Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis
Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.
Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.
Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.
Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.
Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.
En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.
Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.
Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.
Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.
Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.
Röding med Grönsaksfräs
1 Röding
Havssalt och nymald Vitpeppar
Smör till stekning
1 dl Aubergine i bitar
2 Cocktailtomater i bitar
½ dl gul Paprika i strimlor
2 msk strimlad Purjolök
1 msk Smör
1 msk Kokosfett utan smak
Chiliflingor
Havssalt med Örter
Nymald Vitpeppar
Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.
Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.
Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.
Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.
Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.
Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.
Krämig äppelpaj – mums! Det här äppelpaj receptet fick jag av att snoka på min mamma när hon bakade när jag var liten! Utifrån vad jag listat ut så ska du göra så här för att få en mumsig äppelpaj! Ingredienser 2.5 dl mjöl 100100 gram margarin 5-6 äpplen, gärna riktigt stora 1 1 dl … Continue reading Krämig & mumsig äppelpaj
Inlägget Krämig & mumsig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.
Sommarmat
Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.
Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.
I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.
Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.
Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.
Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.
Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.
Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.
Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.
Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.
Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.
Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.
På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.
Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.
Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.
Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.
Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.
Avocadoröra med Koriander
2 välmogna Avocado
10 Cocktailtomater
2 msk grovhackad Koriander
½ pressad Citron
2 msk Kallpressad Olivolja
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.
Fyllda Ägghalvor
4 hårdkokta Ekologiska Ägg
½ dl Aioli
2 msk finhackad inlagd Paprika
2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor
Havssalt
Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.
Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.
Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.
Frasig Fiskfilé
100 gr Torsk eller annan vit fisk
1 Ekologisk Äggvita
1 dl Sesamfrön
2 tsk Svartkummin
Havssalt och nymald Vitpeppar
2 msk Smör
1 msk Kallpressad Olivolja
Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.
Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.
Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.
Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.
Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.
Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.
Ostgratinerade Champignoner
8 st Champignoner
3 msk Smör
½ dl finskuren Purjolök
1 tsk hackad, färsk Timjan
1 dl riven Manchego eller annan god ost
1 Vitlöksklyfta
Några droppar Citronsaft
Havssalt och nymald Vitpeppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer
Då var det dags för en liten paus i livet och därmed också en bloggpaus.
Familjen åker till Kreta en vecka och bara slappar, skönt efter att jobbat rätt hårt med uppföljaren till bakboken.
Maken fyller ju också 50 och det ska firas i sol och värme på den Kretensiska tavernan Uncle George på Ammoudara.
Vår alltid lika goa katt- och husvakt flyttar in och njuter semester i vårt hus, nära till bad i sjö och bara ta det lugnt.
Gosa katter mm
Gott att veta att huset är bebott och katterna slipper katthem.
Översta bilden visar restaurang och hotel Uncle George, men vi bor inte på hotellet utan äter nästan mest där. Kommer ni till Kreta och Ammoudara/Heraklion kan jag å det varmaste rekommendera Tavernan, hälsa från Mariann och Mikael i Sverige så får ni special behandling
Vi bor ju i vår lilla andelslägenhet uppe i bergen vid Rodgia.
Bilden som kommer efter visar detta ställe “Golden site”!
Paradiset på jorden säger vi…
Make och dotter filosoferar med vy över Heraklionbukten och där nere ligger Ammoudara också.
Ha det gott alla och vi höres snart igen!