Hur vill du att jorden ska lämnas över till kommande generationer?

gräsbetesDenna köttskatt-diskussion går vidare på bloggar som Köttskatt, Ja tack! och  Varför köttskatt är ett absurt förslag och Världen behöver mer kött av rätt sort, i diverse socialmedier och i Svd debatt och också  i en bra debattartikel på News Mill av Jonas Wangsten
Där saxar jag lite ur den artikeln:
”Djur som är naturligt uppfödda på artegen föda är en väldigt viktig del i framtidens jordbruk. Då får vi nyttigare kött, friskare djur och människor, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, större yta för matproduktion, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”

och här kommer något jag ofta sagt:
 ”Det första felet som många gör är att jämföra 1 kg av olika råvaror och visa på hur stor klimatbelastning detta kg har. Hur fel det blir är lätt att se om man tittar på ytterligheterna nötkött och gurka. Givetvis måste alla matvaror viktas så att de ger samma ”nytta” för kroppen vad gäller tex energi och näring.”

Här kommer ytterligare något jag ofta sagt:
”Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är alltså inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idislare som klimatbovar. Det intressanta är att titta på hur vi idag föder upp våra djur. I allt större utsträckning får inte djuren söka sin egen föda utan vi matar dem med sådant vi odlar. Anledningen till att vi ger tex kor kraftfoder har främst tre anledningar. Spannmål är satt under stor prispress och därmed billigt, med ökad stordrift blir det enklare att hålla djuren installade eller i feed-lots samt att djuren växer snabbare med kraftfoder. Som jag nämnde tidigare så är det genom odlingen som jordbruket frigör klimatgaser. Det är alltså inte djurens fel att det får fel mat. Tex kor, som de flesta säkert vet, är inte gjorda för att äta spannmål utan är rena gräs/lövätare. De blir sjuka av för mycket kraftfoder och köttet får en sämre fettsammansättning.”
Detta gäller oss människor också, äter vi det vi är skapade för fiser vi knappt

IMAG0271-150x150Jonas skriver mycket om
( läs mer i länken ovan):
Så hur bör vi föda upp djur? Jo, givetvis genom att ge dem artegen föda och att de får utöva sina naturliga beteenden. För idisslare innebär detta att de skall beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och att de får hö eller ensilage under den kalla årstiden. Den enda bundna klimatgasen som frigörs då är den diesel som krävs för att hantera ensilaget. Om du vill titta närmare på hur man kan föda stora mängder djur på ett naturligt sätt och på en liten areal så rekommenderar jag ett besök på www.polyfacefarms.com.”

Även Per Wikholm på LCHF.se har skrivit långt och bra om Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt
”Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. ”
Även här kommer han in på idisslarnas fisande och rapande
”Den grundläggande ideologin bakom denna syn är att idisslande djur som pruttar och rapar metan är de stora klimatbovarna. Kossor har i denna debatt framställts som värre klimatbovar än flygplan och bilar. Metanbildande bakterier anses vara bland de första livsformerna på jorden. De har funnits i cirka 3,5 miljarder år (3 500 miljoner år). Det idisslare gör är helt enkelt att de härbärgerar en stor mängd metanproducerande bakterier i sina magar (vi gör det också men i mindre omfattning, ät ärtsoppa och se vad som händer). Vi vet lite om hur mycket metanproducerande bakterier de växtätande dinosaurierna härbärgerade däremot vet vi att termiter också härbergerar metanproducerande bakterier. De idisslande däggdjuren har funnits i 55 miljoner år. Till att börja med var de små som kaniner men de växte i storlek och spred sig till jordens alla kontinenter (Australien och Antarktis undantaget). Under denna period av idisslarnas utrbredning över jorden SJÖNK jordens medeltemperatur. Nu utgör de en grupp djur som innefattar bland annat sådant som kor, getter, får, hjortar, rådjur, bufflar, bison, älgar, renar, giraffer och lamadjur.

 All den metan som gräsbetande nötkreatur producerar är med andra ord en del av ett biologiskt kretslopp av metan som funnits sedan liv uppstod på jorden. Så länge idisslare äter sin naturliga föda och inte utfodras med kraftfoder (spannmål och soja) baserat på fossila bränslen (konstgödsel, besprutning, långa transporter, raffinering) så innebär detta att de netto inte släpper ut en enda kolatom i atmosfären som inte har uppstått genom fotosyntes = ren solenergi.”

IMAG0272-150x150Sedan kommer det alldeles underbar tänkvärd ironi:
”Numera är vi ju inte i Sverige heller något industriland att tala om. Sverige avindustrialseras i nästan lika snabb takt som vi lägger ned vårt jordbruk och låter betesmarker bli skog. Detta är dock absolut ingenting vi behöver oroa oss för enligt den nu rådande överideologin. Eftersom så få arbetar med jordbruk i Sverige är vi ju ett utvecklat land, eller hur? Att en stor del av befolkningen skulle sysselsättas med att producera mat är ju en helt barbarisk tanke. Nej, nej, nej… det är mycket mer effektivt att ungefär en tiondel av arbetskraften går arbetslös, i synnerhet ungdomarna där arbetlösheten är ungefär dubbelt så stor.

 Nej, att producera bra mat är någonting primitivt som en utvecklad civilisation inte bör syssla med enligt Jordbruksverket. Det är ju självklart mycket effektivare att vi importerar fossilbränslebaserad kött från Danmark (baserad på spannmål och soja fråm USA och Brasilien). Och om 20 procent av ungdomarna är arbetslösa så är det mycket modernare och bättre att att ge ett RUT-avdrag för att klippa gräsmattorna och tvätta skjortorna åt den stressade medelklass som är fullt sysselsatt med producera produktiva PowerPoint-presentationer som de kan visa för varandra. Att tänka sig att en större andel av arbetskraften skulle vara sysselsatt med något så bakåtsträvande som att producera ekologisk hållbar mat är givetvis otänkbart.”

hhmm…

Bloggar etiketter: , ,

Gästbloggare – Emma Sörensen

emma_sörensen
Hallå och hejsan allihopa!

Jag heter Emma och jag har fått äran att vara gästbloggare här på Kryddburken i Januari, något som jag har längtat efter!

Så vem är jag då? Ja ni…
Det finns många svar på den frågan. Just nu pluggar jag tillsammans med min syster för att bli undersköterska och det är riktigt kul! Lärarna är bra och klasskamraterna är toppen! :)

Jag har alltid varit intresserad av matlagning och numera är det, tillsammans med Scrapbooking, en av mina passioner i livet! Min kulinariska sida kommer från min mamma, jag var efter henne som en svans i köket när hon bakade eller lagade mat.

Pappa lät mig inte vara med I köket, så jag bestämde mig för att utbilda mig som kock för att visa att jag faktiskt kunde laga mat jag med. Numera är det faktiskt ombytta roller..! ;)

Efter gymnasiet jobbade jag på lite olika ställen och träffade, via min bror, Robban som jag numera är gift och har två underbara pojkar med, den ena vildare än den andra!

För mig är det ren glädje att laga mat. Det är så avslappnande att bara stå där, eller att förbereda något man varit sugen på länge…Dessutom är det extra kul när någon uppskattar maten!

Lagar man mat så ska man dessutom oftast ha en dessert, I alla fall enligt min äldsta son Nathanael. Han är alltid med och lagar mat och så ska det ju vara, Mat lagas ju trots allt till som bäst när den lagas med kärlek!

Jag vet inte riktigt när jag snubblade in på Kryddburken faktiskt, men på två tre dagar, så satt jag och läste ut arkivet. Det första jag provade på var Pulled Pork, så ni kan ju förstå varför jag fastnade här??

Det måste vara den lättaste och godaste sköter-sig-själv maten som finns, och eftersom det finns mer än ett sätt att smaksätta den på så måste man testa alla. (Läs: Jag behöver egentligen bara en ursäkt för att få tillaga den, så gott är det!)

Linda, du är en otrolig inspiration och jag hoppas att du aldrig slutar att blogga! För oss ‘hemma kockar’ är kryddburken paradiset, det finns ju inget som inte är gott! (Om det är det någonstans min diet totalt havererar, så är det när jag läser din blogg! Din julgodis sida är farlig kvinna!) ;-)

Det bästa jag vet är familjemiddagar, men tyvärr hinner jag inte med så många sådana just nu eftersom jag pluggar. Jag tycker om att sitta vid ett köksbord fullt av människor och äta. Jag anser att det oftast är då man är som mest social! Det kan vara allt från plockmat till en mustig gryta, huvudsaken är att vi är är tillsammans.

Jag bloggar inte (aktivt i alla fall) och är ingen twittermänniska heller, utan jag håller till på facebook. Där lägger jag nog upp allt eller det mesta roliga som jag bakar och hittar på, och det kan bli en del.Jag har valt något gott och enkelt till dagens middag, något som alla tre killarna I min lilla familj älskar och uppskattar nu när snön återvänder. Det är ett recept på gulasch som uppkommit efter otaliga omgångar av tillagningar. (Ni vet ett sådant recept där man känner att något saknas, men man kan inte sätta fingret på det? Precis ett sånt.) Det är snabbt och det är lätt och efter att man har tillsatt ingredienserna, så sköter det sig själv.

gulaschsoppa

Visst måste man nästan ha något sånt här när det är kallt ute? Mumsigt och mättande!

GULASCH
4 st potatisar
1 paprika
1 gul lök
500 g köttfärs
6 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
2 tsk kummin
1 stor sked tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta (kan även rivas eller grovhackas, det är en smaksak.)
Chilipulver (Det här är definitivt en smaksak, men jag tycker att gulasch smakar bäst med lite sting i faktiskt.)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR:
Tärna potatisen och förkoka i 10 minuter. Tärna paprikan och stek den med hackad gul lök och köttfärs.

När köttfärsen är genomstekt och paprikan mjuknat något, tillsätt då: Köttbuljong, tomatpuré, kryddor och vitlök. Måtta upp och häll i vattnet (Här kan man tillsätta chilipulvret om man vill ha det). Låt sedan grytan sjuda i 20-30 minuter. Servera med en klick creme fraiché och en bit bröd.

Efter maten, när det närmar sig eftermiddagskaffet så måste man nästan ha en kaka till kaffet eller hur?

Det finns ju en hel del kakor att välja på men jag tycker bäst om de lite äldre kakorna. Receptet på kakan jag har valt är med i ‘Sju sorters kakor’, och är tydligen lite ‘Old School’ numera vad jag har hört.

Vad valde jag då? Brysselkex såklart! Min mamma bakade dessa jämt när jag var liten och skulle ha födelsedagskalas. Inte bara är det en god kaka, den är fin att titta på också. Mättande både för mun och öga :)

brysselkex_emma_sörensen
Dessa är ju så goda och söta att man inte kan motstå dom där dom ligger på fatet vid kaffebordet. Det krävs en riktigt bra viljestyrka att låta bli,  jag erkänner. När det kommer till dessa så är min som helt bortblåst! ;) (Kan vara därför jag inte bakar dom så ofta!)

BRYSSELKEX. (ca 50 st)
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin eller smör

Garnering: Socker färgat med karamellfärg, jag valde rosa.

Tips: Jag bakade dessa godingar strax innan jul, och då blandade jag upp socker med rätt mycket kanel som jag rullade degen i, och det blev hur gott som helst.

GÖR SÅHÄR :
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker och lägg dem sedan kallt en stund. Ta sedan ut dom och skär dom i skivor och lägg dom på en smord plåt, eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.

