Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong


Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten
Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Flytande lyxhotell

Nu har vi kommit en bra bit på vår resa mellan Trondheim och Bergen med MS Finnmarken. Vi har nyss lämnat Kristiansund och stävar mot Molde.

Resan började med en härlig hotellfrukost på Thon Hotel Trondheim, riktigt bra Lavkarbo-LCHF med en hel del fisk. Vi gick sen i vackert väder ner till kajen, dimman från tidigare morgnar var äntligen borta.

Lavkarbo-LCHF till frukost

Lavkarbo-LCHF till frukost

MS Finnmarken

MS Finnmarken

MS Midnatsol i Trondheims hamn

MS Midnatsol i Trondheims hamn

Båten lämnade kajen kl 10 och vi satt ute på däck och tittade på staden i finväder. Hytten var inte klar så vi fick vänta till 11, men det var det verkligen värt. Jag hade bokat en utsides, ospecificerad hytt med begränsad utsikt, men vi hade en sån tur att vi hade fått den uppgraderad till en svit med balkong.

Båten är inredd i Art Deco-stil och mycket vacker. Vi fick det mest luxuösa hotellrum vi bott i, med en otrolig utsikt som hela tiden varierar.

Vädret har också det varit bra hela dagen, kav lugnt på havet, lätt dis och mestadels sol som trängde igenom. Ingen klarblå himmel himmel tyvärr, men man kan ju inte få allt. Här följer lite bilder från dagens resa.

Seiland Suite MS Finnmarken

Seiland Suite MS Finnmarken

Munkholmen

Munkholmen

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden

Vår balkongutsikt

Vår balkongutsikt

Lavkarbo-LCHF snacks

Lavkarbo-LCHF snacks

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Sista bilden för idag

Sista bilden för idag


Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen


Sill och ägg, en tallrik fylld med Omega-3

Silltallrik

Njutbar silltallrik

I sommar har jag ätit en hel del fisk, skaldjur och ägg. Det har ju varit så varmt och då passar en kall tallrik lika bra som frukost, lunch eller som en lättare middag. Jag kompletterar med en vällagrad ost och smör, gärna också en sallad med örter och pumpakärnor.

Omega-3 är bland det nyttigaste vi kan få i oss, för lite av det fettet gör att vi kan få problem med värk i leder. Här kan du läsa en vetenskaplig undersökning om det på Medicallink.se

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få alltför mycket omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål. Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de omega-3.

Sill och kräftor

Griskött är tyvärr inget bra alternativ för oss som har problem med lederna, då den höga omega-6-halten kan orsaka inflammation och allergier. Här kan du läsa mer om det hos Kostdoktorn.

Se upp med ett alltför stort intag av billigt griskött från djurfabrikerna, det innehåller extra hög halt av omega-6 och även andra ämnen som inte är bra för oss. Välj hellre kött från en lokal uppfödare som låtit sina grisar gå ute och böka fritt eller om du har möjlighet, köp vildsvinskött.

Testa en silltallrik med kokta ägg istället för den så vanliga bacon/ägg-måltiden. Även om den färdigköpta sillen ibland innehåller en hel del kolhydrater enligt innehållsförteckningen på burken, så är det mesta kvar i spadet.

Här hade jag köpt en sillsort som jag inte provat förr, Skärgårdssill. Den innehåller bara 8-10 g kolhydrater, beroende på märke. Det märks också på smaken, den är inte alls så söt som många sillinläggningar.

Vill du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång hållbarheten blir. Ät upp sillen inom en vecka så är du säker på att den är bra. Här på Matmedmera finns ett riktigt fint recept på en polsk inlagd sill, helt utan socker.

På bilden nedan har jag kompletterat silltallriken med en riktigt god, jämtländsk salami. Gjord på nötkött från gräsbetande djur från Sveom i Kaxås, jag köpte den på Gårdsbutiken på Frösön.

De fina äggen i inlägget är just såna som jag skriver om. De kommer från Sota Ägg och Höns i Ytterån, där springer hönsen fritt ute på gården som ligger i skogen. Bättre liv än så kan en höna inte ha det.

Sill och ägg

 


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Tillfälligt avBROTT!!

bruten_fot_gipsad
JA!!! Jag är en olyckskorp o brukar dra på mig de mest konstiga, knasiga åkommor man kan tänka sig.
Folk i min omgivning brukar säga; 
-”Nääe, nu igen!?!”
-”Vilken otur du ska ha jämt då??!”
-”Vad har du nu gjort då??!”
-”Men herregud!!
-”Va de inte handen sist??!”

Osv osv…

Jodå, jag kan jag! ;-)

I onsdagskväll i förra veckan runt 21 gick jag till badrummet, barfota, plant golv, inga mattor och lyckades vricka till utsidan av högerfoten precis utanför Max dörr. Jag märkte inte själv att jag vrickade mig för allt gick på nån sekund och det small till i foten! Verkligen SMALL TILL!
Nicke satt i fåtöljen vid TV:n i rummet intill o frågade; ”Vad va de som small???!”

- MIN FOT!!! sa jag…

Haltade in i badrummet o gick sen o la mig. Gjorde lite ont men tänkte att jag nog bara stukat den lite, är nog borta imorgon!

När jag vaknar torsdag morgon och ska gå ur sängen för att väcka barnen o fixa frukost mm tänker jag inte alls på foten o kliver upp som vanligt men säckar nästan ihop av smärta när jag ställde mig med fötterna på golvet. Satte mig ner i sängen igen o tittade på foten. Syntes inget märkvärdigt så jag försöker igen men den smärta när jag står på foten får de nästan att svartna för ögonen…. Hur ska de här gå???

Reser mig på nytt o försöker hitta ett läge så jag kan ta mig fram lite snett lutande på halva hälen med högerfoten… Får stötta mig på väggar o möbler och smärtan liksom sticker/ilar genom hela foten! (Måste slitit av nåt ledband eller en sena eller nåt)

Får iväg barnen till skolan o börjar googla ”fot +ledband”….
Avslitet ledband får ofta läka av sig själv läser jag. Mhh… Jaha, dåså!
Skönt tänker jag då behöver jag ju inte åka till vårdcentralen… Dagen gick o jag tänkte att de blir bättre o bättre o inbillade mig att om de dunkar i foten nu så håller den ju på att läka…

Härdade ut till eftermiddan då jag kände att ”Nääe, det är något riktigt fel!!”… Först då ringer jag Sjukvårdsupplysningen o vill mest veta hur länge jag kan avvakta. De kunde jag inte göra alls tyckte dom. Avvakta alltså, så mamma fick komma och hämta mig o sen iväg till vårdcentralen i Borgholm.

Tar mig ingenstans till fots så de blev att sätta sig i rullstol o bli körd genom korridorer för att invänta läkaren.

Efter väldigt omilt klämmande, böjande och konstaterande blev det remiss till röntgen i Kalmar. Så typiskt mig, tänkte jag…

Väl där fick vi komma in direkt men jag hann notera att klockan var efter stängning på ortopedmottagningen ifall det nu skulle bli gips. Akutens klumpiga kalkgips har jag varit med om förr och det är inget jag uppskattar direkt… Men så blev det.

röntgen_fot_bruten
Några minuter efter röntgen… Svullen fot och tårna pekar som prinskorvar… 

Efter att röntgenplåtarna var lästa fick jag beskedet att förmodligen ett ledband gått av och även slagit av benbitar i foten. Mellanbenet på sidan under ”lilltå-benet” var av. Så jag blev skickad ner till akuten för gipsning o vidare utlåtande… *dubbelsuck och dubbel-typiskt-mig-suck* 

Jag har aldrig gillat akuten o inte dess personal heller men nu hade jag inget val o framför mig väntade klumpgips, kryckor och tre värktabletter med mig hem. Roligt, roligt! Så här är vi nu idag.

Helgen har snart passerat och jag har haft så satans ont på ren svenska så jag har inte orkat mer än vilat, haft benet i högläge, sovit och gått på toaletten i princip. Hoppa på kryckor har jag lärt mig och fått skavsår i händerna med…

Imorgon är det JAG som ska in på ortopeden illa kvickt o bli av med detta gips och få ett bättre, lättare plastgips av proffsig personal! Jag känner dom flesta därinne efter alla år nu. Min favorit-gips-sköterska måste bli himla glad att se mig igen! :-P Haha!

