig atmosfär, helt suverän personal och uppassning – ja, då kan de få kosta lite! Helt klart en minnesvärd upplevelse för barnen!

Vad gäller boende så är jag väldigt novis på den fronten och har absolut inga bra eller heller dåliga tips att komma med… Det kanske ni läsare som semestrat här har bättre koll på! Kom i så fall gärna med era tips här i kommentarsfältet! Det blir väl lätt så när man själv bor på ön och aldrig letar stuga, camping eller vandrarhem själv men jag hoppas ni finner info om detta på närmaste turistinfo eller av nån snäll läsare som vill dela med sig av. När ni precis har kommit över över landsbron kan ni hålla till HÖGER och kommer då direkt Träffpunkt Öland och vidare till i Borgholm finns turistinfo vid hamnen/parken. Skaffa en ölandskarta ni kan ”ringa in” era favoritställen ni tänker besöka! Ja, de får bli mina tips inför den här sommaren. Som sagt, fråga här nedan om ni undrar något specifikt så ska ni få snabba svar.

Turistinfo : 

Natur & kultur som jag tycker ni bör uppleva : 
Övrig info :
LCHF recept för Chilli smaksätt vitt kål med grädde

En supergod chili som är smaksatt av vitt kål med grädde!

Chilli smaksätt vitt kål med grädde
Portioner: 4 st
Tid: 20 min

Ingredienser
1 liten Vitt kål
Piri Piri (eller Harrisa) krydda
Vispgrädde 3 dl
Vår lök 3 st
Smör till stekning (cca 50 gr)
Salt o peppar

Så här gör man:
Strimla kålen och den vita delen av vårlöken och stek i smöret (cca 50 gr). När kålen har mjuknat, tillsätt 3 dl visp grädde och krydda med piri piri (eller Harissa eller annat chilli), samt lite salt och peppar. Fortsätt på låg värme tills grädde har tjoknat lite och kålen är styvad. Jätte gott tillbehör till alla kött rätter.

Kycklingrullader
Kycklingrullader
Källa: Sarararalicious
Portioner: 1

Ingredienser:
2 kycklinglår
pesto
fetaost
valfri sallad som tillbehör
Gör så här:
Stycka ut lårköttet längs benet så det blir fina platta filéer. Banka ut dem något.
Bre på rejält med pesto (jag hade gjort egen på ärtor, solrosfrön, vitlök och olivolja. Men vill man ha lägre kolhydratsnivå kan man ju göra egen på t.ex ruccola ist)
och smula över fetaost.

Rulla ihop filéerna med hjälp av plastfolie och baka i ugn på 90C i c.1.5 timme, med folien på!
Servera med en sallad.
Jag gjorde en enkel sallad med broccoli, romansallad, rödlök och rostade frön till med en balsamvinigrette.
Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar


Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… :-P Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! :-P

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! ;-) Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

Gott grillat!


2:a juni och det blåser småspik här på ön, man skulle snarare tro att det är 2:a oktober, eller?! :-P Nåja, hur som helst så trotsade vi storm och regn under gårdagskvällen och tände grillen för grilla skulle vi!

Två fina flintastekar lades på grillen, den ena i mannens smak; hot, hot, hot med massor av chili i marinaden. Den andra något mildare… ;-)

En klassisk potatissallad och en grymt god grönsallad till gjorde kvällens grilltallrik helt fulländad, så gott de var!

Gjorde också en liten avstickare från Lohmanders kalla bearnaisesås och provade Rydbergs nya på burk, den va riktigt god och inte lika ”smörig” i smaken som Lohmanders så den köper jag fler gånger helt klart, har ni provat nån ny bearnaise av dom kalla sorterna eller håller ni troget fast i era favoriter?

Tillbehör; Potatissallad, vitlökssmör


En fräsch grillsallad med plommontomater, majs, romansallad, krasse, olivolja, pressad citron. Lite salt & peppar och chiliflakes.


Het & mild flinta!


Joline dukade bordet för det var inte ens tal om att sitta utomhus i blåsten… :-P


Äppelbubbel med jordgubbar ger i alla fall lite sommarfeeling!


Kvällens rundades av framför Let´s Dance med supersaftig, god morotskaka. Recept kommer senare idag!

 

Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


En somrig plocktallrik


Jovars det blev mat i magen idag med! :-P

Är inte så förtjust i sjukhusbesök för egen del (väldigt milt uttryckt) men de va väl nödvändigt idag antar jag då jag nu fick diagnosen borrelia och antibiotika på de! Shit happens! ;-) Känner mig ju inte ens sjuk mer än att jag haft lite feber nån timme här å där som kommit och gått och känt mig lite ur gängorna med huvudvärk å så men inget man inte kan utså. Men borrelia??!

Jaja, det är bara att köra vidare, det går väl över som allting annat! Eländes fästingar. Märker det på katterna framförallt då jag både behandlar med frontline OCH plockar med pincett, dom är visst särledes envisa i år.

