Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott ;)
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

“Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara “förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

Bloggar etiketter:

Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.

Krustader med viltost, rökt skinka och chili + tips på 12 olika fyllningar!


Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink! :-P

Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.


Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.


Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.


Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)


Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.

Fler fyllningar till varma : 

  • Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
  • Finhackad salami, toppad med brieost
  • Färskost pepparrot med saltrulle
  • Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
  • Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar

Kalla krustader : 

  • Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
  • Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
  • Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
  • Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


Kretaresan och 50 års firande!

Hemkomna från vår härliga resa till Kreta och firandet av makens 50-årsdag,  nu sjunker sakta veckan in och minnen börjar träda fram.
Det var lika fantastiskt som när jag fyllde 50 och vi då firade den också på Kreta hos Uncle George taverna, Ammoudara.
Nu vart det Mikaels tur att känna på denna fantastiska känsla av att ha närmaste familj tätt intill sig under en vecka och med festligt firande på restaurangen. Oslagbart!

FAMILJEN! Peter, Magnus, Mikael, jag och dottern Elisabeth!

Vi började dagen med bad och sol och maken fick en Jack Daniels redan kl 9.00 (hans favorit Whiskey). Efter där upp till grunden (som kallar vårt ställe) för lunch och dusch och sedan några timmars vandring i Heraklion.

Lätt att leva LCHF på Kreta…

 

Under vår lilla vandring i Heraklion stötte vi på ett häftigt ställe Fish Spa

Där var jag bara tvungen att stoppa ner mina fötter, och jösses vilken häftig känsla!
Som när armen sover fast värre ;)
Dock vande man sig vid pirret och sedan var det bara skönt.
De gnagde lite varstans ;)
Mellan tårna och under naglarna…
Men vilka babyfötter man fick!
Detta ska göras om vid tillfälle då under en längre tid, vi satt nu i 20 min, men 30-40 min bör man nog sitta.

 

 

Efter några timmars strövande och insupande av atmosfär drog vi vidare till tavernan Uncle George och firandet av Mikael, vi beställde in ouzo som fördrink. Jösses vad jag gillar det!

Middagen fick var och en beställa och lite torrt rosevin dracks till. Plötsligt dyker Kostas och Artemis upp med en Champagneflaska och så sjunger vi och skålar för Mikael.  Jag gjorde en eget litet uppträdande och sjöng ” Vi gratulerar” och när jag kom till “blommor och blad” drog jag fram en hastigt avbruten Bougainvillea och räckte fram, den hamnade sedan bakom örat.

Kostas och Artemis på tavernan Uncle George vet hur vi äter och till varje middag får vi en tallrik med smörpaket! Det kallar jag service! Rekommenderas varmt det stället.

 

 

 

 

 

 

Sedan kan meddelas att apelsiner mogna och solvarma från träden är försvinnande goda ;)

 

 

 

 

 

Att flyga från Landvetter och få tillgång till LCHF mat på flygplatsen är inte heller fel 

 

 

 

 

 

Annars är favoritsysselsättningen BADA, fotot här är från Matala (Matala grottorna) dit vi hade en utflykt på måndagen.

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan till Gran Canaria

Vältränad och fullmatad

Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår.

Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura.

Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst.

Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare.

Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan.

Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen.

Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF.

Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80.

Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem med Fibromyalgi och värk.

Anna Hallén har verkligen förmågan att få läran om kost och hälsa att bli till något spännande, så föreläsningstimmarna i en varm lokal känns alltid alldeles för korta.

Men Anna är inte den som bara föreläser, utan hon delar frikostigt med sig av tips och råd hela dagarna.

Så vi har blivit fullmatade med kunskap om hur viktig maten är för att bygga upp en hälsosam kropp, både vid middagsbord, under promenader och vid poolkanten.

Hon är också en idéspruta när det gäller att hitta på aktiviteter utanför programmet. Sista dagen behövde vi därför inte tillbringa bara i väntan på att få åka till flygplatsen.

Det blev istället en improviserad utflykt med båten Felusi från hamnen i Puerto Rico, för att titta på valar och delfiner.

Efter 45 minuters båttur rakt ut till havs, hade vi helt plötsligt mängder av de mäktiga valarna och lekfulla delfinerna runt båten.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder på valar och delfiner, hoppas nån av de andra deltagarna hade bättre tur.

När vi kommit i land tog flera av oss en promenad tillbaks till hotellet längs den fina strandpromenaden, så det blev sen alldeles lagom att packa väskan innan avfärden mot flygplatsen.

Själv hade jag min första lilla föreläsning och matkurs på den här resan. En ny erfarenhet, har aldrig pratat inför en grupp tidigare.

Men det gick riktigt fint, alla deltagarna var så snälla och mycket intresserade av att lära sig mer om Tapas på LCHF-vis, så nervositeten la sig nästan direkt.

Att laga till några Tapas är något som är riktigt enkelt, det finns mängder med goda rätter som passar både till ett glas vin på kvällen eller till en nyttig lunch i sommarvärmen.

Jag bjöd Anna och hennes vän U på en Tapaslunch på balkongen en dag.

Mat som fungerar perfekt att ta till i ett semesterkök utan andra kokmöjligheter än en micro.

Det går att få till en riktigt bra måltid på några burkar från snabbköpet.

Jag bjöd på Sardiner i Olivolja, Bläckfisk och två sorters Musslor. Getost, Jamon Iberico, Chorizo, Nötter, Bladpersilja och Alioli till.

Du får några enkla recept på fyllda Serranorullar och en Avocadosallad med Ägg från min lunch på balkongen idag.

Samtidigt vill jag rikta ett stort Tack och Kram till Anna för en fantastisk resa.

Arrangörerna Lotta och Stene från Gran Canaria Experten får också de ta del av dem.

Hoppas vi ses nästa år, både gamla och nya deltagare. Då kommer jag också att vara med på ett hörn med några matkurser.

Både datorn och kameran fick ta semester på den här resan, men jag återkommer med lite mer bilder i ett senare inlägg.

Vill Du se mer bilder hur det kan se ut på en träningsresa, så titta in här på inläggen från förra årets Zumbaresa och Bergsvandring.

Serranorullar med Färskost, Valnötter och Rökta Musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig Ost, t.ex Cantadou eller min egen Färskost

6 Valnötskärnor

8 st rökta Musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större Tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2.

Avocadosallad med Ägg och Bladpersilja

1 Avocado

1 hårdkokt Ekologiskt Ägg

2 msk hackad Bladpersilja

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i små bitar och hacka ägget. Blanda försiktigt med persiljan, kryddor och dressing.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.