Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Man tager vad man haver…

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar :)

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! :D

 

 


Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Italienska tunnbrödssnittar med parmaskinka, pesto, mozzarella och soltorkade tomater

tunnbrödsrullar_mozarella_parmaskinka_tomat_pest
Dessa supergoda tunnbrödssnittar med italienska smaker har min bästa vän gjort. Hon tog med sig dom till oss och bjöd på helgen som gick. Jag är en riktig tunnbrödsälskare och speciellt ihoprullade med rökt renkött och pepparrot men dessa måste jag nog erkänna var snäppet godare!

Så fräscha i smaken och ypperliga små munsbitar till kvällssnack, drink eller som lite färdkost om man ska iväg på roadtrip… :-P

ca 20 st
Det här behöver du : 
3 tunnbröd
150 gram parmaskinka
2 pkt mozzarellost a´125 gram
100 gram soltorkade tomater i olja
5-6 msk grön pesto

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut tunnbröden och fördela parmaskinkan ovanpå. Skiva mozzarellaosten och lägg över. Finhacka de soltorkade tomaterna och strössla över. Bred på ett tunt lager grön pesto och rulla ihop från långsida till långsida. Skär små snittar/snurror och servera till drink eller snackstilltugg.

tunnbrödsrullar_snittar_tunnbröd

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar

Rådjursfilé med mörk pepparsås

rådjursfile_recept_tillagning_innertemperatur
Helgens höjdpunkt var helt klart en stor låda med rådjursfiléer från bästa vännen. Enligt egen utsago är hon inte så förtjust i just rådjurskött men… Nä, det tror jag inte på, faktiskt! ;-)

Redan när hon frågade mig på telefon om hon skulle ta upp ett gäng filéer från frysen och ta med sig så åkte marinaden fram i huvudet direkt. Timjan, vitlök och viltfond… Lite olja, soya och peppar. Det rörde jag ihop redan innan hon kom. Och vilket kött sen då? Så fina bitar, så snyggt frysförpackat. Jag skar bort hinnorna och sen ner i marinaden. 2-3 timmar före jag tillagade det.

Rådjurskött är så vansinnigt gott så det är svårt att jämföra med annat vilt tycker jag. Hjort och ren är också favoriter och älg förstås med då ska det vara långlagad kalops eller tjälknöl.

Åter till rådjursköttet. Det är en extrem fintrådigt muskulatur på rådjur så köttet bör inte tillagas för länge, inte ens med låg temperatur tycker jag, det blir så lätt mjöligt i smaken. Däremot får det gärna vila efter tillagning lite längre för att både värmeutjämna och bli riktigt mört utan att kännas som ”malet”… Temperaturen är också viktig, ett jämnt rosa tillagat kött är det godaste och då ska temperaturen ligga runt 60, inte mer. Köttet fortsätter ändå tillaga sig nån grad när det ”vilar”.

Har man nu helt urbenade filéer så prova gärna detta receptet. I och med att dom är ganska små så kör jag dom inte i ungen efter jag brynt dom utan sänker värmen i pannan istället och öser köttet flera gånger med smör. Det blir kanonfint – jag lovar! :-P

En rådjurssadel däremot kör jag gärna i ugnen direkt och låter filéerna ligga kvar (fast utskurna) på sadelbenet. Det ger extra smak och blir en fin servering då man bara skär upp köttet i skivor och servar direkt från sadeln.

4 port
Det här behöver du : 
800 gram rådjursfilé
30 gram smör
Salt & svpartpeppar

Marinad (låt filéerna marineras 2-3 timmar före tillagning) : 
1 dl kallpressad rapsolja eller smält smör
1 msk soya
1 pressad vitlöksklyfta
Några torkade timjankvistar
1 kem vitpeppar
3 msk konc. viltfond

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna från hinnor. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga ca 2-3 timmar i marinaden före tillagning. Helst i rumstemperatur så köttet inte är kylskåpskallt.

Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret. Bryn filéerna runtom så de får fin färg. Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret. Ös filéerna många gånger. Luta pannan och ös med matsked över köttet om och om igen. Litar du inte på din fingerkänsla när köttet är klart så använd en stektermometer. 60 grader brukar jag tillaga rådjursfiléer på, då blir det fint rosa inuti. Köttet ska ha en motstånd när du trycker lätt med fingret, ungefär som ”gropen” mellan tumme och pekfinger, det brukar jag gå efter då blir det kanon! ;-)

Nu ska köttet ”vila” och det är det viktigaste av allt. Helst en timme inslagen i folié för att värmeutjämna och bli mört och saftigt. Skär sedan upp i skivor, servera med förslagsvis hasselbackspotatis och en mörk pepparsås.

Såsen :
4 dl mörk oxbuljong
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
1 krm nymalen grönpeppar
2 dl grädde
Salt
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ur pannan du stekt filéerna i med oxbuljong. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker.

rådjursfile_recept_rådjurskätt_steka

rådjursfile

Ska ni till Öland under skördefesten? + en fråga om glutenallergi!

klinta_bykrog_pizza
Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.

Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.

Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!

Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.

Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??

Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?

Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!

Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!

Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.

Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…

Klinta bykrog – jag gillar det stället! :-P

köpingsvik_öland_mat_klinta_bykrog
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!

klinta_bykrog_köpingsvik
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…

mat_middagstips_öland_köpingsvik
Jolines…

köpingsvik_öland_mat_restaurang_bykrog
Jag o grannen…

klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden! ;-)

klinta_bykrog_köpingsvik_öland
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! :-P Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.

Världens godaste äppelkaka

supergod_världens_godaste_äppelkaka
Har du fina sommaräpplen i trädgården? Eller bara sugen på att baka höstens första äppelkaka?, då måste du prova det här receptet om du inte gjort det. Det är ständigt återkommande här hemma och alltid lika populär och ta mej tusan den godaste äppelkakan som finns! ;-) Joline bakade denna igår söndag o först idag har vi provsmakat – hujedamig så god!

Det blir en rejält hög och saftig kaka, ingen paj så här behövs absolut inte nån vaniljsås men vill man lyxa till de så gör man! Ett glas treo och ett par panodil är vad som intages idag här hemma… Vaknade strax innan halv sju i morse, skulle väcka Joline till skolan och börja med morgonbestyret men hon mådde heller inge bra så det blev sängen en stund till. Är totalt igentäppt och genomförkyld med sprängande huvudvärk som ännu inte velat ge mig sig så det blir ”tycka-synd-om-mig-kaka-med-treo” om en liten stund innan ögonen faller ihop helt av feber o ledvärk!

Skolstart och förkylning… Känns det igen kanske? ;-)

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker

äppelkaka_världens_godaste
Smeten i formen och äppelbitarna ovanpå. Skjuts in i ugnen.

mjuk_äppelkaka
Färdig att avnjutas. Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet… :-P

äppelkaka_mjuk_kaka_recept_äpplen

 

Sommardrink med blå curacao och apelsinjuice

drink_olika_färger
Sommaren går verkligen mot slut slut just nu så det  gäller väl att passa på att fånga värmen när den kommer.

Morgnarna är höstlika och daggen ligger tät över gräsmattan men än skiner kvällssol och värmen gör sig påmind så sommarens sista drink, vilket ni i och för sig näst in till aldrig får tips av ifrån mig kontrar jag med nu! :-P

Bättre sent än aldrig… Jag gillar nog färgerna bättre än innehållet. En kul drink är det i alla fall! ;-)

Det här behöver du : 
4 cl vodka
apelsinjuice
2 cl bols blue curacao

GÖR SÅHÄR :
Häll upp vodka och apelsinjuice i ett high ballglas. Häll försiktigt i curacao så det skiktar/lägger sig på botten. Curacon är ju blå så med apelsinjucie som är gul blir det denna läckra gröna färg-. ;-)

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!