Födelsedagsmiddag – Joline 11år!

honungsglaserade_kycklingklubbor
I vår familj får man varje gång nån fyller år bestämma middag själv på sin födelsedag. Det är en tradition som etsat sig fast hos oss i många år och lika roligt att laga önskemiddag varje gång! :-P

Joline älskar ju kyckling och hade förra året en kyckling och pastasallad på menyn. I år blev det också kyckling fast honungsglaserade klubbor med klyftpotatis, sallad och USA-sås!

Tårtan, minns ni den?, var ju en hamburgare :-P och årets tårta ska hon göra själv till kalaset idag efter ett mycket omtyckt tema när man är 11år… ;-) Ni ska få se sen…

8 port
Det här behöver du : 
8 kycklingklubbor, ca 2 kg
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl flytande honung
3-4 msk grillkrydda
2 msk tomatpuré
4 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Lägg upp kycklingklubbor på en stor ugnsplåt. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla på bägge sidor på klubborna. Stek i ugn 200 grader knappt 1 timme. Börja stek med ”undersidan” överst och vänd dom med skinnsidan överst efter halva tiden. Pensla med skyn från plåten.

Ta ut klubborna och lägg över på ett fat. Pensla ytterligare några gånger med skyn från plåten och låt dom svalna något före servering.

American grillsås (Joline kallar den USA.-sås) :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

glaze_marinad_till_kyckling
G
lazen till kycklingklubborna är så grymt god, se till o pensla ofta och även efter att du tagit ut dom ur ugnen.

kycklingklubbor_i_ugn_tid
Klucklingklubborna på plåt!

glaze_kyckling_kycklingklubbor
Glazen på…

klyftpotatis
Klyftpotatisen kryddad och nu åker allt in i ugnen.

joline_födelsedag
Duka bordet…

kycklingklubbor_steka_grilla_glaserade
Efter ca 1 timme är allt klart!

kycklingklubbor_i_ugn_glaserade_honung
Servera med den goda USA-såsen och en fräsch sallad.

Vill bara meddela…

att LARSAS Fåryoghurt är F A N T A S T I S K T och  helt U N D E R B A R T
GOD!

bara så ni vet…
DSC_0264

att sedan får/getmjölk-mejerier är långt mkt mer hälsosamma än ko dito gör ju inte saken sämre!

”Getmjölk har en historia av att tolereras bättre än komjölk och är ofta rekommenderad för dem med allergi mot komjölk och mejeriprodukter. Getmjölken har en annorlunda fysiologi och biokemi jämfört med komjölken.
Getmjölk har mindre fett partiklar vilket gör homogenisering onödig eftersom getters mjölk inte separerar i grädde och mjölk som komjölken gör. Den har en högre koncentration av korta och medellånga kedjor av fettsyror som har fler hälsofördelar med avseende på fettomsättningen. Getmjölk är också lättare att smälta.” Läs mer här

Baka på scen…

IMG_0369det börjar sakta sjunka in att jag faktiskt ska baka på scenen på bokmässan om exakt en vecka…
samma scen som Tina Nordström och Per Morberg mfl står på…

Himmel och (lchf)pannkaka!! Tror jag börjar bli lite nervös…

Att baka på min bak-video gick ju lätt och att bli intervjuad av Lotta Bromé var ju bara jätteroligt och gick hur fint som helst att ”veta att över 500.000 människor lyssnar”…

och att baka på min kurser är också jättekul och ger mig jätte mycket, då människor är så urgulliga och vetgiriga och också uppskattande!

Nu ska man stå på scen… med hur många människor som ska kika och lyssna?
Vet ännu inte om det är Tomas Tengby som jag bakar med och blir intervjuad av…

men jag bryr mig inte, bara intervjuaren är trevlig och kan få mig att slappna av så som Lotta Bromé kunde!

Tummar hålles för det…

 

Rotfruktspasta med krämig sås och kyckling

En god pasta med rotfrukter, kyckling och såklart sås!

Såhär gör du
Strimla rotfrukterna med osthyvel (skala först om de inte är ekologiska) till breda tagliateller. Halvera och skiva löken tunt. Skiva champinjonerna. Bryn sedan löken, palsternackan, champisen och morötterna tills allt blivit lite mjukt. Tillsätt därefter strimlad kyckling, squash och smula ner buljongtärningen samt pressa över vitlöksklyftan.

I med Crème Fraiche+vatten, blanda runt och låt puttra några minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Klart!

Bakar på Bokmässan!

IMG_0114Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaDetta har jag blivit ombedd att göra!
Det är fortfarande torsdag 26/9 kl 10.10 och det verkar bara vara för branschfolk. :(
Jag måste nu grunna lite över vad jag ska baka…

Tänker mig att baka zucchinibaguetterna och förbaka hemma semlebullen för provsmakning ifall inte baguetterna hinner bli 100 klara.
Dels för att folk kan få provsmaka både bröd och sötebröd.
Vill inte baka med nötter för allergikernas skull.

Är det bra val tycker ni?

 

Dotterns LCHF-gröt verkar befinna sig i Expressens LCHF tidning?

Gröt LCHFVill du inte läsa ett gnälligt inlägg så stoppa redan här

Nu har jag ju inte sett tidningen med egna ögon, så om det är  hennes gröt får ju vara osagt.

men jag får uppfattning från fler håll att en LCHF-gröt finns som ett av fler frukostförslag i Expressen och att denna gröt är så som min dotter uppfann den efter hårt slit och experimenterande för att få fram en god gröt a´ la LCHF 2011.

Nu vet jag mycket väl att ”mycket bra recept reser långt” och tillslut har man ingen aning om från vart det kommer.
men även idag går det att googla och fortfarande har man lätt för att hitta originalet ;)  
Nu kallas den omväxlande Kokosgröt, LCHF-gröt eller Paleogröt.  Men måtten är exakt som dotterns…
2 ägg, 1 dl vätska och 1 msk kokosmjöl…
Ser också att denna gröt finns under en betalsajt, där folk får betala för att få recepten… även tidningen är ju inte gratis…

man blir lite fundersam varför det ”stjäls” så friskt bland bloggare, författare och kockar
har de inga egna idéer utan behöver stjäla andras?

Vet att det inte finns copyright på recept och det vet ”tjuvarna” också ;)

idag blev jag sur å min dotters vägnar… hon skiter i det hon vet ju (tyvärr) hur marknaden är…

 

Fiskgratäng – favoriten nummer 1!

fiskgratäng_enkel_godaste
En väldigt god fiskgratäng allt-i-ett. Detta klarar alla av – jag lovar! :-P Den har varit en favorit hemma i många år och i söndags gjorde vi den med fina torskfiléer, här kan du ta vilken fisk som helst som du gillar. Hela familjen älskar den här gratängen, även jag som inte är så förtjust i fisk!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram torsk (färsk eller fryst o upptinad)
10 medelstora potatisar
5 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärning
Citronpeppar
en nypa socker
Salt & peppar

Tomater
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka potatisskivorna i vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vatten och lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och lägg i.

Smula ner två fiskbuljongtärningar i creme fraiche och vispa ihop. Tillsätt citronpeppar, en liten gnutta socker och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisk och potatis. Toppa med skivade tomater och örtkrydda. Gratinera i ugn ca 40 minuter, 175 grader.

fiskgratäng_torsk_potatis_sås
Potatis och fisk i formen.

fiskgratäng_krämig_sås_favorit
Vispa sen bara ihop såsen och slå över.

fiskgratäng_torsk
Toppa med tomater och örtkrydda. In i ugnen ca 40 min.

5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Creme Brulee Cheesecake Bars
                                                              
 Kexbotten:
220 gr Digestivekex
100 gr smält smör
Lägg bakplåtspapper i botten på en form 20x30 cm.
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i botten på formen.
Baka i ca 8 minuter 175°c och sänk ugnen till 150 °c
 
Till fyllningen:
 500 gr färskost, rumstemperatur
  2,4 dl strösocker
  Två stora ägg
  En stor äggula
  1 vaniljstång, delad och skrapade eller vaniljsocker
  1/2 tsk fint havssalt

För brulee täcket:
  1/4 dl strösocker
.
Till fyllningen:
  Placera creme cheese i skål och vispa tills slätt. Tillsätt socker, ägg, äggula, vanilj, och salt och vispa tills väl blandat och smidigt.

Häll blandningen i den förberedda formen. Grädda 30 minuter tills fast men överbaka inte.
Låt svalna helt i formen. Plasta in och kyl minst 2 timmar. Skär sedan i passande rutor.

Strö sedan socker på varje ruta och bränn med en brännare till gyllenbrunt. Förvaras i kylskåp.
 
Orginalrecept hittar du här:
 
Dags för getmjölk?

Då det är svårt att hitta gräsbetes komjölk/mejerier, kanske man ska rikta blickarna mot get/fårmjölk?
I Dalsland finns ett gårdsmejeri som säljer getmjölk och yoghurt (ost också) till hela Sverige.
Detta då Coop har ett samarbete med dem, be Coop  ta in det ska de kunna!

DalsSpira De skriver bla:

Getmjölken – lättsmält jämfört med annan mjölk

Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken – den liknar mer vår egen bröstmjölk.  Fettet består av små, jämnt fördelade fettkulor (av naturen homogeniserad) vilket gör att getmjölken är mer lättsmält och passerar tarmen fortare än komjölk.

Laktosintolerans och mättat fett

Getmjölken innehåller laktos men då mjölken är så pass lättsmält gör det att en del laktosintoleranta ändå tål getmjölk.

 

Korta fakta om getmjölk

Sammanfattad av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg)

Getmjölk..
- kan drickas av laktosintoleranta
- är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
- är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
- har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
- innehåller CLA som kan skydda mot cancer
- som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Karin Jonsson, Chalmers