Gluten och Mjölk – Serien om de vita gifterna del 2

DSC_0304Källan till moderna sjukdomar, av Michael Håkansson är två böcker ingen skulle vara utan.
Dessa numera två böcker är rena uppslagsverk och beskriver fullständigt vad som går fel när man äter gluten (spannmål) och vår pastöriserad och hårt processade mejerier så som mjölk, grädde och creme fraiche bla.

Om del ett har jag skrivit tidigare och här är vad del två handlar om, den blå boken på bilden:
Bok 2 i serien ”de vita gifterna” -Gluten och mjölk tar vid där bok 1slutar och är ”nyckeln” till vad det är som ligger till grund och som orsakat explosionen under de sista 100åren av moderna sjukdomar. Boken bjuder läsaren på en omskakande resa in i de moderna sjukdomarnas värld och vad som är de egentliga och utlösande faktorerna bakom sjukdomarna. Cancer, tarmsjukdomar, neurologiska sjukdomar, psykisk ohälsa, beteendestörningar och mycket mer redovisas här med kopplingar till kosten. Boken tar även upp läkemedelsindustrins styrningar av vård och berörda myndigheter. Denna bok i serien lämnar läsaren svaren på många frågor och där svaren är uppbyggda på stabila grunder av fakta. 

Är det några böcker man ska unna sig att ha hemma är det dessa två.
Nu säljs de också under ett kampanjpris 295 för båda. Du sparar 79 kronor!

Vill du läsa och bokmärka Mickes blogg och hemsida så finner du den i länken Gluten och Mjölk

 

Tonfiskröra på salladsbädd
Tonfiskröra på salladsbädd
Källa: Tomas
Portioner: 1-2

Ingredienser:
Tonfiskröran
1 burk tonfisk
2 kokta ägg
1dl majonäs
1dl turkisk yoghurt
1dl finhackade champinjoner
1/2 dl finhackad purjolök
1 tsk tomatpure
salt och peppar
Ev. stänk av tabasco

Färsk sallad
Valfritt
Gör så här:
Blanda ihop tonfiskröran, låt ev. stå en stund i kylskåpet. Lägg röran på en tallrik med sallad.
Garnera med ex. räkor citron dill.
Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Fluffiga bananpannkakor

bananpannkakor_recept_krabbelurer_banankrabbelurer
När allt kommer omkring så är söndagar ofantligt sköna och avkopplande bara man har det i huvudet från början när man vaknar.

Idag har dagen bestått av frågor som ”ska vi/ska vi inte?!” ”Hur blir de nu?” ”Hur blir det inte?!” ”Har du fått något svar?!” ”Inte??!” osv osv…

Med lösa boliner om en planerad bilresa, folk som inte kan hålla sig anträffbara och en dag som inte gått att planera en minut i stöten så går min hjärna in i något slags fullständigt kaos och zombietillstånd på samma gång… Jag vet varken ut eller in!

Jag blir totalt paralyserad och får inget vettigt gjort alls… Jag är kanske ensam om detta men det må då så vara…

Sent på eftermiddagen så var det hur som haver bestämt att vi blir hemma men då var ju allt redan ”bananas” i mitt huvud! ;-) Det är dock bättre nu och äntligen har jag ro i kroppen att slappna av och få ner några rader här och svara på lite mail.

Förutom detta så är det faktiskt Max födelsedag idag!
HURRA HURRA HURRA HURRA!!

Han är inte hos oss denna veckan utan hos sin mamma så vi får hurra på avstånd och fira när han kommer på fredag igen och detta är precis vad jag hade tänkt ut till vår fina pannkaks-älskande Max som idag fyller 13 år! :-P

Receptet på dessa bananpannkakor är kort och gott ett vanligt ”krabbelur-recept” fast med bananer, och som hör sommaren till; servera med de färska frukter och bär du kan hitta, lite honung och pudersnö! :-P

ca 15 st
Det här behöver du :
1½ dl strösocker
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3-4 mogna, mosade bananer

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

pananpannkakor_bananplättar_krabbelurer_banan

För fler recept med bananer, klicka HÄR!

