Blomkålsmuffins

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.

Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.

Smörj en muffinsform med för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.

Grönsaksmuffins

Grön blomkål från Ås Trädgård

Grön blomkål från Ås Trädgård…


Blomkålsmuffins

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.

Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.

Smörj en muffinsform med för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.

Grönsaksmuffins

Grön blomkål från Ås Trädgård

Grön blomkål från Ås Trädgård…


Tomatpesto med hasselnötter

Tomatpesto med hasselnötter

Tomatpesto med hasselnötter

8 torra, soltorkade tomater

2 dl olivolja

1 dl hasselnötter

1 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

2  vitlöksklyftor

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Häll kokande vatten på tomaterna och låt ligga och dra sig mjuka i ½ timme.

Ta upp och låt rinna av, använd spadet i någon soppa eller fondkok.

Grovhacka tomater, vitlök och hasselnötter.

Lägg över i en mixerbunke, rör ner det bladgröna och vinäger.

Tillsätt oljan, kör upp och ner med stavmixer tills allt är väl blandat.

Smaka av med salt och peppar, känn efter om du även vill ha lite mer syra. Häll upp på burk.

Peston håller sig länge om man ser till att den är täckt av oljan i burken.

Tomatpesto

Soltorkade Tomater i kvällssol


Banoffeepaj med dulce de leche

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_banoffeepaj_bananpaj_digestive_dulce_del_leche_karamelliserad_mjolk

Jolines val av dessert till sin födelsedag blev banoffeepaj! Galet god, och galet söt. Behövs bara en liten bit och gärna till er stark kopp kaffe. 😉

 

Det här behöver du

1 burk karamelliserad mjölk – dulche de leche

200 gram digestivekex

150 gram smör

3 skivade bananer

2 dl vispgrädde

1 dubbeldajm eller annan choklad

 

GÖR SÅHÄR :

Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse. Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen.Grädda ca 10 – 12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Bred ut dulce de leche över bottnen. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde. Ställ in i kylen ca en halvtimme eller mer så allt ”sätter sig”. Toppa sedan före servering med choklad, riven eller hyvlad eller små bitar. Jag ringlade även över chokladsås.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_pbanoffepaj

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.

Kräftor med hemgjord majonnäs

Kräftfest

Kräftor kräva dessa såser…

Vad är väl svenskare än en kräftskiva en ljummen sensommarkväll.

Med goda såser till blir det en mycket bra LCHF-middag, men var försiktig med dryckerna till om du äter så här för hälsan och vikten?

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs ca 6 port

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning:)

Krydda med vitpeppar och Worcestersauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Här hittar du recept på Rhode Islandsås och mitt valnötsbröd.

Rhode Islandsås till räkor


Aioli på mitt sätt
Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

LCHF-tillbehör

Aioli är en av våra mest klassiska och användbara såser. Här får du den i min tappning.

Du kan använda den som bas och smaksätta med till exempel saffran, chili eller örter.

Aiolin finns även med i min kokbok Grillmat LCHF, köp den gärna om du vill vara med och sponsra mitt fortsatta receptskrivande❤

Upptäckte att den klättrat upp på Bokus-topplistan över mest sålda kokböcker igen, 3 år efter utgivningen.

Den låg på plats #4 förra veckan och #12 den här.

Trenden i år är annars Vego, både som grillat och annat, butikshyllorna formligen svämmar över av grönsakskokböcker.

Gillar du grönt, men på LCHF-vis, ja då finns massor av sånt i den här boken.

Här finns den på engelska på Amazon, tipsa gärna vidare om du har vänner utomlands:)

Grillmat LCHF

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl mild olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½-2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.


Pommeskrydda med dill och hemmagjord vit majonäs

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda_stripskrydda

Har ni nån gång fått den gröna dillkryddan på pommes när ni ätit på gatukök? Sjuhundra resor godare än den vanliga som är orange. Den gröna fanns förr i kryddburks-sortimentet både hos Kockens och Santa Marias med inte nu längre. Vet inte om den enbart finns i grossistförpackning kanske men jag hittar den då inte bland kryddorna i vanlig butik så jag gjorde en egen kryddblandning, för jag verkligen ÄLSKAR den kryddan!

 

Den finns under namnet ”mos & pommeskrydda” på vissa kryddsidor på nätet men då innehåller den en massa glutamat. Jag tror man kommer närmast originalet om man använder dill, aromat och lite lökpulver men jag vill inte använda aromat så jag gjorde en egen variant som blev tokgod faktiskt så prova om ni gillar den kryddan på pommes. Även god på fisk och kokt/grillad nypotatis.

 

Majonäsen är mitt grundrecept fast utan senap och vinäger då denna blir mer mild i smaken och smakar mer ”amerikansk majonäs”. Vill du inte göra egen så rekommenderar jag Hellmans.

 

Pommeskrydda med dill 

4 msk torkad dill

2 msk torcomare örtsalt

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda de torra kryddorna i en burk, skaka om. Förvara mörkt och torrt.

 

Vit majonäs 

1 äggula

2 msk pressad citronjuice

2 dl rapsolja

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när majonäsen blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite mer flytande dip så tillsätt lite vatten och rör om.

 

stora_pommes_pommeskrydda_dill_gatukökskrydda_majonäs_dipp_recept_krydda

Att doppa stora pommes med dillkryddan i en hemmagjord vit majonäs är himmelriket… Så galet gott!! Dom stora pommesen hittade jag i ICA sortiment i frysdisken.

 

Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong