Gräddbakelse till Mors Dag

Glutenfri gräddbakelse

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner grädden.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Fyll smeten upp till 2/3 i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 10-15 minuter.

Du kan också använda kaksmeten till en tårta, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Fyll i smeten och grädda på 175° i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina bakelser och tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred runt bakelsen/tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Fler av mina tips på glutenfri bakning hittar du i några av mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.

Så här i sista minuten kan du skriva ut en bild på bokomslagen och ge bort i presentkort.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Glutenfria frökakor med kardemumma

Frökakor med kardemumma ca 14 st

25 g smör

2 msk mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk vatten

1 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 tsk psylliumhusk

1 tsk nymald kardemumma

Lite salt

Smält smöret i en kastrull, häll på vatten. Rör ihop alla torra ingredienser, blanda ner vätskan.

Rör om ordentligt och låt stå i 1 timme för att svälla.

Rulla små runda bollar eller forma med två skedar och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter, låt svalna på galler.

Du kan frysa in kakorna som blir över, fräscha på dem nån minut i ugnen.

Om du vill ha en hel kokbok med mina bakverk så hittar du här Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakverk från min bakbok
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är juni-13-009-1.jpg
Ugnsomelett/frittata med nässlor

Frittata med nässlor

Ugnsomelett med nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Omeletten är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/05/april-11-30-001-1.jpg

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt

Fläskfilé med ädelostsås

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och örter, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger.

En sallad på rucola, avokado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten.

Vitlöksstekt blomkål eller kålrotspommes är gott till.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Fläskfilé med Ädelostsås och rostad Blomkål

Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

Glutenfri chokladkladdkaka med svarta bönor och hallon – Vinn en bönkokbok
Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Kokbokstävling

Idag får du chansen att vinna en av min kokböcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Just nu har Bokus en kampanj de kallar Vårhälsa och bönkokboken kostar i länken här ovan bara 99 kr.

Jag skrev den 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den blev väldigt populär och har varit slutsåld.

Vårt förlag Bladh by Bladh har tryckt upp den på nytt med mjuka pärmar.

Skriv en kommentar till blogginlägget om varför just du vill vinna den, dela inlägget på din Facebook  och/eller Instagram och tagga mig där.

Tävlingen pågår till och med den 10 maj.

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

22713532_10210752484273636_6041258713042422998_o
Snabbfixat frukosttips – Hallonkeso

Mättande frukost

Många börjar sin dag med att öppna en risifrutti eller en kesoburk med tillsatta bär och nötter i locket.

Dagens tips är mitt alternativ till dem, en snabblagad och lite lyxig frukosträtt.

Så mycket godare och nyttigare än exemplen här ovan, kanske nåt att testa till söndagsbrunchen?

Ät, njut och må gott!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är sept-10-011-1.jpg

Hallonkeso 2 port

2 dl keso

2 dl vispad grädde

1 dl blandade nötter

Vaniljpulver/vaniljessens efter smak

1 dl skogshallon

Jag mosar keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre, tycker det blir godare.

Blanda med grovhackade nötter och vaniljpulver.

Låt stå en liten stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hård, vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Lägg upp i glas och servera med hallon eller andra bär.

Har du inte egenplockade hallon i frysen så koka de köpta först innan du använder dem, så du inte får i dig bakterier som kan finnas på de importerade.

Här hittar du ett nästan lika snabbfixat exempel på en god frukost, mina vårgröna våfflor.

Tips på kokböcker

Fler av mina recept med våra svenska superbär hittar du i kokbokslänkarna här nere.

Bilden längst ner visar olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker/sötningsmedel från Gröna, sköna tillbehör.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (inbunden)

69 Sockerfri sylt och marmelad Bilder till Gröna, sköna tillbehör Redigering Jan Andersson 240

Nystart och recept på fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Dags för nytt liv i bloggandet

Idag dök det upp ett Facebookminne från en artikel i ÖstersundsPosten den 2 oktober 2010, som fick mig att bestämma mig för att väcka bloggen till lite mer liv igen.

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket tid som jag och många med mig lägger ner på att närvara på sociala medier, i mitt fall mest Facebook och en del på Instagram.

385751144_10224998143006201_3443064625457811146_n

De här funderingarna började med att jag fick en mailförfrågan förra veckan med erbjudande om ett reklamsamarbete här på bloggen, jag skulle få bra betalt för att publicera en matrelaterad artikel.

Men kruxet var att den skulle innehålla länkar till ett casinoföretag, så det blev förstås nej från mig…

Jag har hållit bloggen fri från den typen av samarbeten i 14 år, så jag hoppas att jag kan fortsätta med det och få in en liten inkomst via mina kokböcker istället. Du hittar länkar till dem längst ner i det här inlägget.
 
Jag blir förstås väldigt glad om något seriöst matföretag som jobbar med schyssta råvaror hör av sig, då kan jag gärna tänka mig ett samarbete.
 
Efter pandemin har jag inte haft några sådana roliga uppdrag, du kan läsa mer här om vad jag sysslade med innan den kom och vände upp och ner på mångas tillvaro.
 
Har du eller känner du någon som söker ett bra samarbete, så tveka inte att höra av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Men nu över till det viktigaste med bloggandet, idag bjuder jag på en smakrik grönsaksröra och örtsmör som passar fint nu när vi kan ta vara på allt överflöd från sommarens odlingar.

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré eller halloumi med sallad, citron och örtsmör.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Du får väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt (Just nu för reapriset 119 kr)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Annorlunda fiskgratäng

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har fiskrester.

Den är inspirerad av Halva Lindhas mycket goda laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Vill du ta del av mina recept i kokboksformat så hittar du dem här på Adlibris.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Glutenfria chokladmuffins till kaffet

Glutenfria Chokladmuffins

Mumsiga muffins

Idag får du recept på ett lättbakat och gott fikabröd att ta med ut i det fria att njuta av till eftermiddagskaffet.

De är också goda att använda till en gräddbakelse, dela och fyll med pannacotta eller fromage, spritsa grädde eller kokosgrädde runtom och garnera med bär.

Gräddbakelse LCHF

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

1-2 msk valfri sötning

2 dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller pumpafrömjöl

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl kakao

1 msk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma eller kanel

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör/kokosolja

Ev lite solrosfrön, pumpafrön eller hackade nötter som garnering

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda mjöl, kakao, husk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke.

Vänd ner crème fraichen i äggsmeten, sen mjölblandningen och rör sist i det smälta smöret.

Fördela smeten i mindre bullformar, fyll till 2/3 och strö över lite frön eller hackade nötter om du vill.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Kokbokstips

Fler recept att baka inför kommande picknickar och kaffebjudningar hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller gott om recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens utflykter och grillkvällar.

I länken här ovan till Bokus kan du läsa mer om tillbehörsboken och beställa den för bara 211 kr, ett gott tips till student/gåbortspresent.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget så passa på nu om du vill ha ett exemplar.

Här nere ser du en lakritspuck från boken, det är glutenfria/ekologiska caféet Gott&Reco i Falun som bidragit med det receptet till min kokbok.

Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund