Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,

Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. ;-)

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp. Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. :-P Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! :-P


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

LCHF recept för Bacon- och ostpaj

Ett gott och enkelt recept att följa för att göra din nya favorit paj!

LCHF Bacon- och ostpaj
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
4 msk smör
4 ägg
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
1/2 dl grädde
250 g riven ost
1 pkt bacon
1 burk svarta oliver utan kärnor
1 ask körsbärstomater
svartpeppar
blandad sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, smält smöret och häll i pajformen.
  2. Vispa ihop ägg och grädde, håll i formen och grädde i ugnen i ca 15-20 min.
  3. Klipp baconen i bitar och stek dom.
  4. Smält crème fraichen i en kastrull och lyft sedan bort den från värmen. Lägg i den rivna osten, grädden och baconen.
  5. Lägg i olver och halverade körsbärstomater på pajbotten och fördela ostsmeten över. Strö över svartpeppar.
  6. Grädda 15-20 min och servera med en god sallad.
Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

LCHF recept för Paleo-Pannkakakor

Har du aldrig prövat Paleo-pannkakor? Snabblagat, gott, enkelt och LCHF!

LCHF Paleo-Pannkakakor
Portioner: 2-3 st
Tid: 20 min
Från: http://sarasworkout.com/

Ingredienser
5 ägg
3 msk kokosmjölk
1 krm salt
1 st banan
2 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Knäck äggen i en mixer, tillsätt kokosmjölk, salt, banan och mandelmjöl och mixa.
  2. På med spisen, välj om du vill köra helt på Paleo genom att steka i kokosfett – Annars stek i smör
  3. Servera tillsammans med färska frukter! Vi valde hallon och banan vilket var en fantastisk kombo! Tillåter dieten rekommenderar jag även en liten klick grädde till. Supergott!
LCHF recept för Kyckling med jordnötssås


En smarrig kyckling med jordnötssås som passar perfekt som lördagsmiddag eller lunchlåda!

LCHF Kyckling med jordnötssås
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g kycklingfilé, eller majs kycklingslår
smör att steka i
2 dl kokosmjöl
1/2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1/2 pressad citron
2 tsk soja
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 msk vit balsamsvinäger
salt och peppar

Gör så här

  1. Skär filéerna i strimlor. Fräs tills de är genomstekta.
  2. Håll kokosmjölk, sambal oelek, citronsaft, soja och lite salt i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra i ett par minuter.
  3. Tillsätt jordnötssmöret och grädden och låt den småputtra i 5 minuter. Lägg i den frästa kycklingen och låt gryta bli varm. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.
LCHF recept för Ostkex

Enkla och lättlagade LCHF kex som passar perfekt som snacks!

LCHF Ostkex
Portioner: 1 st
Tid: 40 min
Från: http://www.dagensgi.com/

Ingredienser
Currykex

1 dl riven ost
1 tsk Curry
1 krm gurkmeja
1 msk matolja

Persiljekex

1 dl riven ost
2 msk färsk hackad persilja
1 halv vitlöksklyfta
1/2 msk Matolja

Paprikakex

2 dl riven ost
1/2 röd paprika
2 tsk paprikapulver

Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar, tillaga den sedan på 150 grader i ugnen cirka 5 minuter och pressa lite i ett durkslag så vätskan försvinner innan du mixar den med osten.

Så här gör man:
När du gör ostkex är det viktigt att inte ha för mycket olja eller ingredienser med vätska i förhållande till osten för då kommer kexen inte bli knapriga. Smeta ut cirka en matsked per kex och tillaga på ganska låg temperatur (150g rader) när kexen börjar få en gyllenbrun färg (cirka 15-30 min) är det dags att ta ut dom och låta dom svalna.