Filles Köttfärsgratäng
Källa:
Portioner: 6-8

Ingredienser:
1 kg blandfärs
4 st röda paprikor
4 dl grädde
Riven ost (gouda) 500g
Paprikapulver rikligt
Svartpeppar finmalen
Salt
Oregano
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Bryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.
Hacka paprikan och lägg den i botten på en smord form.
Lägg på köttfärsen, häll över grädden.
Täck med ost och toppa med oregano och paprikapulver.
Grädda i ugnen i ca 15 min tills osten fått färg.
Turkisk köttfärsröra

Köttfärsröra med gröna Oliver

Nygammalt

Sen jag startade min blogg för snart 7 år sen, så har jag byggt upp ett väldigt stort arkiv med recept, det finns över 1000 på mina olika bloggar och i kokböckerna.

Jag har hela tiden hittat på nya rätter, för att du ska få lite variation i ditt kök :)

Nu under vintern kommer jag att ha annat för mig än att skapa nya recept hela tiden, så därför kommer jag att bjuda på en hel del av dessa rätter igen, så de inte faller i glömska i arkivet.

Ofta kommer det att bara bli ett recept med bild till härinne, men har jag nåt som jag vill tipsa om eller funderingar jag vill dela så kan det bli några rader också.

Hoppas du kommer att hitta mycket inspiration till enkel, nyttig och god matlagning.

Matig köttfärsröra 2 port

250-300 g nötfärs eller lammfärs

6 champinjoner

1 grön paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

10 valnötskärnor

6 st stora oliver med pimiento

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Havssalt och chiliflingor

Skär champinjoner, paprika, lök och tomat i lika stora tärningar.

Hacka valnötterna grovt. Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun.

Blanda efter några minuter ner löken och paprikan, låt dem få lite färg. Krydda med salt och chili.

Rör ner köttfärsen och låt bryna en stund, rör så den blir finfördelad.

Tillsätt nu de övriga ingredienserna, koka upp och låt röran puttra i minst 10-15 minuter, så den blir lite simmig.

Servera med riven, lagrad ost, några tunna klyftor tomat och bladpersilja.

En klick smör är också alltid med på min tallrik, även om den inte lagts dit när jag tagit bilden.

Grönsaksmarknad


Köttfärslimpa med lök

köttfärslimpa_recept_färs
En stadig söndagsmiddag med rejäl husmanskost är bland det godaste som finns. Jag gör ofta köttfärslimpa med en mixad löksoppa. En del använder sig av pulver från löksoppa men jag kokar egen i stekpannan. Bara att hacka ner ett par gula lökar och steka i smör på låg värme. Låt den få stekas ganska länge och pudra över lite socker så får den en härligt god, karamelliserad smak. När den stekts tillräckligt länge är den så mjuk att den i princip faller sönder så använd den i smeten som den är eller kör ett par varv med stavmixern. Blir riktigt gott! 😛

 

8 port
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

 

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar. Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak.

 

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

 

Skysås : 
Använd lite av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

sallad_tomatsallad

köttfärs_köttfärslimpa_färs_recept

köttfärslimpa_kryddburken_löksoppa

 

 

Billig och lättlagat mat för studenter!

studentmat_billig_mat_lättlagat
När jag studerade var inte budgeten speciellt stor. Jag gick på internatskola och bodde kollektivt med sex andra. Vi delade kök. TV-rum, badrum och dusch. Den ”månadspeng” vi hade i form av studiebidrag räckte inte långt och prioriterades inte alla gånger till mat… 😉 Vi sprang till Konsum efter skoltid och köpte snabbnudlar, chips och lättöl som de flesta andra men då och då lyxade vi till det med snabbmakaroner som vi blandande med pulverbearnaise eller dränkte dom i ketchup. 😛 Hade vi råd liftade vi med någon på skolan som hade bil och åt på McDonalds, men det var inte ofta!
Kulinariskt var det med andra ord inte och inte speciellt nyttigt heller.

Jag får ofta frågor om jag inte kan lägga upp ett inlägg med billig och god mat till er som studerar eller är ensamstående eller kort och gott bara väldigt budgetsmart mat, och visst kan jag det. 😛

 

För att kunna äta både gott, nyttigt och billigt måste man planera och även om man är ensam kan det vara klokt att då och då göra storkok av någon middag som går att frysas ner i matlådor eller varieras med olika tillbehör. Passa på att handla när det är erbjudande, röda prislappar och undvik hämtmat och färdigrätter.

Potatis, lök, ägg, pasta och konserver kan man komma väldigt långt med och det är billiga ingredienser som jag tycker man alltid ska ha hemma. Bakad potatis på nån god röra, minipajer, en matig smörgås i grilljärnet, en snabb wok med favoritgrönsakerna, smakrika omeletter, tortillapizza, färsk pasta med hemkokt tomatsås etc etc.

 

Sallad och grönt är oftast lite dyrare men välj grönsaker som håller sig ett tag som tex. vitkål, broccoli, frysta ärtor, morötter mm. Med väldigt få medel kan du också odla egen krasse eller groddar som både är nyttiga och goda.

Det var många år sen jag la upp den här matlistan men jag tycker den kan komma väl till pass här. Den visar kort och gott hur planering kan både förenkla och få pengarna att räcka.

 

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll!
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

 

Förutom att maten ska vara budgetsmart så kanske den borde vara lättlagad också när man kommer hem efter skolan och har studierna som hänger över en.
Soppor! Soppor tycker jag är perfekt mat när man sitter med skolböckerna, man kan krypa upp i ett soffhörn med en bok i handen och soppmuggen i den andra. I en god soppa krävs inte många ingredienser. Som t ex potatis och purjolökssoppan. Potatis + purjolök + buljongtärning + vatten. Enkelt att köpa med sig hem från skolan.
Morotssoppan är också en lätt favorit.

 

potatissoppa halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Recept på potatis och purjolökssoppa HÄR & HÄR
Morotssoppa, recept HÄR

 

Rätter med allt-i-ett är också förträffligt och man har ont om tid och maten sköter sig näst intill själv i ugnen med några få förberedelser. Här kommer några tips!
lättlagat_middagstips_korv_bacon kyckling_rotsaker_i_ugn
Allt-i-ett med majskolvar, korv, bacon och tomat. Recept HÄR
Höstkyckling, allt-i-ett. Recept HÄR

 
Och den älskade pastan förstås, den tillhör såklart en students vardag. 😛
pastasås_med_bacon_pasta italiensk_buffe_pastasallad_pesto_soltorkade_tomater
Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök. Recept HÄR
Italiensk pastasallad med röd pest och soltorkade tomater. Recept HÄR

 

Gratängerna ska vi heller inte glömma bort. Som lasagne, sheherds pie, skinklåda, makaronipudding mm.

skördegratäng_skördelåda_gratäng_låda_kassler_potatis_purjolök recept_shepherds_pie
Kasslergratäng, allt-i-ett direkt ur matberedaren. Recept HÄR
Shepeherds pie med potatismos och köttfärs. Recept HÄR

 

Och sist men inte minst storkoken som kan frysas i matlådor och sedan värmas upp. Se till att handla till bra priser och gör rejäla mängder så räcker det länge. En köttfärssås kan ju som ni vet användas på 21 olika sätt!

ytterfile_gryta_recept texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Köttgryta av fläskytterfilé. Recept HÄR
Texas chiligryta. Recept HÄR

 

Vegetarisk pastapanna med parmesan

pasta_spagetti_parmesan_vegetariskt_recept
Vegetariska måndagar är goda måndagar och en utmaning att få min familj att äta middag utan kött, kyckling eller fisk… Eller som måndagarna ofta brukar se ut; Spagetti och köttfärssås. 😛

 

 

Jag kokade ihop en allt-i-ett pastapanna med härliga grönsaker som jag brynte tillsammans med lime och vitlök och toppade med galet mycket parmesanost. Dofterna i  köket ska vi bara inte tala om – helt ljuvligt!

 

4 port
Det här behöver du : 
4 port kokt spagetti
½ aubergine
½ zucchini
1 näve sugarsnaps
1 solo vitlök (eller 2 – 3 klyftor)
1 pressad lime
1 tsk D´Elidas chilisås
1 knippe persilja
Massor med riven parmesanost

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsakerna i mindre bitar och hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek ca 2 – 3 minuter så dom blir lite mjuka med fortfarande krispiga. Pressa över vitlök och lime och några droppar D´Elidas. Finhacka persilja och vänd ner tillsammans med spagetti och riven parmesan. Servera!

 

vegetarisk_pasta_parmesan
Enkla ingredienser till en galet god pastapanna.

 

aubergine_zucchini_pasta_vegetarisk_recept_parmesan
Det doftar helt ljuvligt gott!

 

pastapanna_allt_i_ett_middagstips_parmesan_spagetti_vegetarisk_måndagsmat
Och sist av allt, vänd ner spagetti med persilja och riven parmesan. Ät och njut… 😉

 

Lättlagad pannbiffsmörgås till höstens utflykter
Picknick med andligt sällskap...

Picknick med andligt sällskap…

Picknickmat

Nu är jag hemma i Östersund igen efter en härlig vecka på Klämmingsbergsbadets Camping i de djupa skogarna i Sörmland.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan, det har inte kommit en regndroppe på hela tiden.

Mycket naturupplevelser har det blivit, något som både jag och Lennart njuter mycket av.

Vi hade en liten hyrbil så vi kunde åka runt på de vackra småvägarna i det kuperade landskapet.

Det blev mest lantliga dagsutflykter och mat lagad hemma, men två gånger åt vi riktigt god mat ute, dels på Gnesta Strand och på Ågården i Trosa.

Rimmad lax på Ågården i Trosa...

Rimmad lax på Ågården i Trosa…

På Gnesta Strand har vi ätit gott många gånger genom åren, men Ågården var en ny bekantskap.

En mycket angenäm sådan, både maten och serveringen var av riktigt hög klass.

Jag åt Pulled Pork Burger fast utan bröd, med aioli, sallad och några goda klyftpotatisar på färskpotatis. Lennart tog en riktigt fin rimmad lax med dillstuvad färskpotatis.

Vi bad om glutenfritt, så hans färska potatis var stuvad bara med grädde och dill, mycket gott.

Nu är ju potatis inte vardagsmat i vår LCHF/Paleo-kost, men några gånger per år njuter vi av det som en delikatess.

Min rätt var den godaste dragna gris jag smakat, en fin karré långlagad i en kryddig barbecuesås med extra jalapeños. Ofta är ju barbecuesåser väldigt söta, men inte den här.

Trosa å...

Trosa å…

Vi pratade med ägarna, Therese och Thomas Klarbrant, de satsar på riktigt bra råvaror och håller nere kolhydraterna i maten vilket säkert uppskattas av många fler än oss.

Under veckan åkte vi också till några av våra favoritplatser för mat ute i det fria i trakterna runt Gnesta.

Bara en timmes resa från Stockholm ligger stora skogar och många sjöar att göra dagsutflykter till, så passa på nu under den tid som är kvar av sommaren.

Picknickmaten den här gången blev helt enkelt smörgåsar gjorda på två olika sätt.

Kaffe och ostsmörgås

Jag hade tagit med en bit av det nya formbröd jag bakade häromveckan så en dag blev det en enkel ostmacka med gurka, så gott till en kopp kaffe.

Med i kylväskan hemifrån Östersund fick det också följa med ett paket bisonkalvfärs från Jemtbison i Månsåsen.

Som så mycket annat av det som hamnar på min tallrik, så hade jag handlat färsen på Glada Lådan.

Min favorit bland matbutiker i Östersund, som bara säljer jämtländsk mat till mycket bra priser.

På bisonfärsen gjorde jag riktigt läckra pannbiffar, som sen serverades på smörstekt bröd med stekt lök och nyplockade lingon till.

Vilken njutning att få äta det ute i den vackra naturen vid Marvikarna, med bara några nyfikna änder som sällskap.

Andmamma med två ungar...

Andmamma med två ungar…

 

Paddlande skolklass...

Paddlande skolklass…

Sjösystemet där går ända från Åkers Styckebruk och ner till Trosa, ett paradis för alla som tycker om att ta sig fram per kanot.

Vi passade på att handla goda grönsaker till maten invid Kattnäs kyrka, där odlas ekologiskt av trädgårdsmästare Sven och hans fru Karin.

Försäljningen sker via självplock från ett bord vid vägen, där dagens skörd ligger framlagd. Man väger själv sina grönsaker och lämnar pengarna i en stubbe.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Svens Trädgård, Gnesta...

Svens Trädgård, Gnesta…

Vi hade tur och träffade gårdens ägare och blev inbjudna att ta en titt in i det välskötta växthuset.

Vi fick en lång och mycket trevlig pratstund om hållbart jordbruk, biodling och om alla nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler vi får i oss via ekologiskt odlade grönsaker.

Innan vi for vidare fick vi en burk av parets hemgjorda tomatmarmelad som present, gjord på gröna tomater, citron och chili.

Den passade oss väldigt bra då den bara hade en liten sötma, vi avnjöt den på kvällen till en bit fetaost, citronmeliss och frökex, den smakkombinationen rekommenderas.

Här hittar du mitt vita formbröd och här nedan följer recept på färsbiffar och min röda tomatchutney, så kan du testa det till nån av höstens utflykter ut i skog och mark.

Kvällsnjutning...

Kvällsnjutning…

 

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Tomatchutney med citron, chili och timjan...

Tomatchutney med citron, chili och timjan…

Tomatchutney

2 askar plommoncocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden.

Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.

Här nedan följer lite bilder från veckan om gick.

Plocktallrik till middag...

Plocktallrik till middag…

 

Klämmingsbergsbadet...

Klämmingsbergsbadet…

 

Trollslända...

Trollslända…

 

Påfågelöga...

Påfågelöga…

 

Solnedgång över Klämmingen...

Solnedgång över Klämmingen…

 


Lättlagad pannbiffsmörgås till höstens utflykter
Picknick med andligt sällskap...

Picknick med andligt sällskap…

Picknickmat

Nu är jag hemma i Östersund igen efter en härlig vecka på Klämmingsbergsbadets Camping i de djupa skogarna i Sörmland.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan, det har inte kommit en regndroppe på hela tiden.

Mycket naturupplevelser har det blivit, något som både jag och Lennart njuter mycket av.

Vi hade en liten hyrbil så vi kunde åka runt på de vackra småvägarna i det kuperade landskapet.

Det blev mest lantliga dagsutflykter och mat lagad hemma, men två gånger åt vi riktigt god mat ute, dels på Gnesta Strand och på Ågården i Trosa.

Rimmad lax på Ågården i Trosa...

Rimmad lax på Ågården i Trosa…

På Gnesta Strand har vi ätit gott många gånger genom åren, men Ågården var en ny bekantskap.

En mycket angenäm sådan, både maten och serveringen var av riktigt hög klass.

Jag åt Pulled Pork Burger fast utan bröd, med aioli, sallad och några goda klyftpotatisar på färskpotatis. Lennart tog en riktigt fin rimmad lax med dillstuvad färskpotatis.

Vi bad om glutenfritt, så hans färska potatis var stuvad bara med grädde och dill, mycket gott.

Nu är ju potatis inte vardagsmat i vår LCHF/Paleo-kost, men några gånger per år njuter vi av det som en delikatess.

Min rätt var den godaste dragna gris jag smakat, en fin karré långlagad i en kryddig barbecuesås med extra jalapeños. Ofta är ju barbecuesåser väldigt söta, men inte den här.

Trosa å...

Trosa å…

Vi pratade med ägarna, Therese och Thomas Klarbrant, de satsar på riktigt bra råvaror och håller nere kolhydraterna i maten vilket säkert uppskattas av många fler än oss.

Under veckan åkte vi också till några av våra favoritplatser för mat ute i det fria i trakterna runt Gnesta.

Bara en timmes resa från Stockholm ligger stora skogar och många sjöar att göra dagsutflykter till, så passa på nu under den tid som är kvar av sommaren.

Picknickmaten den här gången blev helt enkelt smörgåsar gjorda på två olika sätt.

Kaffe och ostsmörgås

Jag hade tagit med en bit av det nya formbröd jag bakade häromveckan så en dag blev det en enkel ostmacka med gurka, så gott till en kopp kaffe.

Med i kylväskan hemifrån Östersund fick det också följa med ett paket bisonkalvfärs från Jemtbison i Månsåsen.

Som så mycket annat av det som hamnar på min tallrik, så hade jag handlat färsen på Glada Lådan.

Min favorit bland matbutiker i Östersund, som bara säljer jämtländsk mat till mycket bra priser.

På bisonfärsen gjorde jag riktigt läckra pannbiffar, som sen serverades på smörstekt bröd med stekt lök och nyplockade lingon till.

Vilken njutning att få äta det ute i den vackra naturen vid Marvikarna, med bara några nyfikna änder som sällskap.

Andmamma med två ungar...

Andmamma med två ungar…

 

Paddlande skolklass...

Paddlande skolklass…

Sjösystemet där går ända från Åkers Styckebruk och ner till Trosa, ett paradis för alla som tycker om att ta sig fram per kanot.

Vi passade på att handla goda grönsaker till maten invid Kattnäs kyrka, där odlas ekologiskt av trädgårdsmästare Sven och hans fru Karin.

Försäljningen sker via självplock från ett bord vid vägen, där dagens skörd ligger framlagd. Man väger själv sina grönsaker och lämnar pengarna i en stubbe.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Svens Trädgård, Gnesta...

Svens Trädgård, Gnesta…

Vi hade tur och träffade gårdens ägare och blev inbjudna att ta en titt in i det välskötta växthuset.

Vi fick en lång och mycket trevlig pratstund om hållbart jordbruk, biodling och om alla nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler vi får i oss via ekologiskt odlade grönsaker.

Innan vi for vidare fick vi en burk av parets hemgjorda tomatmarmelad som present, gjord på gröna tomater, citron och chili.

Den passade oss väldigt bra då den bara hade en liten sötma, vi avnjöt den på kvällen till en bit fetaost, citronmeliss och frökex, den smakkombinationen rekommenderas.

Här hittar du mitt vita formbröd och här nedan följer recept på färsbiffar och min röda tomatchutney, så kan du testa det till nån av höstens utflykter ut i skog och mark.

Kvällsnjutning...

Kvällsnjutning…

 

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Tomatchutney med citron, chili och timjan...

Tomatchutney med citron, chili och timjan…

Tomatchutney

2 askar plommoncocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden.

Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.

Här nedan följer lite bilder från veckan om gick.

Plocktallrik till middag...

Plocktallrik till middag…

 

Klämmingsbergsbadet...

Klämmingsbergsbadet…

 

Trollslända...

Trollslända…

 

Påfågelöga...

Påfågelöga…

 

Solnedgång över Klämmingen...

Solnedgång över Klämmingen…

 


Måndagsmiddag – spagetti och köttfärssås

spagetti_köttfärssås_måndag_middagstips
Idag och imorgon har jag tagit ledigt från mitt ordinarie jobb på Basis AB. Känns skönt då jag inte tagit ut nån semester alls på hela sommaren och denna vecka är Nickes sista semestervecka hemma sen börjar allvaret och vardagen igen.

 

Barnens skola börjar imorgon och på onsdag så lite förberedelser med kläder, skolväskor och nya scheman står på tur.
Här i Borgholms kommun så har man lagt årskurs 6 – 9 på samma skola men endast 6:orna börjar imorgon och årskurs 7 – 9 på onsdag. Kommer ihåg det från förra året då Joline var ny där och det uppskattades mycket att bara få vara ”små 6:or” en dag innan dom ”stora” kom. 😉 Max börjar dock särskolan imorgon enligt höstterminens datum så ikväll blir ingen uppesittarkväll för hans del. Han är jätte-taggad och superglad att skolan äntligen börjar och frågar och undrar hela tiden vad klockan är och när skolskjutsen kommer. 😛

 

Jag passar på att uppdatera en klassiker här på Kryddburken! – Spagetti och köttfärssås. 😉 En stående middagsrätt här på måndagar. Vet inte varför men det har bara blivit så. Och självklart den godaste varianten a la skolmatsalen, om ni minns.

 

Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt. Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

 

Grillad majskycklingfilé med tzatziki och marinerad fetaost

grillat_är_godast_kycklingfile_tzatziki_fetaost
Det är verkligen ljuvliga sommarkvällar nu i augusti. Inte sådär tryckande kvavt och varmt utan ljumma vindar utan flugor och mygg – helt perfekt tycker jag! Vi grillar varann dag här hemma. Hade vi gjort som maken tycker så hade det blivit VARJE, men näää! Nån dag emellanåt vill jag allt koka ihop något i köket istället för på grillen. 😛
Känns det igen??

 

Kyckling är ju galet gott att grilla, gärna på spett tillsammans med goda grönsaker och svamp men också slätt och rätt som filéer. Här har jag använt majskyckling, tycker den blir absolut godast när det ska grillas. Den är mer smakrik och saftig. Jag har bara delat filéerna en gång på mitten, vi är ju bara tre stycken så två stora fina filéer räckte gott åt oss igår kväll. Med en god sallad, tzatziki, marinerad fetaost och baguette gick vi inte och la oss hungriga direkt! 😉

 

Vad äter ni hos er till middag denna måndag?
Hos oss blir det klassisk måndagsmiddag – Tunna spagetti med långkokt köttfärssås med bland annat rotselleri och massor med tomat i, riven parmesan, lite tzatziki och baguetter som blev över från igår.

 

Marinad till 4 kycklingfiléer : 
½ dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 msk sweet chilisås
1 msk flytande honung
1 tsk malen paprika
Salt & peppar
Chiliflakes

 

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

 

fetaost_fontana_marinerad
I särklass GODASTE fetaosten!

 

marinerad_fetaost

Marinad till fetaost : 
Olivolja
1 msk pressas citronsaft
1 finhackad röd chili
1 knippe finhackad persilja
Flingsalt
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna och slå över fetaosten. Låt stå i rumstemperatur nån timme före servering.

 

kycklingfilé_majskyckling_grillad_grillat_marinad_kyckling
Godaste kycklingen är helt klart majskyckling. Smakar så mycket mer och blir otroligt saftig.

 

grillad_kycklingfile_majskyckling
Nicke vid grillen som vanligt!

 

grillad_majskyckling_file_marinad
Färdiga! 😛

 

sallad_till_grillad_fetaost
En god sallad och lite baguetter är inte fel till!

 

grillad_kyckling_majskyckling_fetaost_tzatziki_marinad
Smaklig måltid! GRILLAT ÄR GODAST! 😉

 

Jeanettes Matmuffins
Jeanettes Matmuffins
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl, hasselnötsmjöl eller kokosmjöl. Känn dig fri att välja det du föredrar alt. mixa mjölsorterna efter eget tycke. (Jag tog hälften mandel- och hälften hasselnötsmjöl)
Ca 2-3 dl riven ost (välj den sort som du tycker om)
Valfri fyllning ex. salami, skinka, bacon, lök, stekt köttfärs, tomatpuré och pizzakrydda, oliver etc.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Rör samman ägg, mjöl, ost och den valda fyllningen till en fast smet. Klicka ut 6 högar av smeten på bakplåtspapper, om du liksom jag inte är brydd om formar, ni andra klickar ner smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Dessa matmuffins är lite mer att sätta tänderna i än flertalet av de recept för matmuffins som jag har hittat hittills, som jag upplever att de efterliknar omelett i konsistens och smak.
Perfekta till frukost, mellis, picnic eller plockmat.

Receptet går bra att dubbla.