Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.

Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! ;-)

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! :-P Smaklig måltid!

The post Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Annorlunda twist på bakad potatis


Potatisrätter kan man aldrig få för många av och här kommer ytterliggare en favorit som landat i Kryddburkens kök. Jag har använt mig av bakpotatisar som jag tillagat i micron (ni vet väl att det är busenkelt att tillaga bakpotatis i micron ca 15 min, sen köra dom på hög värme i ugnen kanske 10 minuter få att få till den där sista bakade ytan istället för 1-1½ timme timme i ugnen totalt).

Hur som helst. Jag körde dom i micron ca 15 min. Tog ut, lät svalna lite så de gick att hantera och sedan halverade jag dom och skar ett rutmönster i dom nästan ända ner till skalet. (Ungefär som när man skär upp mango).

Vik ut dom något, placera på bakplåtspapper i en ugnsform eller på plåt. Dra några varv med pepparkvarnen, rikligt med flingsalt, några nypor skorpmjöl och skjuts in i ugnen på 225 grader ca 15-20 min.

Ta ut dom, riv över en god ost och så in igen ca 10 minuter så osten får fin färg. Ja, så va de klart!

Ett potatistillbehör, lite annorlunda mot vad man brukar göra, lite mer krisp, smak och ”åha-va-e-de-här-då??”! ;-)


Bakpotatisar som tillagats i micron ca 15 min. Här halverade…


Skurna i rutmönster…


Pepprade, saltade och skorpmjölade! ;-) In i ugnen nu på 225 grader…


Efter ca 15-20 min, ta ut och riv över ost! In igen.


Efter ytterliggare 10 minter så är dom klara! Servera till en god köttbit och hemslagen bearnaisesås! :-P

Vill du laga en god bearnaisesås från grunden?
Här finns recept & bilder steg för steg >>

 

The post Annorlunda twist på bakad potatis appeared first on Kryddburken.se.

Smarrig knaprig äppelpaj!

Knaprig äppelpaj med egengjord vaniljsås! Den här pajen har på en bakning blivit en klar favorit! Smarrig, knäckig och enkel! Slängs ihop i ett nafs… och smakar helt ljuvligt!   Ingredienser 1 pajform 6 äpplen, skalade och skurna i skivor 150 gr smält smör 3 dl havregryn 2 dl socker 0,5 dl sirap 1,5 dl … Continue reading Smarrig knaprig äppelpaj!

Inlägget Smarrig knaprig äppelpaj! dök först upp på Äppelpaj.se.

Panpizza (dubbelsats)
Panpizza (dubbelsats)
Källa:
Portioner: 4-8

Ingredienser:
Degen
2 msk Bakpulver
4 msk Fiberhusk
3+1 dl jordnötsmjöl.(Använd 3 dl,blanda ihop, rör ner ytterligare 1 dl)
1/2 - 1 tsk salt
6 st ägg

Kryddor av valfri sort.

Topping
1 förpackning passerade tomater
1-2 vitlöksklyftor
Kryddningen är så klart valfri men jag rekommenderar
Basilika/oregano efter smak. Smaka av!

Låt koka upp tills såsen reduceras och tjocknar.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggen pösigt, och blanda ner de övriga, torra ingredienserna. Blir det för "rinnigt" kan du blanda i mer mjöl, men det borde inte vara ett problem. Det är inte en "deg" i snackar om utan en smet. Bred ut smeten över en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda i 15 minuter och ta ut den.

Koka upp tomatsåsen. Sprid ut över pizzan. Toppa med vad du tycker om. Personligen föredrar jag pepperoni med mozzarella och en riven gräddost att sprida över. Ställ tillbaka den i ugnen och grädda tills osten har smält eller tills den ser aptitlig ut. Mellan 5-7 minuter.

Går bra att frysa in. Påminner väldigt mycket om Billys panpizza.
Av alla pizzarecept jag har testat är den här den bästa. Den blir inte "svampig" och inte heller grötig efter att man har tillsatt tomatsåsen. Det blir en saftig, tjock pizzabotten som smakar och har en textur som en vanlig pizzadeg. Jag vet, helt otroligt!
LCHF recept för Stekt röding med kantarellsås

En smarrig fiskrätt med kantareller och grädde!

Gör så här
1. Blötlägg kantarellerna i 2 timmar. Skölj dem sedan och låt dem rinna av.
2. Skölj och torka fiskfiléerna.
3. Strö rikligt med flingsalt i pannan. Gnid in filéernas skinnsidor med olivolja, lägg dem i stekpannan med skinnsidan ner.
4. Låt dem ligga stilla i pannan tills de är genomstekta.
5. Finhacka löken och fräs den tillsammans med kantarellerna i smör tills svampens vätska har kokat in. Häll å vinet och låt det koka upp. Låt puttra i några minuter och tillsätt därefter grädden. Koka sedan på svag värme i ca 10 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.
7. Servera med kokt haricot verts.

LCHF recept för Kycklinggryta med grönpepparsås

Krämig gryta som blir ännu godare med den smörstekta vitkålen. Ett gott sätt att variera vitkålsätandet.

Gör så här
1. Skär kycklingen och löken i bitar och fräs i smör. Skär också paprikan och zucchinin i bitar och låt fräsa med.
2. Tillsätt grädden och crème fraichen. Stöt grönpepparn i en mortel och tillsätt. Låt puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
3. Strimla vitkålen med en osthyvel, kniv eller i matbredaren. Stek i smör på medelvärme tills den blivit mjukare.
4. Smaka av med salt och peppar och servera!

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.

Varma mackor med bacon & svampstuvning


Ikväll är en riktig varma mackor-kväll hos familjen Nilsson! Den främsta anledningen är det snabba, enkla, ”slippa-tänka-bara-göra”… Ja, så är det!

En riktig varm macka i ugn ska ha en stuvning tycker jag. Gillar man svampstuvning så kör på de, gillar man skinkstuvning så kör på de… Eller så kan man variera med en baconstuvning eller köra all-in med både svamp & baconstuvning! Jag lovar, det är vansinnigt gott!

På de behövs lite tomat och ost, kanske en och annan ananas om man vill. Och om man råkar vara en champinjon-o-holic, ta några till överst… :-P Pizzakrydda och sen skjuts in i ugnen! Bröd efter don och person. 225 grader ca 15min sen e de klart! ;-)

12 st
Det här behöver du :
1 pkt bacon, ca 120 gram
1 burk skivade champinjoner
1-2 tsk D’Elidas chilisås
2 msk pressad citron
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
2 krm vitpeppar
En nypa salt

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i bitar och bryn i het stekpanna i lite smör. Häll på de skivade champinjonerna, chilisås och pressad citron. Pudra över mjölet och vänd runt.

Sänk värmen och slå på gräddmjölken. Rör ihop. Tillsätt vitpeppar och låt puttra några minuter. Smaka av med salt o peppar. Bred stuvningen på 12st brödskivor, lägg på tomat, ananas, ost och pizzakrydda. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20min.

The post Varma mackor med bacon & svampstuvning appeared first on Kryddburken.se.

Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.