Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost, hasselbackspotatis och örtagårdssås
Gott nytt år alla underbara läsare, hoppas ni alla mår bra och förhoppningsvis klarat er ifrån Covid-19. Här på ön är allt bara bra. Fem långa lediga dagar och nu är det dags att kavla upp ärmarna och hugga tag i arbetet igen, vilket jag ser fram emot. Nytt år, nya utmaningar att ro iland […]
Årets nyårsmeny!
Hej på er! Tänkte dela med mig av vår planerade meny för nyårsafton. Ifall ni inte spikat er meny än, kanske ni kan få lite inspiration här :) Ha en fin nyårsafton och gott nytt år allesammans! :) Förrätt: Tunnt skivad aubergine som tillagas i ugn. Krydda med salt, peppar, vitlök, chilipulver och ringla över lite olivolja.… Fortsätt läsa Årets nyårsmeny!
3 sorters pizza till nyårsdagen

Pizzadags

Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag.

Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig.

Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år.

Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått.

Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras.

Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar.

En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv.

Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då naturligtvis förstärkt med just bönor.

Här följer några olika recept du kan testa redan idag, halloumipizzan i slutet av inlägget är min personliga favorit.

Vegetarisk pizza LCHF

Grön lowcarbpizza 1 port

6 tunna skivor kålrabbi

3 skivor zucchini

1 grön paprika

1 färsk lök

1 dl skivad svamp

1 dl grädde/kokosgrädde

Smör till stekning

Havssalt och svartpeppar

Riven ost

Färsk oregano

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Vego-pizza

Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.

Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.

Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Toppa med riven ost och oregano och grädda på 200° i 20 minuter.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, ta upp och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom en nätsil eller silduk och häll över i en bunke.

Smula ner osten och tillsätt ägg och kokosmjöl i matberedaren, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad

Halloumipizza…

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

För dig som föredrar en pizza utan mjölkprodukter à la Paleo så klicka på bilden nedan, då kommer du till en mycket god äggpizza med frobondekorv.

Vill du hellre laga en pizza med botten av köttfärs, en Meatza, ja då hittar du en sån i min nyutgivna Diabeteskokboken för män.

Ja, det här blev ju fler än 3 tips på nyårsdagspizza, men så är det när jag nu har ett receptarkiv på fler än 1500 inlägg + 5 kokböcker att hämta inspiration från.

Hoppas du tycker om mina recept och jag blir förstås väldigt glad om du sponsrar mitt fortsatta skrivande genom att köpa någon/några av mina kokböcker.

Paleopizza


Gott nytt år!
Vill bara lite snabbt önska er alla ett gott nytt år! Vi ses nästa år! :)   Annonser Postat i:LCHF
Gott nytt år från mig till er!

gott_nytt_år_kryddburken
Med detta inlägg vill jag tacka er läsare för året som gått. Alla fantastiska nya människor jag lärt känna, alla fina kommentarer och mail ni skriver. Ni berikar en matbloggares lust.

Tack för ett riktigt gott mat-år tillsammans med er! ♥

Självklart kommer det en årskrönika men inte förrän nästa år ;-) då jag kan blicka tillbaka på det som varit.

Ha nu en fantastisk kväll och nyårsfirande allihopa. PUSS ♥

GOTT NYTT ÅR!

IMG_2090_[207X156]Önskas alla läsare !
Och nu börjar ett nytt spännande år för mig och jag hoppas ert nya år ska föra med sig nya spännande saker för er också!
Detta är ju ett år där jag får utkomma med en ny bok
Baka matbröd med LCHF och också där min första bok
Baka med LCHF ska översättas och ges ut i USA.
Helt otroligt fantastiskt!

På torsdag så släpps ju Brödboken ut och kan förbokas med 20 kr rabatt med rabattkod och via länkar här på bloggen.
Jag kommer lägga ut dem redan på onsdag kväll, då jag knappast är vaken vid midnatt…

Nu hoppas vi att koden funkar, det var ju lite strul sist med det, och jag litar på att ni meddelar mig om det inte funkar så jag kan kontakta vederbörande och fixa till det.

Stora varma nyårskramar till er alla!

 

Bloggar etiketter:

Gott nytt år!

gott_nytt_år_kryddburken
En riktigt god fortsättning, de timmar som återstår av det gångna året och ett riktigt gott nytt år önskar jag er!

Vill passa på att tacka er alla för allt…
Allt i form av mail, kommentarer, hälsningar, brev och paket. Ni är bara helt fantastiska och jag är väldigt glad och tacksam för att ni finns här på Kryddburken!

Jag återkommer såklart nästa år och då ska ni förutom recept, bilder, menyer också få en återblick av året som gått här på Kryddburken…

Nu ska ni ta hand om varann, vara rädda om varann och fira in det nya året precis som ni själva vill ha det. Jag önskar ert allt gott på alla sätt och vis man kan tänka sig! :-P

Stora, varma kramar!  /Eder Linda

The post Gott nytt år! appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Diana Skogh Valkola

diana_calle
Hej alla söta bloggläsare!

Jag heter Diana och jag har fått äran att gästblogga hos Linda och hennes fina blogg nu i december. Kryddburken var en av de bloggar jag fastnade mest för när jag började läsa bloggar och den följer med mig hela tiden. Lindas blogg är ren inspiration för mig, både till vardag och fest…

Jag skriver inte i någon egen blogg men däremot finns jag på instagram under namnet Diana_s_valkola… där lägger jag upp lite bilder på vovven Calle, (bilden) mat jag lagar eller sånt jag bakar. Ibland kommer mannen Mikael med på ett hörn.

Jag har ju fått December att gästblogga i. Inte dumt alls för oss baknördar. :-) Vissa år har jag gått loss som en tok för att jag ska hinna baka så mycket som möjligt och göra godis till så många som möjligt. Å jag börjar planera tidigt…

Det ska bakas femtielva sorters kakor och bullar och göra trehundra sorters godis, men inte sjutton orkar man äta upp allt ändå.
Nåja december är mysigt! Om man inte jobbar inom handel (livsmedel) för då är man allt som oftast trött på tomtar, pepparkakor, glögg och julmusik och allt annat som har med julen att göra redan i mitten på december.

Varför ska man stressa??? Först stressar man fram julen genom att börja julpynta och käka julmat i oktober. Sen stressar man sig igenom hela december för att på nyårsdagen ligga som ett kolli nedbruten av ångest och stress :-)
NJUT! Ta det lugnt…

Jag ska faktiskt få vara ledig helgen innan jul. För första gången på säkert 10 år! Jag har alltid jobbat till stängning dagen innan julafton, eller slutat 20:00 om jag har haft tur. Och då gått på julklappsjakt på stora varuhuset i storstan som haft julöppet till 22. Men nu ska jag ta det lugnt. Baka lite bröd, städa lite, bädda rent, kolla tv, ta mig lite glögg.

Julklapparna hittar jag på nätet och jag funderar allvarligt på om vi ska beställa catering istället för att göra all mat själv. Visst lite grann lär jag ju få göra men det mesta går ju att köpa färdigt.

Jag har dock en dröm, en liten drömjul så som jag vill att den ska vara.
Ett litet hus mitt i mörka skogen, massa snö, en lång morgonpromenad med vovven och en skön låååååångfrukost med risgrynsgröt och ”mammabröd” med julskinka och senap.

En lång skön bastu med tillhörande snödopp och in i värmen igen!
Kalle anka en tradition som måste följas. Göra i ordning julbordet med alla roliga saker som finns. Allt lagat från grunden med hjärtat, och ett gottebord som heter duga, med allt från clementiner till smarrig fudge.
Att sitta framför en öppen brasa och dricka en go caffe latte, käka clementiner, öppna julklappar och bara njuta av att ha det lugnt och skönt. Spela spel och kolla tv och gå o skrota i mysbrallor och tofflor.
Och det bästa av allt – inget jobb! :-)

Nåja jag kan ju inte få allt men delar av min drömjul blir det i alla fall och jag delar med mig av mitt gottebord. Här kommer några recept på saker som kommer att finnas med.

pepparkaksmacarons
Glöm konditorernas perfekta skapelser… hembakat ska se ut som hembakat och dessa är gudomliga säger min glutenintoleranta arbetskompis. Hon agerar försökskanin till mina glutenfria påhitt.

Pepparkaksmacroner med apelsinfyllning (glutenfria)

Det här behöver du : 
4 st äggvitor, rumstempererade
0,5 dl socker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker
1 msk pepparkakskryddor (1tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk malen ingefära)
till smörkrämen
100g smör rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitor hårda, tillsätt socker, blanda mandelmjöl och florsocker och se till att det inte är klumpar. Blanda ihop äggvispet och mandelblandningen, fyll en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper i form av små rundlar ca 5 kronas storlek.
Låt plåtarna stå i 30 minuter innan det ska in i ugnen. Grädda i 150 grader på ugnen och ca 12 minuter.
Låt svalna och gör smörkrämen under tiden. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan…

bountybollar
Hann inte doppa dom i choklad innan dom försvann i mannens mage… Ler med öppen mun passar åxå den glutenintoleranta.

Bountybollar (glutenfria)

Det här behöver du : 
50 g smör
0,5 dl sirap
0.5 dl florsocker
2dl grädde
1 påse kokosflingor
200g choklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda smör, sirap florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter tills smeten blir lite seg tillsätt kokos och låt smeten svalna och rulla små bollar som ska stå kallt i en timme. Smält chokladen och doppa bollarna å ställ kallt igen.

lussebullar_apelsinsmör
Lite ovanligt men underbart gott då saffran och apelsin är superduperkompisar. Lika enkelt som kanelbullar.

Lussebullar med apelsinsmör

Det här behöver du : 
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special
0,5 g saffran
fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
rivet skal av 1-2 apelsiner

ägg att pensla med och pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och blanda ner saffranet. Häll ner mjölken, grädden, socker salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred apelsinsmöret på degen rulla ihop degen och skär som vanliga kanelbullar.

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg å strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

glutenfri_saffranskaka
Istället för lussekatter till min glutenintoleranta försökskanin!

Glutenfri saffranskaka

Det här behöver du : 
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
0,5 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl glutenfri ljusmjölmix
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (kan hoppas över)
Smör och kokosflingor till formen

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och kokosströdd sockerkaksform.
Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

rockyroad_fudge
Lättgjord, söt men inte för sött godis. Min första julklapp till mitt offer. Numera äkta man. Blinkar

Rocky road fudge med kondenserad mjölk 

Det här behöver du : 
200 g mörk marabou
200 g ljus marabou
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
minimarschmallows
1,5 dl cashewnötter naturella

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Blanda i marshmallows och nötter. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Superdundergott och enkelt!

diana

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år,
å njut av stunden å låt bli att stressa!

Tack för mig och tack Linda för att jag fick sno lite plats av dig 

 

The post Gästbloggare – Diana Skogh Valkola appeared first on Kryddburken.se.