Julbröd
Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.
Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.
Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.
Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.
Fröbröd med julsmak
3 ägg
100 g smör (eller kokosolja)
2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)
2 dl vatten
1 dl majonnäs
1 dl kokosnötmjöl
1 dl hela linfrön
½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)
½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
ca 1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.
Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 30 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.