Återkommer imorgon em/kväll om orken finns, nu vet ni vad jag pysslar med i alla fall. Lovar er dock dyrt o heligt att recept ligger på lut så de kommer inom kort så fort jag hittat en lämplig pall att peta in under skrivbordet som jag kan lägga upp benet på! ;-) 3 månader i detta läge är inget jag ser fram emot men de ska väl gå de me, som allt annat en olyckskorp har omkring sig.

Hoppas att ni ”hoppar” med mig på kryckorna och kan peppa mig till köket och och lite ny inspiration! Puss på er alla. ❤️ ❤️ ❤️

Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

The Fooo konsert – roadtrip och övernattning i Karlshamn

black_n_white
Nu är vi hemma igen efter vår lilla roadtrip till Karlshamn. Joline och jag åkte dit för att gå på The Fooo’s konsert som invigde Östersjöfestivalen på onsdagskvällen. Hotellövernattning på Best Western hade kära maken fixat till oss. ♥ Det har varit hur kul som helst att gå på konsert med Joline och killbandet The Fooo. Jösses vilket pådrag av hysteriska, lyckliga foooer-tjejer. Helt galet vilka toner dom kan frambringa när pojkarna visar sig på scen. :-P

Vi kom dit vid lunchtid på onsdagen och körde direkt in till centrum för att lokalisera torget och scenen. Där stod redan tjejer och väntade och hade gjort i många timmar före vi kom. Joline blev uppskriven på en lista av en scenarbetare så hon kom med bland de som släpptes in först och slipper köa. Men köa gjorde vi ändå. Samlingen för VIP-tjejerna var redan vid 18.30 och därefter radades dom upp på led och släpptes in 50 åt gången. Många timmars trampande och väntande men till slut fick vi plats vid främsta säkerhetsstaketet och då var klockan inte ens 20. Bandet skulle börja spela kl 21.00 så vi väntade lite till. ;-)

Om man gillar The Fooo så är man en ”foooer” och varje ”foooer” har sin egen favorit bland de fyra killarna och ni kan se lite längre ner vilken som är Jolines ögonsten. ;-) Tjejerna hittade snabbt varandra och babblade på för fulla muggar och hade superkul tillsammans trots att dom inte träffats tidigare så var det en härlig gemenskap bland fansen. Kul att se faktiskt.

Jag drog mig tillbaka då jag kände mig aningens för ”gammal” för att stå där framme vid staketet. Satte mig i skuggan och njöt av att få SITTA ner… Haha!
Konserten var fantastisk och vilken respons fansen fick av sina pojkar, himla goa killar de där!

Bjuder på lite bilder från dagen, vårt hotell och lite av kvällen. Ett trevligt lunchställe i Karlshamn och även ett i Karlskrona.

the_foo

the_fooo_karlshamn_konsert
Scenen står uppställd, turnebussarna skymtar till vänster och de trogna fansen väntar redan på kvällens konsert.

konsert_band_the_fooo
Jolines nummer 69 som tog henne ända längst fram till scenen. :-P

kebabrulle_restaurang_karlshamn
Vi hittade ett lunchställe inne i Karlshamn ett kvarter bortom torget, Pizzaboden. Jag beställde en kebabrulle och Joline en kycklingsallad, men herregud så mycket mat! Jag delade rullen på mitten och orkade inte ens få i mig den ena halvan. Men kanongott, mycket sallad och tunn botten på rullen. Vitlökssås vid sidan om och massor med lök och tunt skivad kebab. Precis såhär ska de se ut och smaka. Synd på storleken bara för jag gillar inte att lämna mat på tallriken. ;-)

best_western_hotell
Efter att vi strosat runt i centrum, shoppat lite kläder och lunchat så checkade vi in på hotellet på Best western.

best_western_hotell_karlshamn
Rummen var kanonfina, nyrenoverade och sängarna bara såååå sköna! Ett par timmars vila och sen göra sig i ordning för kvällen.

