Julens godaste bröd
Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)
Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.
Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.
Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.
Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.
Vörtbröd på mitt sätt
3 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6 osvavlade aprikoser
2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl fiberhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.
Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.
Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.
Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.
Frukosttips
Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.
Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.
När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.
De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.
Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.
Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.
Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.
Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port
2 dl späda salladsdblad
1 kiwi
½ dl persiljeblad
½ dl citronmelissblad
Några skivor gurka
Ett par cocktailtomater
Avocadoolja eller olivolja
Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.
Blanda försiktigt ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.
Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.
Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.
Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.
Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.
Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.
Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port
6 skivor kallrökt lax
2 mjukkokta ägg
2 msk riven pepparrot
50 gr mjukt smör
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.
Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.
Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.
Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.
Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.
Keso- och fröplättar 1 port
1 ägg
2 msk keso
2 msk grädde
1 msk psylliumfrön
1 msk fibrex eller pofiber
1 msk sesamfrön
1 msk linfrö
Salt
Smör till stekning
Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.
Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.
Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.
Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.
Gomiddag står på tur till receptarkivet! Gjorde detta igår. Det har blivit väldigt enkla och snabba middagar i veckan då jag haft hela köket belarmat med pyssel och godistillverkning och en salig oreda överallt. Rester och snabba pastasåser, korv och makaroner och gröt o smörgås har det blivit men igår städade jag upp i köket och lyckades hitta både köksbänkar och köksbord. Nu är allt i sin ordning igen.
Gick ut och plockade påskris och satte i fjädrar som fick pryda bordet så en god middag på det var precis vad vi behövde. I ärlighetens namn så är det faktiskt MAT jag älskar att laga i mitt kök och det saknade jag igår. Godis är kul och pyssligt att göra men det är pilligt och tålamodskrävande så ingenting jag skulle kunna göra året runt, haha!
Nu till detta recept som ni kanske vill prova i helgen. En fin bit fläskytterfilé från bodalsgris delade jag på mitten och brynte på i stekpannan. Den fick sen eftersteka i ugnen med rotfrukter och det goda champinjonerna som jag marinerade med vitlöksklyftor och chili.
Som vanligt tycker jag det fattas en sås till så jag vispade ihop en örtagårdssås med timjan och rosmarin, lite rött vin och en skvätt grädde. Det blev gudomligt gott!
2- 3 port
Helstekt fläskytterfilé
½ fläskytterfilé (ca 400 gram)
Smör till stekning
Salt & peppar
Paprikapulver
Aliminiumfolié
GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.
4-6 port
Örtagårdssås :
2 msk smör
2 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan o rosmarin)
1½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond
1 msk grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 dl grädde
Svartpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret tillsammans med de torkade kryddorna. När smöret smält, vispa ner vetemjölet. Slå på kalvfond, grönsaksfond, vatten, rött vin och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
Efterstek fläskytterfilén i ugnen inslagen i folié, 200 grader ca 30 min. Använd stektermometer och ta ut köttet när den visar 70 grader. Låt vila innan du skär upp den i skivor.
Förbereder tillbehör. Ugnsbakade champinjoner med chili och vitlök. Syndigt gott!! Dom åker in i ugnen på slutet ca 10 – 15 min. Recept HÄR!
Potatis i klyftor tillsammans med späda morötter och skivade rödbetor. Lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn ca 50 min i 200 grader.
Klart!
Köttet skärs upp och får ligga kvar i skyn från stekningen i ugnen vid servering.
Smaklig måltid och GLAD PÅSK! ♥
Gomorron alla fina läsare! ♥
Äntligen helg igen och vi laddar upp denna dag med en rejäl grötfrukost! Vi har en riktigt spännande helg framför oss, mycket tårtor och överraskningar ska det bli. Ni ska självklart få veta och se senare.
Grötfrukost ja! Här hemma älskar barnen gröt och jag tycker den blir allra godast om man kokar den i mjölk istället för vatten och sen sötar med färska bär och honung. Slurp så är tallrikarna tomma och energin på topp igen!
Vad har ni för planer för kvällen då? Nåt gott tips till dessert kanske?
Vi ska grilla ikväll, första gången på länge, (förutom grillad korv då) Jag har lagt in en massa gott kött i marinad, ska röra ihop ett gott kryddsmör och klura ut vad vi ska ha till också, men först en kopp kaffe och nyhetsmorgon.
Önskar er alla en riktigt härlig fredag!
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1
Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1
Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !
Källa: Piggapeggy
Portioner: 1
Ingredienser:
50 gram smör
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk (börja med 1/2 tsk och öka på tills konsistensen är lagom)
1 ägg
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält smör, blanda ner mandelmjöl, fiberhusk (börja med ½ tsk och öka om du tycker det blir för rinnigt), ägg och vispgrädde. Koka ihop och servera med kanel, lite sötströ och grädde. Så gott !