Eftersom jag gillar mina kakor lite knaprigare så låter jag dom vara inne längre, dom smakar lite bättre också tycker jag.

rasmus_natte

Mina fina pojkar!

Den äldsta utav dom, Nathanael, är min andrekock i köket. Han är med och basar och bestämmer när det kommer till vilken efterrätt vi ska servera, det är viktiga saker..! (Oftast Lördagar och Söndagar). Lillebror Rasmus är ett litet ”slukhål”, och han äter allt han får och kommer över! ;)

Med det så får jag tacka för mig, och framför allt tacka Linda för att jag fick göra ett inlägg i hennes blogg! Det var roligt och jag hoppas att ni känner er tillräckligt inspirerade för att testa något av recepten, och att ni tycker lika mycket om dom som jag gör. Ha en riktigt bra dag alla läsare, och tack igen! <3

The post Gästbloggare – Emma Sörensen appeared first on Kryddburken.se.

Barnmat som är bra och näringstät

grötNär nu många föräldrar blir oroliga (med rätta) för sina småttingar och dessa ”papp”gröter och vällingar fulla med allehanda gifter så som kadmium, arsenik, bly och vi får absolut inte glömma också gluten (och fytiner och lektiner). Många undrar ju nu då vad ge dom istället?

Jag vill inte säga vad man ska göra, men jag tänker berätta hur jag hade gjort om jag fick börja från början med mina 3 barn.

Det hade för det första aldrig kommit över deras läppar något spannmål/gluten.
Jag hade ammat så länge jag kunde och lite till…
Jag hade givit dem äggmjölk på flera äggulor som välling och de hade fått min dotters LCHF-gröt gjord på äggulor. Troligtvis hade jag inte gett dem de hårt pastöriserade mejerierna , jag hade letat upp en bonde och köpt rå dvs äkta färsk fet mjölk. Kärnat eget smör från grädden om det var möjligt.
Jag hade gått ”genom eld och vatten” för att så långt som det var mig möjligt att ge dem bra näringstät mat.

Jag hade också givit dem hemlagad mat, vilket jag alltid gjorde förut också, men nu hade det varit smör ( är så ledsen för att jag gav dem margarin…).
När de var riktigt små så rev jag frysta grytbitar fint av vilt, nöt, fläsk eller fågel och kokade rivet i smör kryddade med salt och peppar försiktigt och serverade mosade grönsaker och potatis till. Hade varit noga med gräsbetesnöt och i övrigt bra uppfött och allt ekologiskt som det bara var mig möjligt att hitta.

Och eftersom vi numera vet att middag även kan serveras som frukost så kan de ju äta middag så ofta de vill oavsett tidpunkt på dagen… ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Välling och gröt fulla av gifter

3591624341så som kadmium, arsenik och bly. Dessa finns främst i spannmål, ris och soja.

Livsmedelsverket om gifterna i barnmaten

***

SD.se skriver:
”När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling.

Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Han understryker samtidigt att dagens barn får i sig mycket mindre bly än gårdagens.

– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn.”

Sedan kommer jag med min slutkläm,…
Varför i herrans namn ge barn spannmål, ris och soja i första taget?
Varför inte ge dem bra mat = essentiell mat som troligtvis ger friska och starka barn långt in i framtiden?

 

Bloggar etiketter: , , , , , , ,

Vetenskapen bakom kostråden (LCHF) del 1-2-3

Detta har sänts på TV för något år sedan, mycket bra för diabetiker att se på och givetvis alla oss andra också ;)

Bloggar etiketter: , , , ,

Första exemplaret av brödboken

håller jag nu i min hand…. det är alltså en alldeles speciell känsla detta…
Ska väl inte jämföras med att hålla ett nyfött barn i sina armar, men det kan påminna pytte lite om den känslan.

Att bläddra och se de vackra bilderna som Martin tagit, de gör sig ju helt annorlunda i bokform… att inse att dessa bröd har jag bakat i mitt kök och det mesta är fotat på vår inglasade altan… märkligt…

Vill du också kunna baka bröd och äga denna vackra bok? Passar fint ihop med Bakboken ;)
Två veckor kvar på erbjudandet med 20 kr i rabatt, skriv bakamatbröd i kassan här på BOKUS
IMAG1070IMAG1071IMAG1072

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Den processade mjölken

mjolkar-en-ko_2965913I bland så nämner jag den processade mjölken och dessa nackdelar, jag blev först varse dessa via boken Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting. Sedan skriver Micke på bloggen Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar mycket om både glutenet och den processade mjölken/mejeriernas ohälsosamma inverkan på oss alla. Hans första bok  om De vita gifterna (gluten och mjölk) följs nu snart upp av del 2.

Nyligen uppdaterades bloggen av ett sådant viktigt inlägg som kan få oss att förstå att för många av oss kan det vara idé att överväga att helt utesluta mejerierna i vår kost. I inlägget kan man läsa om forskning som visar på att pastöriserade mejerier kan leda till åderförkalkning som vållar fler dödsfall än cancer.

När ska vi få tillgång till äkta råa oprocessade mejerier?

Hur kan man kalla den processade mjölken färsk? Är kokta bär (sylt) också färsk?

Ju mer man förstår omkring den  processade mjölken ju mindre mejerier vill man äta…
Vill du baka utan mejerier?

 

Bloggar etiketter:

Jordbruksverket vill ha köttskatt

IMAG0271-150x150Jordbruksverket går ut med att de vill ha en koldioxidskatt på kött, den verkar vara väldigt rak o platt den skatten för det är schabloner som ska räknas ut för ex nötkött, kyckling mfl då tar man tyvärr inte hänsyn till att nötkött kan produceras på olika sätt.
Det är tom så att gräsbeteskött främjar miljön. LCHF blir ju ofta anklagad för att vara en ”protein diet” vilket den i och för sig inte är, men  man måste med rätta ställa sig frågan om vi vill bidra till ett ohållbart sätt att producera kött eller om vi vill bidra till en brun revolution dvs föda upp djur hållbart som gör att miljön vi lämnar efter oss för framtiden är något vi kan vara stolta över…

Det finns en annan sida av detta mynt ”att beskatta kött” som turligt nog ses klart i alla fall av Lantbrukarnas riksförbund, de ser en stor risk med köttskatt. De skriver:
”En rak skatt innebär att köttet skulle beskattas lika, oavsett hur det är producerat, hur djuren har haft det, hur mycket klimatgaser som släppts ut och hur den biologiska mångfalden påverkats. Det innebär att kött från nedhuggen brasiliansk regnskog får samma skatt som svenskt hagmarkskött – trots att det brasilianska köttet ger 30 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med det svenska. En sådan skatt gynnar köttet med den största miljöpåverkan, vilket jag inte tror är vad Jonas Paulsson eftersträvar. Det leder varken till att konsumtion eller produktion blir mer hållbar.”

och tar man med i beräkning vad Lierre Keith skriver i boken om Vegomyten så lär miljöförstöring endast öka om vi ska äta vegetabiliskt.
Betänker man då också att ”frukt och grönt” har urvattnats att man måste äta 4 morötter för att få vad en enda morot innehöll av magnesium på 40 -talet. Måste man äta mer än dubbelt så mycket mat för att få i sig vad kroppen behöver av näringsämnen så  får man ju räkna mer än dubbelt dessa grödors miljöpåverkan.

IMAG0272-150x150Är det då också så  som Lantbrukarnas riksförbund skriver i sina första rader att vi överkonsumerar godis mm , och är det så  att barn och unga får i sig 25% ( även vuxna hämtar 1 fjärdel av energiintaget från socker) av sitt energiintag från  socker i läsk, godis och andra onödiga produkter som gör de sjuka i förtid.

Blir det inte då så med en köttskatt att man ännu mer kommer handla det billiga och dåligt uppfödda köttet  och  man blir ännu mer hänvisad till ”andra onödiga produkter”.

Är det ändå inte viktigast att folk behåller en bra hälsa livet ut av bra och näringstät mat?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Korvstroganoff i ny tappning

korvstroganoff_supergod_annorlunda_korvgryta
När jag var liten var ”makkaråner och kårv” bland det bäst jag visste. Stekt falukorv eller denniskorv, bara jag fick makkaråner till och massvis med kärttshupp!! ;-)

Det gillar jag än idag men jag tänkte att ni säkert blir besvikna om jag nu bara berättar hur man steker korv, kokar makaroner och klämmer ur en halv ketchupflaska?!

Så jag gjorde en korvstroganoff i ny tappning som inte alls blev tokig, faktiskt den godaste korvstroganoff hittills. Ibland måste man förnya sig sägs det ju och det gjorde inte ont alls! :-P

Det här behöver du : 
1 ring falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 burk skivade champinjoner
1 dl tomatpuré
2 msk milt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 msk vit balsamvinäger
½ dl ketchup
Några droppar D´Elidas chilisås
1 l köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning av såsen
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skära korven i kvartar. Stek den i stekpanna så den får fin färg och blir lite knaprig. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Skölj och skiva zucchinin, finhacka lök, vitlök, paprika och fräs på tillsammans med champinjoner i samma panna. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes och rör om ordentligt.

Slå på balsamvinägern, ketchup, D´Elidas och buljongen. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småputtra en stund till. Smaka av med salt och peppar. Lägg i falukorven i pannan. Strö över persilja och servera med stora makaroner.

korvstroganoff_supergod
Är man förberedd är det mycket roligare att laga mat. Och lättare att hålla rent o snyggt omkring sig.

falukorv_stroganoff_korvgryta
Falukorven är stekt.

smaksättning_grönsaker_tomat_korvgryta_korvstroganoff
Grönsaksröran till såsen fräser…

korvgryta_korvstroganoff_recept
Doften är minst sagt helt underbar!! ;-)

falukorv_middagstips_recept_korvgryta
Buljongen är tillsatt och nu får det puttra ihop en stund…

korvgryta_korvstroganoff
Strössla över persilja. Servera!

korvstroganoff_ny_annorlunda_godaste
Man kan ju inte äta spagetti och köttfärssås varje måndag hur länge som helst??! :-P

The post Korvstroganoff i ny tappning appeared first on Kryddburken.se.

Oreo stuffed Red Velvet Crinkles
225 gr smör
400 gr socker (4,8 dl)
4 ägg
0,6 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk flytande röd livsmedelsfärg (jag använde pastafärg)
8 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
24 oreo cookies
florsocker
sprayfett
 
Ugn:190 °c
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
Vispa ner mjölk, vaniljsocker och röd färg.
I en annan skål blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat.
Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och rör ihop tills väl blandat.
Det skall bli en mjuk och lite kladdig smet, är den alltför kalddig tillsätt lite mer mjöl.
Ställ in skålen i frysen tills smeten blir hanterbar ( ca 1,25 timme)
Häll upp florsocker i en skål eller på en tallrik.
Spraya händerna med fett och ta en klick smet och platta ut i handen, lägg en oreo cookie i mitten och vik in kanterna runt om så att hela oreon är täckt. Rulla så kakan är lite slät.
Rulla i florsocker precis innan du sätter plåten i ugnen, då blir krackeleringen snyggast.
Det blir stora kakor som flyter ut så lägg dom inte för tätt ihop.
Baka i ca 14 minuter, låt kakorna ligga kvar på plåten i 5 minuter innan du för över dom på svalaare underlag.

Snyggare bilder och orginalrecept hittar du här: