Källa: Ella skepp
Portioner: 4
Ingredienser:
Laxburgare
4st laxfiléer
1 ägg
1 gul lök
1 lime (både skal och saft)
1 röd chillipeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Limeaioli
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 msk diljonsenap
1 ägg
2 dl neutral rapsolja
1 tsk rivet limeskal
salt och peppar
Gör så här:
Laxburgare
Mixa allt i matberedare (med kniv)till färs.
Gör dom till burgare.
Stek i smör ca 2min på varje sida i ganska hög värme.
Limeaioli (blir en ganska stor sats, blir det över går det förvara i kylskåpet i en vecka)
Lägg alla ingredienserna i en hög skål och sätt ner en stavmixer i botten.
sätt igång stavmixen och kör till alla ingredienserna har gått ihop.
Servera med grönsaker och en halv lime.
Nu börjar det komma ut lite recensioner av boken Baka matbröd med LCHF på olika bloggar!
Glöm inte att du också kan göra en kort recension av brödboken på BOKUS, AdLibris och Bokia och delta i en utlottning/tävling om bok. Ju fler recensioner som kommer in ju fler böcker lottas ut och dragning är 13/3.
Här nedan kan ni se vad andra tycker!
Först ut var nog Fettdieten.se och Gustaf Segerström och väldigt kul att han noterar just ”naturliga ingredienser”. Inget bakepro alla andra svindyra, svåra att hitta och onödiga produkter i mina bröd. Fettdieten.se
Även Klara Desser har bakat ur min bok! Hon valde att baka medelhavslimpan, kul för den är också en av mina favoriter Klara Desser
Återigen har Karin Eldh sajtvärd på Diabetes-ifokus satt huvudet på spiken!
Hon gjorde det med sin mer än utmärkta och kloka recension av Baka med LCHF och nu gör hon om detta med Baka matbröd med LCHF.
Måste få dela några väldigt kloka rader:
”Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?
Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.”
TACK ALLA för fina och kloka recensioner!
Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall!
Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat!
De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost!
Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag.
Jennys recept hittar du här >>
Här kommer nu min version :
~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~
4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)
Kycklingen :
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.
Grillade paprikor :
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.
Bakad potatis :
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en god sallad och lite extra paprikapulver på toppen.
The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.
I dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…
4 chokladsemlor eller 6-8 st små
4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver
Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%
2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning
Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.
Vispa grädden med kakao och ev sötning.
Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+ eller kakao.
Det finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.
Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde
150-200 gram smör
Variationer av smaksättning som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
* 200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.
Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.
Gomorron! Är ni laddade för lite sötsaker såhär på morgonkvisten? Arraksbollar eller ”myrstackar” är en liten favorit! Gott till kaffet, lagom stor och mycket godare än vanliga chokladbollar. Arrak har ju en speciell smak, lite vuxen sådär.
Degen är densamma som till ”dammsugare” så använd detta recept om du hellre föredrar dem. Bara att rulla/forma degen till en avlång rulle och ”slå in” i marsipan, skära i bitar och doppa ändarna i smält choklad. Riktiga gobitar bägge två.
12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)
Chokladströssel
GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.
Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till 12 runda bollar och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små aluminiumformar.
Strössel, deg och formar. Ett snabbt recept om sötsuget skulle infinna sig!
The post Arraksbollar appeared first on Kryddburken.se.
Hej kära vänner! Skulle bara meddela att jag återkommer strax, just nu är det Nicke som står för matlagningen här hemma.
Var inne på akuten till sent igårkväll efter att ha halkat! För ganska exakt tre år sen gjorde jag samma sak i januari fast då i höger handled! Nu blev de vänstern istället…
Det där eländiga båtbenet är verkligen smärtsamt… Samma fraktur som sist dessutom. Första översta bilden är det den högra lilla bulan över handleden som inte ska va där. Fick ett gips på akuten igår men efter en sömnlös natt och med sån idiotvärk, svullna o blå fingrar och ett helgjutet gips som vägde bly stod jag inte ut idag utan körde in till ortopedmottagningen i Kalmar och fick ett nytt, proffsigt och lätt gips och även recept på starka värktabletter! Akuten tyckte jag skulle klara mig med fyra Alvedon…?
Nu är jag hemma o blir uppassad med tidningar, godispåse och lagad mat och börjar kännas bättre men det va väldigt va begränsad man blir när jag är just vänsterhänt dessutom! Är fortfarande fetsvullen AB om fingrarna men de lägger väl sig snart. Har lite på lager att blogga om men de får bli imorgon, nu är det vila och TV-mys med familjen i soffan!
The post Ett litet avbrott appeared first on Kryddburken.se.