karlshamn_best_western
Superfräscht!

best_western_karlshamn
Vi letade oss ner i relaxavdelningen och hann med ett dopp i bassängen också. :-P

scenen_karlshamn_torget_östersjöfestivalen
Framme på konserten och här är klockan ca 20 och det strömmar in förväntasfulla och spralliga tjejer. Längst fram står Joline tillsammans med dom andra fansen.

köa_konsert_the_fooo
Bästa platserna! :-P En stor eloge till scenarbetarna som jobbade bakom staket som försedde tjejerna med vatten och såg till att dom mådde bra under hela konserten.

the_fooo_konsert
Scenen tänds och det sprids ett jubel i publiken… Snart kommer dom!!

the_fooo_karlshamn
The Fooo Experience inleder kvällen med en cover på Boomfunk MC´s Freestyler!

joline_the_fooo_foooer
När konserten är slut är det många känslor och blanka ögon bland tjejerna…. Deras stora idoler reser nu vidare mot nästa turné. Vi landade på hotellet och somnade väldigt gott efter en fantastisk kväll.

frukostbuffe_hotell_best_western_karlshamn
Det bästa med hotellövernattning måste då ändå vara frukostbuffén! Oj så gott allting och man plockar ju på sig så mycket men orkar knappt hälften. ;-)

toscana_karlskrona
Efter några timmars softande efter frukost och nyhetsmorgon checkade vi ut och styrde hemåt. Gjorde ett stopp i Karlskrona och åt en dagens lunch på Toscana.

toscana_restaurang_karlskrona
File mignon. Rödvinssås och bearnaisesås… Så vansinnigt gott och prisvärt! Denna restaurang brukar vi äta på när vi är i Karlskrona så det är ett favoritställe vi gärna återkommer till. Ja, det var denna lilla resa i bilder. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg! ♥

Snabb smörgåstårta på rund hällakaka

rund_smörgåstårta
Nu ska ni få ett supergott tips på en enkel och väldigt snabb smörgåstårta. Med hällakaka blir det riktigt gott och saftigt. En liten rund tårta som passar lagom till 2 pers.

Vi håller på packa resväska här hemma för en liten roadtrip imorgon bara jag och Joline. Vi kör ner till Karlshamn till Östersjöfestivalen och ska även se konsert med hennes stora idoler – The Fooo! :-P Ska bli superkul! Sen blir det övernattning på Best Western hotell och vi ska riktigt mysa i sköna sängar och äta gooood hotellfrukost. Så ovet and out, skönhetssömnen kallar. Jag återkommer imorgon med lägesrapport och bildregn. ;-)

Det här behöver du : 
3 runda hällakakor (Polarbröd)
1 tub mjukost räkor
3 kokta ägg
2 hg rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt och peppar

Garnering : 
Salladsblad
Ostskivor
Rökt skinka
Räkor
Citron
Gurka
Jordgubbar
Röda druvor

GÖR SÅHÄR : 
Bred mjukost på de tre hällakakorna. Finhacka äggen och lägg på första lagret. Finhacka rökt skinka och lägg på andra lagret tillsammans med konserverade mandariner. Lägg på översta lagret och rör ihop creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred runtom hela tårtan. Garnera.

samörgåstårta_rund

Varm toast med skinka, tomat och philadelphiaost

20140506-142224.jpg
Gillade ni Mc Bagels när den fanns på Mc Donalds? I Kalmar finns den inte längre som frukost å jag bara ääääälskar den! ;-)
Min egen variant är inte så tokig heller, så prova om du är sugen!

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Lägg i en skiva bröd, helst bagels botten + lock. Här har jag rasken fiberbröd. Stek brödet på en sida, ta upp på skärbräda och bred på philadelphiaost på den stekta sidan, salta lite och lägg på rökt skinka. Lägg tillbaka i stekpannan tillsammans med skivade tomater (om du vill ha dom stekta, annars låt bli). Lägg upp tomaterna när brödet fått fin färg på undersidan. Lite örtsalt på toppen – Ät! :-P
20140506-142244.jpg