Ris à la Malta-tårta

Kexbotten:
   200 gr digestivekex
50 gr smör, smält
1/2 tsk kanel

Kör digestivekexen i en matberedare tillsätt smält smör och kanel. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant ca 24 cm.
 
500 gr risgrynsgröt
2,5 dl vaniljkräm
2,5 dl grädde
5 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, blanda ner vaniljkrämen och sist gröten.
Smält geltainbladen med 1 dl av grötblandningen, blanda ned i resterande grötblandning.
Häll över kexbotten och ställ in i kylen.

Fruktlager
Jordgubbskompott gjord på 400 gr frysta jordgubbar och ca 1 dl socker som fått koka ihop några minuter.
Låt svalna.
Blanda sedan ca 1 dl fruktkompott med 3 st blötlagda gelatinblad och värm tills allt är smält.
Häll försiktigt över grötblandningen. Låt stå i kylskåp till allt stelnat, tar några timmar.
Jordgubbskompotten kan säkerligen byts ut mot saftsoppa.
 
Dekorera som behagar.
 

Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Helstekt fläskytterfilé med örtagårdsås, ugnsrostade rotfrukter & heta champinjoner

ytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Gomiddag står på tur till receptarkivet! Gjorde detta igår. Det har blivit väldigt enkla och snabba middagar i veckan då jag haft hela köket belarmat med pyssel och godistillverkning och en salig oreda överallt. Rester och snabba pastasåser, korv och makaroner och gröt o smörgås har det blivit men igår städade jag upp i köket och lyckades hitta både köksbänkar och köksbord. ;-) Nu är allt i sin ordning igen.

Gick ut och plockade påskris och satte i fjädrar som fick pryda bordet så en god middag på det var precis vad vi behövde. I ärlighetens namn så är det faktiskt MAT jag älskar att laga i mitt kök och det saknade jag igår. Godis är kul och pyssligt att göra men det är pilligt och tålamodskrävande så ingenting jag skulle kunna göra året runt, haha!

Nu till detta recept som ni kanske vill prova i helgen. En fin bit fläskytterfilé från bodalsgris delade jag på mitten och brynte på i stekpannan. Den fick sen eftersteka i ugnen med rotfrukter och det goda champinjonerna som jag marinerade med vitlöksklyftor och chili.

Som vanligt tycker jag det fattas en sås till så jag vispade ihop en örtagårdssås med timjan och rosmarin, lite rött vin och en skvätt grädde. Det blev gudomligt gott! :-P

2- 3 port
Helstekt fläskytterfilé 

½ fläskytterfilé (ca 400 gram)
Smör till stekning
Salt & peppar
Paprikapulver
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
2 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan o rosmarin)
1½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond
1 msk grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 dl grädde
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret tillsammans med de torkade kryddorna. När smöret smält, vispa ner vetemjölet. Slå på kalvfond, grönsaksfond, vatten, rött vin och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fläskytterfile_innertemperatur_ytterfile
Efterstek fläskytterfilén i ugnen inslagen i folié, 200 grader ca 30 min. Använd stektermometer och ta ut köttet när den visar 70 grader. Låt vila innan du skär upp den i skivor.   tillbehör_marinerade_champinjoner_heta_vitlöksklyftor
Förbereder tillbehör. Ugnsbakade champinjoner med chili och vitlök. Syndigt gott!! :-P Dom åker in i ugnen på slutet ca 10 – 15 min. Recept HÄR!

rostad_potatis_morötter_rödbetor_ugn
Potatis i klyftor tillsammans med späda morötter och skivade rödbetor. Lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn ca 50 min i 200 grader.

ugnsrostade_rotfrukter_ugn
Klart! :-P

helstekt_ytterfile_fläskytterfile
Köttet skärs upp och får ligga kvar i skyn från stekningen i ugnen vid servering.

helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Smaklig måltid och GLAD PÅSK! ♥

Gomorron fredag!

frukost_grapefrukt
Gomorron alla fina läsare! ♥
Äntligen helg igen och vi laddar upp denna dag med en rejäl grötfrukost! Vi har en riktigt spännande helg framför oss, mycket tårtor och överraskningar ska det bli. Ni ska självklart få veta och se senare. ;-)

Grötfrukost ja! Här hemma älskar barnen gröt och jag tycker den blir allra godast om man kokar den i mjölk istället för vatten och sen sötar med färska bär och honung. Slurp så är tallrikarna tomma och energin på topp igen! :-P

Vad har ni för planer för kvällen då? Nåt gott tips till dessert kanske?
Vi ska grilla ikväll, första gången på länge, (förutom grillad korv då) Jag har lagt in en massa gott kött i marinad, ska röra ihop ett gott kryddsmör och klura ut vad vi ska ha till också, men först en kopp kaffe och nyhetsmorgon.
Önskar er alla en riktigt härlig fredag!

frukost_tgif_fredag

havregrynsgröt_mjölkkokt_blåbär

frukost_limpsmörgås

Falsk mannagrynsgröt
Falsk mannagrynsgröt
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1

Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde



Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !
Falsk mannagrynsgröt
Falsk mannagrynsgröt
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1

Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde



Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !
Falsk mannagrynsgröt
Falsk mannagrynsgröt
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1

Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde



Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !