Färsfylld aubergine med oliver, tomater och mynta
Rabarberpaj & glass, eller rabarberpajglass?


Kommer ni ihåg rabarpajen jag gjorde med knäckigt täcke härom dan?

Om man tar det sista som blev över i pajformen och skrapar noga och ser till att få med allt knäckigt sockriga som fastnat runt kanterna och så rör man ihop det, pyttsar ner i en skål och ställer i kylen och tänker ”…det är ju synd att slänga”!

DÅ ska ni prova denna glass!
Rabarberpajglassen, gjord i ett nafs och ”allt-i-ett” kan liksom inte bli mer än 10 rätt! Du får både rabarberna, det söta, syrliga och det smälta knäckiga sockret och pajdegen, ja alltihop i en och samma glass! Fiffigt inte sant?

Detta är Joline dessert till vår bröllopsdag då hon stod för 2-rätters menyn!

Rabarberpajglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 skål rabarpaj, mängden är inte så noga

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Rör ner rabarberpajen lite ojämnt.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Överbliven rabarberpaj blir nu rabarberpajglass! :-P


3 st ingredienser!


Rör ner lite ojämnt i glassmeten.


Täck med dubbla lager plastfolie och in i frysen.


Sådärja, håll med om att det ser gott och, för att inte tala om hur det smakade. Här ser ni också maränger i botten av skålen! ;-)

 

Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Joline lagar 2-rätters på vår bröllopsdag! Frikadeller i tomatsås med spagetti


Papper, bomull, läder, blomster, trä och SOCKER! Idag firar jag och min älskade Nicke 6-årig bröllopsdag! Sockerbröllop minsann!  Min underbara själsfrände i vått och torrt, du som alltid finns vid min sida, du är mitt allt och jag älskar dig såååå… :-P Tack för att du finns och för att du är du!

Helgen har bara svischat förbi. Jag är inte alls så piggelin (pga borrelia) som jag var i förra veckan trots antibiotika. Har ont i varenda lite muskel som om jag sprungit maraton i en vecka, åkt vattenskidor, utövat karate, hästhoppning och brottning på samma gång och som grädde på moset blivit totalt överkörd och tillplattad av en ångvält…. Njooo, så känns det faktiskt! ;-) Haha! Febern den kommer å går, så mitt i sommarvärmen så är det jag som börjar frysa trots 23 grader i skuggan…  *skakar på huvudet* Men de blir väl bättre snart!

Joline har länge pratat om att hon vill laga mat åt oss på vår bröllopsdag. I vanliga fall brukar vi alltid gå ut och äta på tu man hand men i år fick lill-kocken här hemma stå för menyn och det gjorde hon alldeles lysande med en kanonfin 2-rätters meny.

Lady & Lufsen som hon kallat oss idag, självklart skulle vi ha frikadeller i tomatsås med spagetti. Det blir inte mer romantiskt än så och vi är väldigt glada och nöjda för allt, finaste Joline du är så duktig i köket och allt du planerat och fixat med. Vi åt tills vi storknade så gott det var. Det godaste på länge.

Desserten hittar ni här >>

Och mors dag har det såklart firats >>

Och presenten från Nicke ska ni också få se här på Kryddburken…

Det här behöver du : 
800 gram bandfärs
En skvätt vatten (knappt 1 dl)
1 msk potatismjöl
1 msk malen söt paprika
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
några varv med svartpepparkvarnen

1 liter kraftig köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten)

Tomatsås : 
2 burkar mutti finkrossade tomater
1 dl ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen vitpeppar
Salt & en gnutta socker
½ dl grädde för att runda av smaken

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till frikadellerna. Koka upp 1 liter köttbuljong. Rulla och lägg i den kokande buljongen ca 1 min. Lägg upp på fat med hålslev efter hand. Använd buljongen som bas till tomatsåsen och tillsätt ingredienserna till denna och låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud på svag värme ca 10-15 min under tiden spagettin kokar. Servera! Toppa med färsk timjan och riven ost.


Herr blåbär och fru päron firar sin 6:e bröllopsdag som enligt sägen heter ”socker-bröllop” denna dag! ;-)
(Joline) 


Frikadeller som fått ett litet uppkok i en kryddig buljong ska snart hoppa ner i den goda tomatsåsen.


Lägg ner frikadellerna i tomatåsen och koka spagettin under tiden så blir allt klart samtidigt!


Frikadellerna som får puttra färdigt i en ljuvlig tomatsås.


Lady & Lufsen middag till mor & far på deras bröllopsdag!  Det är kärlek…

Krämig & mumsig äppelpaj

Krämig äppelpaj – mums! Det här äppelpaj receptet fick jag av att snoka på min mamma när hon bakade när jag var liten! Utifrån vad jag listat ut så ska du göra så här för att få en mumsig äppelpaj! Ingredienser 2.5 dl mjöl 100100 gram margarin 5-6 äpplen, gärna riktigt stora 1 1 dl … Continue reading Krämig & mumsig äppelpaj

Inlägget Krämig & mumsig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


En somrig plocktallrik


Jovars det blev mat i magen idag med! :-P

Är inte så förtjust i sjukhusbesök för egen del (väldigt milt uttryckt) men de va väl nödvändigt idag antar jag då jag nu fick diagnosen borrelia och antibiotika på de! Shit happens! ;-) Känner mig ju inte ens sjuk mer än att jag haft lite feber nån timme här å där som kommit och gått och känt mig lite ur gängorna med huvudvärk å så men inget man inte kan utså. Men borrelia??!

Jaja, det är bara att köra vidare, det går väl över som allting annat! Eländes fästingar. Märker det på katterna framförallt då jag både behandlar med frontline OCH plockar med pincett, dom är visst särledes envisa i år.

Jodå, framåt eftermiddan och efter en bra stund i väntrummet på VC i Borgholm så kom vi hem till slut och kära maken började klippa gräset samtidigt som jag fixade i köket. Diskmaskinens vatten steg upp i diskhon och stoppet satt där de satt! De vara bara ut och knacka honom på ryggen och meddela missödet vilket resulterade i en halvtimmes dikesbesök under brunnsstenen med rensslingan. Roligare kan man ju ha…. Myggen hade nog allra roligast! Nä, fy tusan! Gick sen ut till hagen och kollade stora brunnen och den va överfull så de är bara att ringa Kalleguta slamtömning imorgonbitti!

Sen fick de dock va nog och vi drog oss inåt och gjorde kväller. Dusch, tvätt och renbäddade sängar och soffhäng framför TV:n med nybakade baguetter och plocktallrik som tillbehör! En inte alltför tokig torsdag trots allt!

Imorgon är det fredag och helgen står för dörren. Det blir mycket att fira denna helg, inte bara mors dag… ;-)


Salami, brieost och rödlök i en baguette… Det måste vara min ”tröstmat” nummer ett… Finns inget godare! :-P


Tack för alla era kommentarer och mail, ni är bara så gulliga och omtänksamma! Jag menar vad jag säger när jag läser alla mail och kommentarer och tänker på er lika mycket!

Ha en fin kväll, imorgon ska ni få nåt kul att bita i! ;-)

Bloggpaus och lite ledighet på Kreta en vecka

Då var det dags för en liten paus i livet och därmed också en bloggpaus.

Familjen åker till Kreta en vecka och bara slappar, skönt efter att jobbat rätt hårt med uppföljaren till bakboken.
Maken fyller ju också 50 och det ska firas i sol och värme på den Kretensiska tavernan Uncle George på Ammoudara.

Vår alltid lika goa katt- och husvakt flyttar in och njuter semester i vårt hus, nära till bad i sjö och bara ta det lugnt.
Gosa katter  mm
Gott att veta att huset är bebott och katterna slipper katthem. :)

Översta bilden visar restaurang och hotel Uncle George, men vi bor inte på hotellet utan äter nästan mest där. Kommer ni till Kreta och Ammoudara/Heraklion kan jag å det varmaste rekommendera Tavernan, hälsa från Mariann och Mikael i Sverige så får ni special behandling ;)

Vi bor ju i vår lilla andelslägenhet uppe i bergen vid Rodgia.
Bilden som kommer efter visar detta ställe “Golden site”!
Paradiset på jorden säger vi…
Make och dotter filosoferar med vy över Heraklionbukten och där nere ligger Ammoudara också.

Ha det gott alla och vi höres snart igen!

 

Bloggar etiketter:

Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj


Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.


Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.


Fröken nyfiken är visst med överallt!


Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.


Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.


Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.


Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!


In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.


Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!


Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! :-P

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… :(

Video no 6 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter: ,