Recept på krabbelurer, klicka HÄR och HÄR!

banan_pannkakor_krabbelurer_recept_bananpannkakor

Grillad karréskiva med kall potatissallad

grillat_potatissallad_vitlökssmör
Kikar bara in som hastigast och lockar med en liten grillbild såhär på fredagen. :-P Finvädret är åter tillbaka, solen skiner så kanske blir det grillat ikväll.

Vi befinner oss just nu  på resande fot men är hemma snart igen. Berätta gärna vad ni har för planer i kvällen så kan man få lite inspiration här i bilen! ;-)

Här kommer en klassiker från mig; Potatissallad med rostad lök, ett nygjort vitlökssmör, enkel sallad och världens godaste köttbit med Colman´s marinad!

Hemma igen!

Nu har jag kommit hem från en härlig resa till mammas hemby Egersund, Norge. Fantastiskt roligt att träffa släkten och uppleva gamla minnen från när jag var liten och vi ofta var ”hemma”.
Mamma sa ju alltid att nu ska vi åka hem till Norge och när vi skulle åka igen hette det – nu ska vi åka hem. Vi hade liksom två ”hem”…

Vädret hade vi inte tur med, men vi hade verkligen all tur i övrigt med oss!
Här ska jag bjuda på några bilder.

Underbar hotellfrukost:Ägg och bacon!
IMAG1383

Gågatan i Egersund, full av gamla vackra hus och lite trånga gator

.IMAG1409

Egersund från Varbergs topp


IMAG1515

Nordsjön

IMAG1479

 

Knäckigt tips med rädisor

rädisor_recept_tips
Nu är dom här! Dom knallröda, rosiga och krispiga rädisorna! Finns det nåt godare att ”knapra” på är rädisor?? :-P Har man nu knaprat morötter en hel vinter så är detta som en resa till medelhavet direkt från snöstormen! Guuuuud så gott!

Idag har Nicke klippt gräsmattan, första gången i år, grillen har gått varm hela helgen, svalorna störtflyger framför katterna och börjar bygga sina bon under vindskivorna. Kan det bli mer vårlikt än så?! Trots att det stormar och blåser så skiner solen och det är sommar i luften! Har faktiskt längtat efter värmen ända sen Grekland… Apropå det så kommer inlägget med greklandsresan snart, har så vansinnigt många bilder jag vill lägga upp så det har tagit sin tid, men snart ska ni få se! ;-)

Rädisor var ämnet och här kommer ett så busenkelt tips på ett gott, knaprigt mellanmål, nattamat eller vad du vill; Knäckebröd +färskost + skivade rädisor + port salut och ett varv med pepparkvarnen och lite flingsalt!

Har blivit lite smått förälskad i leksands nya knäckebröd ”mini-rut”… Jag har i hela mitt liv tidigare älskat Wasa husman och Wasa sport som jag i princip är uppväxt med, men nu har jag lämnat Wasa, faktiskt!

Leksands knäck ÄR godare! :-P

Vilken är din knäcke-favorit?? 

knäckebröd_rädisor
Små naggade, knapriga bitar knäcke med rädisor! Bygg små ”berg” av allt – det är godare att äta så! :-P

Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

Gräddtårta med blåbär till min stora älskling!

gräddtårta_blåbär
Igår eftermiddag gjorde jag också denna tårta till min stora älskling – kära make! Han fyllde år i fredags men hade ju tagit ledigt då vi skulle resa bort. I vanliga fall brukar jag baka en tårta som han tar med sig till jobbet och bjuder på, men nu var han ju inte där och tiden igår eftermiddag var både knapp och vi var lite småtrötta efter resan men jag lyckades ändå knåpa ihop denna tårta i alla fall!

Helt enligt makens önskemål med BLÅBÄR som är favoriten. En VANLIG tårta med blåbär och grädde, så de fick de bli! :-P

blåbärs_gräddtårta
Fem lager. En hög tårta så det räcker till alla flyttgubbar! Vaniljkräm varvat med blåbärssylt, aronia och hallon. Massa stora blåbär på toppen, grädde och pudrad kakao! ;-)  

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!