Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. ;-)

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! :-P

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! :-P

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Melting Moments från Hela England Bakar

Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
  • Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
  • Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
  • Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
  • Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor. Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
  • Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
  • Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna. Låta kallna helt
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
  • Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
  • Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre. Ta bort från värmen.
  • Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
  • Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
  • Tillsätt mjölkblandningen och vaniljextrakt.
  • Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
  • Spritsa eller bred på lite sylt på ena kakhalvan
  • Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
  • Lägg ihop en halva med sylt och en halva med smörkräm, pudra evt med florsocker.

  •  
    Jag la mina i kylskåp för att det skulle bli lättare att äta, ta ut dom en stund innan servering.
    Mycket spröda och goda kakor, påminner om Strassburgare och smälter verkligen i munnen :)
    Beeramisu


    Jag gillar att se på utländska matprogram och i Masterchef Australia för några år sen gjorde Chris Badenoch en Beeramisu jag länge tänkt testa, beställde choklad stout på Systembolaget och voila here it is. Hittade detta recept på Billy Laws blogghttp://atablefortwo.com.au/2010/02/beeramisu  men jag skippade Amaretton då Billy lagt till den själv.
     
    Beeramisu (6-8 port)

    Ingredienser
    24 Savoiardi (Lady fingers)
    2,5 dl starkt kaffe
    2 ägg delade i gulor och vitor
    3 msk strösocker
    250 gram mascarpone
    2,5 dl chokladöl
    2,5 dl vispad grädde
     

    1. Kombinera chokladöl och kaffe i en skål.
    2. Vispa ägg-gulor och socker tills det blivit ljusgul och fluffigt. Tillsätt Mascarpone och vispa slätt.
    3. Vänd ner den vispade grädden. Vispa äggvitorna till mjukt skum och vänd försiktigt ner dessa också.
    4. Doppa snabbt Savioardi kexen i chokladöl/kaffe blandningen och lägg i en form, fördela hälften av smeten, mer kex och sista smetlagret. Här kan du göra ytan slät eller så gör du ett mönster precis som jag gjort.
    5. Låt stå minst 4 timmar i kylen, lägg sedan klippta remsor av bakplåtspapper i ett snyggt mönster och sikta kakao över.
     

    Tävling – facebook – tidningsprenumeration

    Gillar du tävlingar och tidningar och är på facebook?
    Då påminner jag om Falkeskogs tävling LAXKAMPEN, alla som gillar Falkeskog kan rösta i den recept-tävlingen och varje vecka lottas det ut en tidningsprenumeration av någon tidning från Bonniers Tidskrifter som man själv får välja.

    Om du sedan röstar på mitt lilla bidrag i den tävlingen Laxkampen så blir ju jag givetvis jätteglad.
    Jag tävlar med Glutenfri LCHF LAX-WRAP ett varmt och stort tack för alla som röstar på mitt lilla bidrag!!

    Lycka till också alla med att vinna en tidningsprenumeration! ( obs mobilen funkar inte att rösta med)

    2012-10-23-02-06-29_bonnier

     

     

     

     

     

    Kladdkakemuffins med banantopp

    muffins_kladdkakemuffins_bananmuffins_
    Jag var tvungen att prova, och det blev helt bananas, galet gott! :-P Knasigt och precis så ”kladdkakigt” och ”banankakigt” jag ville ha det! Visst kan man skiva ner banan i vanlig kladdkakesmet men jag ville ha båda sorters kaka i en och samma muffins så jag chansade. :-P

    Jag fick ut 16 st muffins av dessa två recept, beror lite på vilken storlek på muffinsplåt/formar du använder. Dessa är ”normalstora”.

    Kladdkakesmet :
    2 ägg
    2½ dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    4 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    1 krm salt
    100 gram mjukt smör

    GÖR SÅHÄR :
    Rör ihop ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till hälften.

    Banansmet :
    3 fula mosade bananer
    125 gram mjukt smör
    1 ägg
    1 dl mjölk

    2 dl vetemjöl
    1 dl strösocker
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker

    GÖR SÅHÄR : 
    Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten ovanpå kladdkakesmeten. Grädda i 175 grader ca 25-30 min.

    banan_fruktsallad
    Choklad och banan goes bananas! ;-)

    muffins_kladdkakemuffins_banan
    Hälften kladdkaka, hälften banankaka!

    muffins_kalddkaka_banan
    Färdiggräddade efter ca 25-30 min.

    kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins_bananmuffins
    Ställ muffinsarna på en tallrik och täck med plastfolié och låt svalna i kylskåpet så blir dom härligt sega och kladdiga! :-P

    Världens godaste tacogratäng

    tacogratäng_
    Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

    Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

    6-8 port
    Det här behöver du :

    200 gram nachochips

    500 gram nötfärs alt blandfärs
    2 vitlöksklyftor
    1 köttbuljongtärning
    1 msk soya
    Salt & peppar

    5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
    5 dl crème fraîche
    1 msk flytande honung
    Salt & peppar
    2 dl riven cheddarost
    Körsbärstomater
    Skivad jalapeno
    1 majskolv (kokt)

    GÖR SÅHÄR :
    Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
    Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

    tacosgratäng_tacogratäng
    Då vankas det tacogratäng! :-P

    tacogratäng_recept
    Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

    tacogratäng_nachochips_cheddarost
    Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

    tacogratäng_nackochips
    Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

    tacogratäng_recept_taco_gratäng
    Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

    tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
    Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

    tacogratäng_världens_godaste
    Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

    Fina recensioner från bakare av recepten ur Baka matbröd med LCHF!

    Baka matbröd med LCHFJag kan notera att det kommer in många nya fina och
    uppskattande recensioner av min senaste bok
    Baka matbröd med LCHF!!

    Jag läste ju igenom alla de fina recensioner som inkom under februari och mars, det pågick ju en liten tävling för alla som recenserade boken under feb-mars. Sedan mitten mars har det inte inkommit några fler och nu börjar det droppa in nya fina recensioner helt självmant från bakarna!!  ;)

    Väljer att citera några här, men gå gärna in och läs dem i länken (scrolla neråt) ovan som kommit in under april månad!

    Från Anita:
    ”Bästa recepten om man vill ha så likt vanligt bröd som möjligt! De ljusa bröden smakar ljuvligt! Har ”lurat” en del som trott det varit ”vanligt” bröd.”

    Från Ingrid:
    ”Den har gett mitt LCHF liv en annan innebörd. Nu kan jag njuta ett gott bröd till frukost, sallader etc! Härligt!

    Kan man få bättre betyg? :D

     

     

    Tjocka revben i sås med råstekt potatis

    tjocka_revben_revbensspjäll_sås_recept_möra_gryta

    Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!

    Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.

    På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.

    En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
    Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar? ;-)

    Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen! :-P

    4 – 6 port
    Det här behöver du : 

    3 kg tjocka revben
    Olja + smör till stekning
    Svartpeppar
    2-3 tsk malen paprika

    1 purjolök
    2 gul lök
    2 morötter
    ½ stort äpple
    3 vitlöksklyftor
    2 msk tomatpure
    1 tsk D´Elidas chilisås
    2 tsk soya

    2 liter köttbuljong

    Maizenamjöl + vatten till redning
    Salt & peppar

    GÖR SÅHÄR : 
    Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.

    När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.

    Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.

    Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!

    tjocka_refben_recept_gryta
    Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.

    tjocka_revben_revbensspjäll
    Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.

    grönsaker_gryta_köttgryta_revben
    Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.

    tjocka_revben_gryta_sås_grönsaker

     

    köttgryta_tjocka_revben
    När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.

    revben_gryta_tjocka_revbensspjäll_sås
    Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.

    möra_tjocka_revben
    Pilla bort benen som nu lossnar lätt.

    tjocka_revben_sås_skysås
    Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.

    tjocka_revben_sås_recept
    Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.

    tjocka_revben_sås_potatis_recept_husmanskost
    Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.

    husmanskost_revben_sås
    Smaklig måltid, en husman som aldrig går ur tiden!

    Laxpaj – snabbpaj

    IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
    ca 4-6 portioner

    Pajskal:
    100 gram smält smör
    2 ägg
    1 dl malda valnötter
    0,5 dl pofiber
    1,5 msk fiberhusk
    2 msk kokosnötsmjöl
    1,5 tsk bakpulver

    Fyllning:
    2 dl grädde
    4 ägg
    1,5 dl riven smakrik  ost
    200 gram varmrökt eller kallrökt lax

    IMAG1314Gör så här:
    Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
    Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
    Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

    Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
    Riv osten och blanda ner den med sked.

    Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
    Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

    Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

     

    Bloggar etiketter: , ,