Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde. Rör ner kryddor, vitlök och persilja.
Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.
Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.
Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.
Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg. Forma färsen till biffar och stek i smör.
Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med den stekta pumpan och lite grönt som tillbehör.
Fler tips på traditionella rätter lagade med färre kolhydrater hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, den har nyligen kommit ut även som E-bok om bokhyllan är för full
Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.
Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.
Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.
Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.
Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.
Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.
I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.
Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.
För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker, honung eller valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse,pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.
Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.
Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.
Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.
Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.
Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.
Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.
Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.
Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.
Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.
Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.
Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.
Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.
Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.
Lill-lördag och idag var jag uppe med tuppen kl 4.00 och tog en lååång, varm dusch. Det är så ruggigt, dimmigt och mörkt om morgnarna nu. Sen är det ibland skönt att bara strosa runt själv på morgonen när alla andra sover. Jag pysslar lite med mina växter, står i badrummet och sminkar mig och […]
När fredagen på jobbet börjar närmar sig stängning och man har en liten baktanke om något riktigt gott till kvällen. Det blir lite övertid, tröttheten som gör sig påmind när man sätter sig i bilen och tänkte handla på vägen hem men bara kör förbi affären, med mening för att man är fööööör trött vid […]
Letar du efter tips och inspiration för att komma igång med LCHF? Mångsysslaren Katrin Zytomierska har skrivit en bok om hennes egna personliga resa för att gå ner i vikt. Tanken är att du ska kunna ta del av hennes tips och hitta massor av goda recept och inspiration. Katrin gick ner hela 35 kilo med hjälp av LCHF och vill att du ska kunna göra detsamma.
Detta kan du läsa om i boken
I boken får du inte bara följa Katrins personliga resa och tankar, du får även smarta veckoscheman med tillhörande recept. Många vill väldigt gärna testa på LCHF men vet inte riktigt vart de ska börja. Genom att följa ett veckoschema är det enklare och mer inspirerande att komma igång. Katrin som har skrivit boken märke själv att hon gått upp en hel del i vikt efter graviditeten med sin första son. Som mest stod vågen på 89 kilo. Precis som många andra kvinnor hade hon frossat rejält under graviditeten och trots att detta skulle försvinna efter förlossningen. Efter förlossningen fanns extrakilona kvar och Katrin valde då att prova LCHF.
Hjälp att hitta inspirationen
Katrin bevisar med den här boken att det inte behöver vara varken svårt eller krångligt att gå ner i vikt. Du kan fortfarande äta väldigt och snabblagad mat. När du väl har fått den upplevelsen brukar det inte vara svårt att hitta motivationen. De flesta som kommer igång med en hälsosam livsstil väljer att fortsätta med det. Det finns helt enkelt för många fördelar för att låta bli. När du läst ut Katrin Zytomierskas bok kanske du då är på jakt efter fler böcker som handlar om LCHF. Hos sökljudböcker.sehittar du en mängd olika böcker om mat, kost och hälsa. Du kan välja att söka specifikt efter sådana som handlar om LCHF. Om du väljer formatet ljudbok kan du lyssna medan du kör bil, sitter på tåget, tränar eller går en promenad. Det är väldigt praktiskt med andra ord.
Mer fakta om boken
Boken Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt utkom 2012 och är lika aktuell än idag. Recepten är tidlösa och funkar för alla som vill testa på LCHF. Som ljudbok är lyssningstiden 3 timmar och 40 minuter. Delen om Katrins personliga resa är väldigt inspirerande och medryckande och många kommer säkerligen känna igen sig. Många recept tar endast 15 minuter att tillaga och Katrin har varit noga med att använda billiga och lättillgängliga råvaror. Det ska med andra ord inte finnas någon ursäkt för att inte gå ner i vikt. Alla kan avvara 15 minuter av sin dag för att laga en hälsosam och god middag.
Det behöver inte vara svårt
Avslutningsvis lägger Katrin ständigt fokus på att det ska vara enkelt. Hon berättar att hon brukade äta grillat kyckling minst tre dagar i veckan. Det kan du som läser också göra. Vidare säger hon att du gärna kan ta en powerwalk på din lunch för att få in lite daglig rörelse. Du rekommenderas att röra på dig minst 30 minuter per dag i samband med en hälsosam kost. Det behöver inte vara mer komplicerat än en promenad i snabb takt eller en lätt joggingtur. Katrin är själv mångsysslare och har behov av en effektiv vardag utan krångel. Det ska inte vara ansträngande att laga en god och nyttigt måltid.
För dig som inte känner till Katrin Zytomierska kan vi berätta att hon varit radiopratare på bland annat Mix Megapol och The Voice. Hon har även drivit några av Sveriges mest lästa bloggar och varit programledare för underhållningsprogrammet Idol på Tv4.
Sommaren har gått rasande fort, snart är vi inne i september och temperaturen blir svalare och jag börjar längta efter höstgrytor, tända värmeljus, krypa ihop i soffan med raggsockor och en mysig filt. Känna doften av sprakande vedträn från kaminen och djuren som snarkar gott intill mig. Jag älskar hösten!! Men även sommaren har sin […]
Jag har INTE övergett er… Men jag förmodar att ni väntar på ett livstecken, en bild, ett recept, en mening, en förklaring eller vad som helst! Jag har inte släppt min passion, det är bara TIDEN som inte räcker till, till allt jag VILL! Det var väldigt många år sedan jag startade Kryddburken, en sisådär […]
Det är min sjunde kokbok och det är andra gången jag tagit alla bilder själv, ett mycket roligt jobb där jag tagit med alla bakverk ut i naturen.
Bakboken har blivit uppskattad hos många som vill dra ner på eller helt utesluta gluten och socker, jag har fått rapporter om att recepten går hem även hos dem som gillar sötebröd.
Nöt- och fröbröd med fikon
5 torkade fikon
5 dl blandade nötter
1 dl svarta sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
½ dl chiafrön
Ca 1 tsk salt
5 ägg
½ dl olivolja eller kokosolja
1 msk balsamvinäger
Skär fikonen i små tärningar, lägg i en bunke och slå över kokande vatten. Låt dem svälla i vattnet i 10 minuter. Hacka under tiden nötterna grovt och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.
Sätt ugnen på 150˚ och smörj en avlång brödform på 1½ liter med lite olivolja.
Låt fikonen rinna av i en sil. Vispa ihop äggen lätt med olivolja, balsamvinäger och fikontärningarna. Rör ner äggsmeten i nöt/fröblandningen, blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra från vinägern.
Häll smeten i brödformen och pressa ner den ordentligt med slickepotten så det blir jämnt fördelat i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler. Svep in brödet i en bakduk och låt ligga framme i rumstemperatur till nästa dag, så utvecklas smakerna mer.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva eftersom eller skiva och lösfrys. Tina gärna skivorna i en brödrost, det ger ännu mer god smak till brödet.
Tips: I det här brödet kan du använda de nötter du gillar bäst. Jag hade valnötter, hasselnötter, pekannötter och mandlar i mitt.
Variera gärna smaksättningen med dadlar eller plommon. Stött fänkål eller anis ger också en god smak till brödet, ta då ca 1-2 msk.
Här kan du beställa boken på Bokus och Adlibris, den finns även på Biblioteken och Akademibokhandeln eller så kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem den.
Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.
Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater har därför blivit en riktigt rolig utmaning, sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 12 år sen.
Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.