LCHF-mgäo

i gårkväll såg jag den roligaste ICA reklamen ever!
Low Carb High Fat Men Godis Är Ok *asgarv*
Så här är det verkligen idag runt borden….

Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Lakritsbollar

Ca 10-12 bollar

Ingredienser:
100 gram mjukt osaltat smör
4 dl mandelmjöl
1 msk Mariannsocker = Bakery+  ;)
2-3 msk lakritspulver (vill du ha kraftig lakritssmak bör den högre andelen tas)

Mandelmjöl att rulla bullarna i

Gör så här:
Blanda samman allt mkt väl, tycker du det känns väldigt kletigt så kan mer mandelmjöl tas i.
Rulla bollarna i mandelmjöl och ställ dem kallt i några timmar. Föraras i kylskåp.

Bloggar etiketter: , ,

Vilket godis tror ni Doctors på tv4 rekommendrar?

Tv programmet Doctors  går på tv 4 kl 10 och kl 10.30, då är jag som oftast på gymmet vilket gör att jag ibland kan se snuttar på 5-10 min när jag ändå går på gåbandet…

Idag så pratade de om om något snacks/godis när man blir sugen när man exemplevis tankar bilen. En av doktorerna knallar in  på en bensinstation och rafsar bland påsar och lyfter upp muffins och choklad och ställer frågan till tittarna är detta sånt vi ska äta när vi blir sugna?
Näe fattar ju alla, ja iaf jag och förväntar mig att nu blir det frukt som man visar fram istället. Men jag får mitt livs chock (liten överdrift) och kommer på mig själv att småle undertiden jag går. Vad han nämligen visar fram är Beef Jerky (torkat kött) och fläsksvålar! Han säger också att detta är bra när man blir sugen för här finns inga kolhydrater och därmed höjs heller inget blodsocker!!

Det finns hopp folk, det finns hopp

Bilden kommer från ask the meatman och där finner ni recept på hur denna delikatess kan tillverkas hemma.

Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.

Sommarfudge
Fudge kan man göra året runt och inte bara till julgodis. Här har jag hällt i lite torkade hallon, jordgubbar och björnbär och mini marshmallows:)

Vit sommarfudge
225 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon och jordgubbar
Mini marsmallows
Jag delade på burken kondenserad mjölk och gjorde med mjölkchoklad också,
225-250 gr mjölkchoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon, jordgubbar och björnbär
Mini marshmallows
Smält kondenserad mjölk och vit choklad i en kastrull. Rör om tills allt är slät och chokladen smält. Rör ner torkade bär och mini marshmallows och se till att bitarna blir täckta. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i, jämna till och låt stå i kyl minst 4 timmar. Skär i lagom bitar, förvara i kyl.
Torkade bär kan du bla köpa här: http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/frystorkat-bjornbarscrisp-20-gr-sk.html

Ölands-tips, efterfrågat inlägg!


Det är många som mailar och undrar över tips på ställen här på Öland man inte får missa, sevärdheter som matställen och boende. Jag hinner omöjligt svara på alla mail genomgående så att de hinner fram i tid till er semester utan jag försöker samla ihop era frågor och önskemål här istället. Skulle det vara något specifikt ni undrar över så ställ era frågor i kommentarsfältet så ska ni få svar på en gång! Jag hoppas även google translate fungerar dugligt för er som mailat mig på engelska.

Det ni läser här är är MINA reflektioner, mina tycken och tänk kring restauranger och ställen. Mina tips till er kort och gott. Glöm inte att skapa era egna och utgå inte från att det jag skriver överensstämmer med vad du själv skulle tycka. Alla tycker vi olika!

Vi börjar väl med maten, eller hur?! :-P  
Det finns inte så många ställen jag rekommenderar faktiskt, de flesta är sommarrestauranger och många av dom håller inte för hälsovårdsmyndigheterns kontroller sommartid… Väldigt trist, men det finns några guldkorn och det är dessa :

Finare matställen 

Halltorps gästgiveri
Fint hotell/gästgiveri invid VIDA museum. God hemlagad mat från lokala producenter och egna odlingar.

Hotell Borgholm
Mitt i centrala Borgholm hittar ni Karin Franssons hotell och restaurang. Fint som snus för dom riktiga finsmakarna!

Guntorps herrgård
Ett riktigt favoritställe har det varit för mig & Nicke då vi i alla år firat våra bröllopsdagar där, tills de bytte ägare och kocken bytte jobb. Men för den skull har jag inget negativt att säga, bara positivt, det är mer vi som ”byggt våra vanor” kring helheten som vi gillade. Ett kanonställe i Borgholms utkant ni inte får missa!
Guntorp har jag skrivit många inlägg, skriv in guntorp i sökrutan till höger så får du upp alla inlägg.

Lokala matställen i Borgholm 
Himla gott (Facebooksida)
Mat & café, hemlagat, vansinnigt gott, trevligt och käckt!
Har tidigare skrivit om Himla gott här på kryddburken, läs mer >>

Sörens (Facebooksida)
God mat, kvalité och service. Inga krusiduller!
Har tidigare skrivit om Sörens här på kryddburken, läs mer >>
Borggrillen
Snabbmat/gatukök, husman, a la carte. Rent och snyggt, barnvänligt & rymlig.
Pizzaplaneten
Godaste pizzorna i borgholm, dåligt med sittplatser men avhämtning kanon.
Från Borgholm & lite norrut… 
Klinta Bykrog
Fint matställe i Köpingsvik, kvalité på mat och service. Snyggt, prydligt och gemytligt ställe.

Eva´s kroppkakor
Godaste kroppkakorna på heeeela ön, enligt mig!
Har tidigare skrivit om Eva´s kroppkakor här på kryddburken, läs mer >>

Sandviks kvarn
Ett av våra absoluta favoritställen efter våra söndagsutflykter här på ön. Här stannar vi alltid sist av allt efter att strosat i butiker och varuhus, badat, gått längs strandvägar osv. Vårt slutmål brukar det bli! Inte mest för matens skull, utan för helheten med barnvänliga ytor, lekplatser och hela atmosfären. Sen att dom har ÖNS bästa pizzor är ju bara ett plus! Här kan du också äta den lokala lufsan.
Har tidigare skrivit om Sandviks pizzeria på kryddburken, läs mer >>
Lammet & Grisen
Har du aldrig varit här så är det ett måste! Ett fast pris på all buffémat och ät hur mycket du vill av nygrillad gris och lamm med alla tillbehör som tänkas kan. Har tidigare skrivit om Lammet & grisen här på kryddburken, läs mer >>
Kalk
Har ännu inte besökt denna restaurang men hört så mycket gott och positivt om den så i sommar få jag se till att göra ett besök där!

Jag skulle kunna göra en hissa och dissa-lista men väljer att bara nämna ställen vi absolut inte besöker av en eller annan anledning; Wilmas, Kronan, Mamma rosa, Pappa blå, Harrys. Av dessa ställen så har riktigt dåligt mat, alternativt dåligt service eller bägge delar upprepade gånger spelat in så pass mycket att vi valt att inte gå dit fler gånger.

Det finns såklart fler matställen (framförallt söderut) men som jag inte provat och heller inte kan ge nån kommentar om så därav ett urval från mina favoriter.

Gårdsbutiker mm : 

Svenska bönchips AB (Wahlqvist mat. Åker ni hit är ni bara en kilometer ifrån Öjkroken där vi bor)

Solberga gård

Jordsläta, slakteri, gårdsbutik, café och restaurang

Och lite Shopping/Varuhus :

Mittbrodts
Beläget i borgholm, vid parken/hamnen. En riktigt favoritbutik som ni säkert läst om tidigare på kryddburken >>

ÖNSKA (lokal facebooksida)
borgholmsgallerian hittar ni affären man inte FÅR eller KAN missa! Här finns allt och med världens trevligaste personal dessutom! 

Gammalt & Nytt (loppis)
Ett favoritställe vi har är ”Gammalt & Nytt” i Hörlösa, man svänger vänster strax innan Källa om man kommer söderifrån. Där finns allt och i såna mängder och små pinaler att man blir alldeles vimmelkantig. Det är alltid kul att gå och titta och begrunda och se historierna fladdra förbi och man drömmer sig bort i en annan värld på en sån här gedigen loppis. Helt klart värt ett besök!


BödaSågens Allhandel (även webbshop) (Böda)
BödaSågens Allhandel, ett sommarvaruhus i bästa klass om man jämför med övriga på ön. ”Valles” är också ett känt turistmål för shoppingsugna, men där råder knappast den kvalité och uppdaterade utbud som Mogge och Lillan bjuder på i Böda. Mogge är förresten Nickes kusin och bor med sin familj ett stenkast ifrån oss (om man kastar baklänges och en bit bortom skogen). Dom driver BödaSågens Allhandel sedan 2004 med massor av prylar, kläder, leksaker, husgeråd och inte minst vår favoritavdelning med lite rock á billy, nostalgiprylar. Elvis, Monroe och retro inredning! 600kvm shopping + ett extra stopphål i godistornet invid parkeringen. Vi diggar detta varuhus bäst av alla. Det är städat, rent och  fräscht, och varu-utbudet är ständigt påfyllt. HIT kära turister tycker vi att ni ska styra kosan om ni vill sommarshoppa och slippa dammiga, mögelluktande instängda lokaler som bjuds lite längre upp på ön! Därefter brukar barnen vilja köra elbilarna vid Snäckan i Löttorp, det är ett måste enligt dom!

Snäckan (Löttorp) 

Glass-sugen??


Missa inte i så fall inte Källa Glassgård!
En sisådär 30 glass-sorter i olika utförande och samtliga med bilder och ölands-anknytna namn! Detta tyckte barnen var superkul. Priserna låg från ca 50kr/st upp emot över 200kr/st för en glassmeny! Riktigt kul att se alla kreationer och påhittiga ideér i deras sortiment.

Servicen på detta ställe är riktigt trevlig och man känner sig ordentligt uppassad och kungligt serverad tjusiga glassar vid bordet. Betalning och ”välkommen åter” sköttes riktigt snyggt. (Här tar dom kortbetalning vid bordet dessutom) Här behövde man inte sitta och vänta, personalen hade tentaklarna utfällda om man säger så! :-P Blev väldigt positivt överraskad! Att notan för tre glassar slutade på strax över 300 kronor, tja…. Lite dyrt, men ibland ska man unna sig lite lyx tycker jag och här blev man inte besviken! Man ska dock se till så man är REJÄLT glass-sugen innan man gör ett stopp!

Lekpark, lekrum, fina toaletter, trevlig, mysig atmosfär, helt suverän personal och uppassning – ja, då kan de få kosta lite! Helt klart en minnesvärd upplevelse för barnen!

Vad gäller boende så är jag väldigt novis på den fronten och har absolut inga bra eller heller dåliga tips att komma med… Det kanske ni läsare som semestrat här har bättre koll på! Kom i så fall gärna med era tips här i kommentarsfältet! Det blir väl lätt så när man själv bor på ön och aldrig letar stuga, camping eller vandrarhem själv men jag hoppas ni finner info om detta på närmaste turistinfo eller av nån snäll läsare som vill dela med sig av. När ni precis har kommit över över landsbron kan ni hålla till HÖGER och kommer då direkt Träffpunkt Öland och vidare till i Borgholm finns turistinfo vid hamnen/parken. Skaffa en ölandskarta ni kan ”ringa in” era favoritställen ni tänker besöka! Ja, de får bli mina tips inför den här sommaren. Som sagt, fråga här nedan om ni undrar något specifikt så ska ni få snabba svar.

Turistinfo : 

Natur & kultur som jag tycker ni bör uppleva : 
Övrig info :
Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.


Vad händer med kroppen när man börjar äta kolhydrater igen?

Jag har medvetet valt att kolhydratsprovocera min kropp, och effekterna var inte sena att märkas. De första fyra dagarna gick jag upp 4 kg, och under en månads kolhydrasprovokation gick jag upp 11 kilo. Jag har medvetet valt att äta de sämsta kolhydraterna; godis, pasta, chips, pizza, hamburgare osv. Delvis för att se hur kroppen reagerade, men också för att jag behövde en paus, efter att ha kört Fakir-kost (under 5 g om dagen) i nästan 9 månader. Jag är glad över att veta att kroppen pallar kolhydrater, att min mage inte rasar. Men samtidigt känns det ganska jobbigt att ha gått upp så mycket på så kort tid.

Jag förstår inte att jag har kunnat släpa runt på nästan 140 kg när jag känner mig SÅ obekväm på att ligga runt 100 kg. Helt ofattbart. Jag har nu kört LCHF några dagar, och har redan tappat 5 kg. Det är ju mycket vätska som kroppen binder. Det som varit skönt med detta lilla experiment är att jag inte mått ofantligt dåligt över att jag gått upp i vikt, utan det har funnits en ro och vila i att faktiskt kunna äta allt, och att jag kommer gå ner i vikt igen. Något annat som är tydligt är att jag vet att det bästa sättet för mig att gå ner i vikt är att äta just LCHF. Så med förnyad kraft och energi kör vi slutspurten nu!

Vad har hänt med min kropp efter kolhydratschocken då? Jag har svullnat upp rejält, känner mig mer stum i hela kroppen, tyngre, allt är obekvämt, och jag känner mig inte bekväm i min kropp som den här nu. Jag fattar inte hur jag lyckades gå runt med nästan 140 kg och släpa på, för nu när jag väger 101,6 så känner jag mig ruskigt stabbig.

Ha det gott!

Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten