Muggkaka – kladdkaka i mugg!


Har ni provat att baka kladdkaka i micron nån gång? Inte jag… Men detta måste ju ändå vara är ännu enklare än en hel kaka? Bara ner med lite smet i en mugg och in en minut! Festligt på nolltid och ingredienserna har man oftast hemma. Här finns också utrymme för massor av variation med chokladbitar du kan peta ner i smeten, nötter, frukt etc. Men grundreceptet ska ni ju ha först å främst och det är detta.

Man får prova sig fram lite både vad gäller storlek på mugg och din microvågsugns effekt. På översta bilden ville jag visa er hur det såg ut i själva muggen så jag använde en ljuskopp från ikea och öppnade luckan efter 1 min, och ungefär där anser jag att den är klar, inte en sekund till! ;-)

Till 2 stora eller 4 små muggkakakor
Det här behöver du : 
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 msk rapsolja
3 msk mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en liten skål. Knäck i ägget, tillsätt olja och mjölk och rör till en slät smet. Fördela smeten i inoljade koppar.  Fyll upp till 3/4, alltså lite mer än halva muggen. Kör i micron en och en, är kopparna väldigt små som dessa svarta ”glöggmuggar” kan du köra två samtidigt. Full effekt och när kakorna rest sig är dom nästan klara, beror helt på hur kladdiga man vill ha dom men över 2 min blir dom stenhård.

Ät dom direkt ur muggen med lite grädde eller vänd upp och ner på ett fat, dom lossnar superlätt.


Magiskt ögonblock när man trollat fram varsin kladdkaka på bara en minut.


Och att få till den perfekta kladdiga konsistensen är inga problem, en eller två gånger sen kan du de!


Bara att smaska på då! :-P