Grekisk kycklinggryta

Snabblagad kyckling

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Det passar också fint som bas i en glutenfri paj, prova gärna den här.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.

Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kladdkaka med tosca
Helgens gofika är här! Ja, när jag äntligen efter timmars letande, röjande och rensande i skåp och skafferier hittade bottnen till den runda springformen så var baklusten som bortblåst.😉 Botten hade jag jag förstås lagt på ett smart ställe så jag inte skulle behöva leta efter den som jag alltid gör och nu hade jag […]
Kladdkaka med svarta bönor
Hej på er! Idag är det tydligen kladdkakans dag. Vill ni testa göra en variant som är både nöt-, mjöl-, socker- och mejerifri kan ni testa denna variant. Basen är svarta bönor och avokado. Kakan blir inte så kladdig men mjuk och len. Söta gör du antingen med sukrin eller några torkade fikon. RECEPT (4 […]
Skördefesten på Öland 2017

Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.

Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!

Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.

Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.

Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.

På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.

Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.

En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar! ?

Kladdkaka med chokladkräm & kokosflingor
Hej på er! Gillar du avokado? Gillar du choklad? Gillar du kladdkaka? Kanske svarade du ja på en eller fler av frågorna. Bra för idag får du äntligen recept på min variant på kladdkaka! En nyttigare variant som är gjord på få ingredienser och helt utan nötmjöl och mejeriprodukter. Så gott! Lätt att göra och perfekt till […]
12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

Kladdkaka med mandel och flingsalt

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka
Jag gjorde en kladdkaka häromdan med mandel och flingsalt och jag måste då säga att godare kladdkaka har jag inte ätit! 😛 Den blev perfekt i konsistens och smak, sådär tung och kladdig och smaken med mandelspån och flingsalt blev bara sååå god!

 

Idag är det äntligen fredag och vi har en fin helg framför oss. Joline & Kean sover än och jag sitter med kaffekoppen och klurar på vad vi ska ha till middag ikväll. Nicke är på roadtrip med sin bror i dom småländska skogarna och ska besöka svärmors gamla hemtrakter. Tänk om det bara hade varit 2 timmars bilresa till mina hemtrakter i norr, men det är det inte… 😉 Hoppas dom får en fin dag i alla fall och kan uppleva gamla minnen.

 

Här kommer receptet på denna vansinnigt goda kladdkaka! Kanske världens godaste till och med… 😛

 

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelspån
1 tsk flingsalt

 

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra åt sidan och låt svalna något. Rör i övriga ingredienser till en slät smet. Häll i form, smord och bröad. Jag använde en rektangulär ugnsform ca 15 * 30 cm med bara bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader ca 12 – 15 min. Det ska ”dallra” lite i mitten när du tar ut den, inte för mycket, men lite. Låt svalna i kylskåp över natten så blir den sådär härligt kladdig och tung. 😉

 

kladdkaka_flingsalt_mandel

kladdkaka_recept_godaste

recept_godaste_kladdkaka

Krispig Tobleronekladdkaka

Krispig mjölkchokladkladdkaka


Ca 12 bitar

125 g smör

2 ¾ dl strösocker

3 ägg

4 msk kakao

1 nypa salt

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl




Krispig mjölkchokladganache

1 dl vispgrädde
200 g Toblerone, bruten i bitar
2–3 dl Rice Krispies




GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med kokos eller ströbröd.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.

5. Låt chokladganachen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies-flingorna. Om du rör ner dem för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut ganachen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.

Orginalrecept kommer härifrån:
 http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/krispig-mjolkchokladkladdkaka/
Krispig Tobleronekladdkaka

Krispig mjölkchokladkladdkaka


Ca 12 bitar

125 g smör

2 ¾ dl strösocker

3 ägg

4 msk kakao

1 nypa salt

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl




Krispig mjölkchokladganache

1 dl vispgrädde
200 g Toblerone, bruten i bitar
2–3 dl Rice Krispies




GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med kokos eller ströbröd.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.

5. Låt chokladganachen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies-flingorna. Om du rör ner dem för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut ganachen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.

Orginalrecept kommer härifrån:
 http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/krispig-mjolkchokladkladdkaka/