Jodå, framåt eftermiddan och efter en bra stund i väntrummet på VC i Borgholm så kom vi hem till slut och kära maken började klippa gräset samtidigt som jag fixade i köket. Diskmaskinens vatten steg upp i diskhon och stoppet satt där de satt! De vara bara ut och knacka honom på ryggen och meddela missödet vilket resulterade i en halvtimmes dikesbesök under brunnsstenen med rensslingan. Roligare kan man ju ha…. Myggen hade nog allra roligast! Nä, fy tusan! Gick sen ut till hagen och kollade stora brunnen och den va överfull så de är bara att ringa Kalleguta slamtömning imorgonbitti!

Sen fick de dock va nog och vi drog oss inåt och gjorde kväller. Dusch, tvätt och renbäddade sängar och soffhäng framför TV:n med nybakade baguetter och plocktallrik som tillbehör! En inte alltför tokig torsdag trots allt!

Imorgon är det fredag och helgen står för dörren. Det blir mycket att fira denna helg, inte bara mors dag… ;-)


Salami, brieost och rödlök i en baguette… Det måste vara min ”tröstmat” nummer ett… Finns inget godare! :-P


Tack för alla era kommentarer och mail, ni är bara så gulliga och omtänksamma! Jag menar vad jag säger när jag läser alla mail och kommentarer och tänker på er lika mycket!

Ha en fin kväll, imorgon ska ni få nåt kul att bita i! ;-)

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!


Jojomen! Jäklar i min låda va gott det blev! Är så grymt nöjd så jag saknar ord egentligen, men eftersom jag vill att ni ska veta hur mitt experiment gick med röken så ska jag försöka lugna mitt sinne en smula och få ner allt i text! (Förberedelserna hittar du här >>)

Vi börjar såhär : 

Saltet? 
Superbt!! Helt otroligt vilken klockrent fullträff det blev till just detta. Kycklinglår, kamben. 10% saltlake i 2½ dygn. 2 timmar i röken. That´s it! Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet. Bacon ska jag röka nästa gång. En fin bit sidfläsk (orimmad) som jag saltar själv och sedan röker, det ska bli intressant och sen ska jag ju få till tunna fina baconskivor också men då tror jag att jag tar med mig köttet till min lokala mataffär där dom får skiva upp det i charken på skärmaskin. Om jag ber snällt så fixar dom nog det. ;-)

Smaken, konsitensen, saftigt eller torrt? 
Smaken var som sagt salt men inte fööör salt. Lagom sälta och att kycklingen nog fick gå till ca 85 graders innertemp gjorde den bara saftigare då köttfibrerna mer eller mindre faller sönder istället för att torka ut. Saftigt? JA! Rejält saftiga bitar och där tror jag att benen i både kyckling och kamben tillför en hel del. Ingenting smakade torrt eller trist. Det var vansinnigt gott, mört, saftigt OCH kladdigt! ;-)

Kryddorna?
Grovkorniga kryddor av rub, använde jag mig a.  Jamie Olivers nya serie. Till kycklingen; BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. Till kambenen; Piri piri + lite extra honung. Jag vet jag låter jobbigt nu men det var en klockren kombinati0n till båda dera. Jag sa till mig själv som jag brukar göra i kökets stilla vrå; ”Nästa gång ska jag….” INTE ÄNDRA PÅ NÅNTING! :-P Trodde nästan att det grovkorniga i kryddorna skulle ta över lite och att jag nästa gång skulle mortla dom, men nej! Det ska jag inte.

Röktiden? 
Ja, där mistog jag mig en aning. Hade förberett allt i god tid för att inte dra ut på tiden för mycket ikväll. Hade iskallt räknat med 4-5 timmar efter vad jag läst mig till. Efter 1½ timme kollade jag till dom. Benen hade släppt på både kyckling och kamben och jag hade tålamod nog att låta dom stå kvar 30 min sen tog jag ut plåten och kollade läget med kniv och gaffel. Det var klart! Köttet släppte fint från benen, typ föll isär när man tog i det. Ingen röd, rosa eller tillstymmelse till färgad köttsagt eller ofärdiga köttbitar så jag släckte röken och där var det alltså klart! Exakt 2 timmar! Nu vet jag bättre alltså.

Tillbehör?
Ja… Här kan man ju diskutera huruvida det ska serveras. Ikväll anser vi att det är fredagkväll eftersom det är helgdag imorgon och vi alla är lediga, så det blev tunna potatischips och ett par kalla öl! (Mer kvällstilltugg än middag alltså) En vardag hade jag gärna velat ha en sallad till med lite syra, en vinegrette med dijon, kanske i en krämig dipp… Bara funderingar, men jag ska prova! Att även bena ur köttet från kycklingen skulle ge en kycklingsallad med pasta en helt annan dimension.


30 min innan jag tog ut dom.


Efter 2 timmar var dom färdiga!


Låt svalna något så ytan torkar till så blir dom härliga knapriga och skinnet på kycklingen blir som chips… :-P


Kvällens TV-snacks, bättre än så blir det inte!