Frallor
Frallor
Källa: Helena
Portioner: 6

Ingredienser:
50 g smör
2 ägg
2 dl yoghurt (helst rysk)
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
Vallmofrön ( eller ex solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)


Gör så här:
Vispa samman ägg, rumsvarmt smör, yoghurt, salt och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Lår stå ca 10 min så att degen blir fast. Rulla till 6 bollar och lägg dom på bakplåtspapper på en plåt. Strö på vallmofrön.
Grädda i 175 grader i ca 20 min eller tills de fått fin färg.
Lammfärsbiffar med mos

Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta.

Gör så här
1. Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar.
2. Forma sedan ca 8 biffar och stek dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna.
3. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron. Salta även.
4. Servera biffarna och moset, gärna med en fräsh sallad till!

Bernaisesås enkel med vitlökssmak
Källa: Bib
Portioner: 4

Ingredienser:
2 msk smör
2 dl creme fraiche
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk torkad dragon
1 tsk finhackad persilja
½ krm salt
vitpeppar

Gör så här:
1. Smält smöret i en inte allt för het kastrull.

2. Stäng av plattan och vispa ner creme fraiche.

3. Rör sedan ner dragon och persilja. Salta och peppra.

Passar utmärkt till exempelvis kotletter, fläskfile mm.
Underbart god!
Malted Blueberry Waffles
 
Orginalrecept och vackrare bilder hittar ni här:
 
 
Ingredienser
 5,3 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
 0,6 dl  malted milkpowder
 1,2 dl vegetabilisk olja
 3,5 dl  mjölk
1 ägg
 2,5 dl färska eller frysta blåbär

Instruktioner
1.In en stor skål, kombinera mjöl, socker, salt, olja, mjölk, ägg, malted milkpowder, och bakpulver och blanda med en visp tills väl kombineras. Överblanda inte. Det är OK om smeten är lite knölig. Tillsätt försiktigt blåbären.
2.Värm ett våffeljärn.
3.Fördela smet i våffeljärnet och baka tills de är gyllenbruna.
4. Våfflorna är inte så söta i sig själv så det fungerar bra att servera med glass, grädde och sirap eller honung.
Pepparkakskladdkaka med apelsingrädde

DSC_0004Kladdkakansdag i dag!

Här bjuder jag på en Pepparkakskladdkaka!

ca 6-8 bitar

Ingredienser:
100 g smält osaltat smör
1 dl  creme fraiche
1,5-2 msk Bakery+ sötning
4 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1- 1,5 msk pepparkakskrydda beroende på hur kraftig pepparkakassmak man önskar
1 tsk bakpulver

Servering:

2 dl grädde
finrivet skal från 1 apelsin
Gör så här

1.  Smält smöret och vispa lätt ner creme fraichen

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa eller kläm fast bakplåtspapper en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter.
Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna.

6.Vispa grädden med apelsinskalen.

Ps Gör alltså inte som jag på denna bild glöm kakan några minuter för länge och den blir mer en mjuk pepparkaka än en kladdis :(

 

 

Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås
Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! :-P

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… ;-)

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… ;-)

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! :-P

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås

Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P

Skinklåda med brysselkål och tomat

Kanske inte det roligaste LCHF receptet, men pasar perfekt som matlåda!

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Ansa sedan brysselkålen och koka den i lätsaltat vatten.
3. Hacka löken och vitlöken och fräs i smör.
4. Ha sedan i skinka, tomater, grädde, brysselkål och krydda med oregano, salt och peppar.
5. Låt koka upp och häll sedan allt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera 10 minuter.

Thai red curry kycklinggryta

kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! ;-)

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! :-P
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry