Risotto med lufttorkad skinka
Hönöpizza och pärlor som rullar…


Gokväll alla bloggisar! Hoppas ni haft en bra vecka, nu är det äntligen helg!! Underbart! Nästa vecka har barnen sportlov här hemma så de kommer nog bli en hel del utedagar och recept därefter. Har tänkt att damma av muurikkan och laga nåt gott, det är ju såå skönt när vintersolen skiner och man kan sitta ute och äta i friska luften!

Nu ska ni få ett gott tips, för nåt recept kan man väl inte kalla det men pizza på hönökaka är förbaskat gott, enkelt och snabbt! Har lite annat att stå i och baka tills imorgon (berättar mer om det senare) så ikväll fick det bli fuskvarianten och det dög alldeles utmärkt måste jag säga!

Ha en fin helg allihopa!! :-P

1 rund pizza
Det här behöver du :

  • 2 halvmånar hönökaka
  • Tomatsås, gör din egen kallrörda, det blir godast!
  • Skinka! Strimla rökt bog, kassler, picnicbog eller vanlig skivad skinka, rökt eller kokt! Smaksak!
  • Champinjoner – MASSOR med champinjoner! Konserverade ska de va! Och hela – skiva dom själv! Godast!
  • Ananasringar om man vill…
  • Riven ost! En kryddstark/mild blandning av gouda/västerbottens eller gouda/greve/präst etc…
  • Pizzakrydda (Oregano)

Skjuts in i ugnen på högsta värmen! Här blir det 250 grader varmluft. 10-12 min tills osten fått fin färg! Låt svalna något innan du skär upp den! Pizzasallad till såklart!


Hönökaka blir lite som panpizza fast aningens tunnare! Har ni provat?


Klar för ungen!


Sådärja! Slajsa (slice:a?) upp den och servera!


Apropå rubriken ”pärlor som rullar”… så har nu vår cadillac-pärla (-60) rullat vidare! Den är såld och mannen är nöjd, och fullständigt galen vad gäller USA-bils annonser i jakten på nästa pärla! Ja, jag säger då de! En cadillac -59  står på tur så nu påbörjas dektektivarbetet på allvar! Hej å hå, vi ses framåt våren då älskling! ;-)

Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.


Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P

 

Ljugarkonsten i TV…

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
“Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! :D Väl värd sin tid.

 

Bloggar etiketter: ,

5 sockersöta tips till alla hjärtans dag!


Kikar in en snabbis, sitter på jobbet just men ska bara jobba kort dag idag! Slutar vid 14 istället för 22. Då hämtar jag Joline på skolan och sen ska vi hem och fixa lite mysigt till kvällen! Vad har ni själva för planera? 

Här kommer lite söta tips för alla gottegrisar!! Jag återkommer med kvällens mat & dessert! Ha en fin dag allihopa och var rädda om varann! 

Hjärtan-semlor

Pannacotta med vanilj och mjölkchoklad


Chokladtårta


Tiramisu med limoncello &6 lemoncurd


Chokladvåfflor med ripplad grädde

 

 

 

 

Alarmerande ökning av demens

“Varannan svensk riskerar att drabbas av demens, enligt en ny studie från Umeå universitet.
De alarmerande resultaten kommer från en stor granskning av demensutvecklingen bland 85-åringar och äldre” Skriver DN idag.

Kostdoktorn skriver om detta.

Jag tänker göra som kostdoktorn och hoppas jag håller mig klar i knoppen resen av mitt liv…
Tänker du?

 

Bild hämtad här Kostdemokrati läs gärna där ;)

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!

”Läkarna måste inse att detta är politik och affärer”- Svd om massvaccinationen 2009

 ”När svininfluensan klassades som fullskalig pandemi var Sverige låst i planen att vaccinera hela befolkningen.
Utåt var alla överens, men SvD kan avslöja att det gjordes invändningar inom myndigheterna. För över hundra barn har priset för Sveriges största vaccinationsinsats blivit högt – de kämpar med narkolepsin.”

“Mejlväxling avslöjar nya fakta om Sveriges massvaccination mot svininfluensan 2009″

Läs mer på Svd där mailväxlingen avslöjas.

Man kan ljuga för alla en viss tid, men man kan inte ljuga för alla hela tiden… eller hur nu ordspråket lyder.

Toxiska Epistlar krev om detta redan då ..

 

Bloggar etiketter: ,

Söt seger för steviaodlaren i Norge

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Kunde inte hitta något negativt
“Professor i växtfysiologi, Jan Geun, har forskat mycket på Steviol glykosider, utan att finna någon negativ ört. Han arbetar på den katolska universitetetet i Leuven, Belgien.
- Vi studerade hur höns, grisar och embryon i ägg reagerade på stevia och Steviol glykosider. När vi studerade folket. Vi fann att detta är helt säker, något du inte kan säga om alla sötningsmedel, sade han.
Geun sade att hans forskning finansieras av de belgiska myndigheterna, universitet och hans egen plånbok.”

Genus Förvirrade forskare
“- Det fanns många brister i studien som EU: s före detta Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet grundat sin uppfattning om steviosid. Det visade sig att stevia kan skada för män fertilitet. Men det var endast kvinnliga råttorna i studien, inga hanråttor, berättar Geun.
Forskarna hoppas det kommer hälsosammare mat finns nu att stevia glykosider och Steviol är tillåtet som sötningsmedel.
- Jag tycker det är väldigt bra om det finns fler livsmedel sötade med Steviol glykosider. Det är nyttigare än socker och en stor sötningsmedel för diabetiker, säger Geun.”

På tiden
“Nutrition Professor Kaare Norum förstår inte varför stevia har förbjudits så länge.
- Jag tror det var på tiden att stevia blev tillåtet nu, det är helt säkert. Kanske är det verksamheten av politiska skäl, inflytande och lobbying bakom. Men det är inte känt, säger Norum.
Tror anledningen till att stevia förbjöds i både EU och USA är att de är mycket stränga för att något som inte kan vara bra.
- Det skulle inte förvåna mig om konkurrenter till stevia låg bakom de negativa uttalanden, men jag har inga bevis för att veta, sade han.”

Stevia och många barn
“Norum sa att det inte finns någon bra bevis på att manlig fertilitet kan reduceras.
- Jag läste om en man som hade ett gäng barn, och han hade även används stevia i flera år. Påståendet att män fruktsamhet kan minskas tillräckligt många röster för att inte säga det på det sättet, säger Norum.”

Bloggar etiketter: