Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.

En liten julgrupp i en stooor koppar-panna!


Hade tänkt mig en liiiite tidigare ”sittning” vid datorn ikväll än strax före midnatt men bättre sent än aldrig! :-P

Vet inte riktigt vart dagen har tagit vägen?! Jag har i alla fall varit en flitig pappersrulle-användare från de jag gick o la mig igår o är fortfarande. Snorig, snorig, snorig = Fru Nilsson! Röd, svidande näsa är inte skönt så imorgon är det jag som kommer köpa dyra Lambi MJUKA snytpapper, sådeså! ;-)

Idag har jag lagat och förberett en del mat som vi ska ha imorgonkväll. Vi får nämligen besök av en kär bloggläsare med familj som jag inte träffat innan, återkommer naturligtvis till detta.

Eftersom vi kommer spendera eftermiddagen på julmarknad så tänkte jag att kallskuret kött av olika sort samt en varm, krämig potatisgratäng blir väl alldeles perfekt. Att jag dessutom var tvungen att konstla till det så in i bomben med det kallskurna och hålla på rimma och dubbelmarinera och ha mig det är bara för att jag är lite mat-skadad…Haha!

Nu är i alla fall allt klart in i minsta detalj, även desserten! Som ni ser ovan så fick jag också ihop en söt liten julgrupp ikväll. Fast LITEN är ju att ljuga förstås för koppar-stekpannan som mannen kom hem med härom dan den är _inte_ liten!! Tror till och med den är någon centimeter större än muurikkan och den tar upp nästan hela köksbänkens bredd men fin som snus och när jag först såg den så for just denna bild genom huvudet! Så ska de bli… Å jag kan ju bara inte gå å lägga mig förrän jag gjort vad jag tänkt! ;-)

I hela arrangemanget har jag använt; 3 st mini-thujagranar, 2 vita hyacinter, 1 murgröna, 4 blockljus, 3 stora kottar (fejk), tomtar, svampar, grönt ”gräs” och små lingon!

Blev det bra tycker ni?!

 

 

The post En liten julgrupp i en stooor koppar-panna! appeared first on Kryddburken.se.

Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.

Baka med LCHF video – Lussekatter

Med denna bak-video önskar jag alla läsare en trevlig adventstid och julmånad!


Jooo, jag är Göteborska…  trots över 22 år i Borås. ;)

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Ska ni baka pepparkakshus?


Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… ;-)

Mina 10 bästa tips : 

  1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
  2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
  3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
  4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
  5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
  6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
  7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
  8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
  9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
  10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>


Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>


Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

The post Ska ni baka pepparkakshus? appeared first on Kryddburken.se.

Julstämning på första advent!


Vaknade i morse till stooora vita snöflingor som sakta singlade ner! Nu har vi fått ganska mycket snö här och det är sååå vackert ute! :-P Bättre julstämning till första advent kunde det inte bli, bra tajming där!

Bjuder på lite bilder från dagen, första ljuset som brinner och jag har slagit in några julklappar som är klara, en mysig lite adventsfika med pepparkakor och snögubbar! ;-)

Jag måste skaffa mig en glöggryta kom jag på idag! Hade ju tänkt gå här hemma och lulla och dricka glögg hela eftermiddan, men jag har ingen så det blir till att värma i kastrull på spisen. Ska se om jag inte kan hitta en på ÖNSKA butiken i stan kanske.

Vet ni om nån fin glöggryta ni kan rekommendera? Skulle gärna vilja ha en i koppar, men porslin går ju också bra.

The post Julstämning på första advent! appeared first on Kryddburken.se.

Jul i vårt hus!


Ja nu är julen här! Snö och minusgrader på plats, liksom allt julpynt! Nu njuter jag… Lite bilder som utlovat kommer här…


Köksfönstret ovanför diskbänken har fått prydas av min röda familj av Le Creuset, salt & peppar är senaste tillskotten som maken kom hem med härom veckan! :-P


Juläpplen och julstjärnor, mer vackert att vila ögonen på vid diskhon kan man inte önska!


Första snön som kom inatt. Sista november lagom till julmånaden! Tog denna bild med iphonen imorse vid 07.30. NU däremot är det desto mer snö ute och riktigt vackert! ;-)

The post Jul i vårt hus! appeared first on Kryddburken.se.

T.G.I. Friday!


Ja äntligen är det fredag och jösses va vi hunnit med här hemma idag! Huset är städat tipp topp, fönster putsade och julkartongerna framtagna. Nu har vi julpyntat och piffat hela dagen, allt är klart inför advent och som någon sa om mitt foto på facebook, jag kör ”all in’” – fram med ALLT på en gång, julgardiner, adventsstakar, dukar, tomtar, lyktor… Ja, allt utom julgranen är på plats och det är en såååå underbar känsla! Ska se om jag hinner lägga upp lite bilder här senare…

Jag vill ha jul hela december så här snålas inte på något, ju längre man kan njuta av allt fint, rött, glimmrande och alla tända ljus desto bättre. Och det bästa av allt; det trillar ner STORA vita snöflingor utanför fönsterna! ;-)

Nu har vi långhelg och ska bara mysa, dricka glögg och äta pepparkakor hela helgen lång!

Ikväll blir det INTE tacos hos oss, vi kommer liksom av oss lite under julen med de här med tacos men sen i januari är det himla gott igen.

Vad äter ni ikväll? Här ska jag snart duka fram ostbricka!! :-P Gott, gott….

 

The post T.G.I. Friday! appeared first on Kryddburken.se.

Ny utlottning av Baka med LCHF!

Nu drar jag igång en ny utlottning av bakboken – Baka med LCHF.
Jag  drar lott bland alla här som kommenterar under
inlägget här på bloggen

och som berättar
varför just du ska vinna boken
!

Jag drar en vinnare på Luciadagen dvs 13/12. Så se till att skriva något före dess och använd en fungerande e-mail.
Boken kommer hinna fram före jul ifall någon vill ha den och ge i julklapp till någon kär person som man önskar långvarig hälsa till.

Vinnaren informeras via personligt mail och också här via bloggen på Luciadagen.

Lycka till alla!

 

 

Bloggar etiketter: , ,