Bra mat för magen
Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår.
För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa.
Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul.
Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen…
Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare.
Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland.
Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag.
Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna försvann, jag blev piggare och starkare.
Nu sen snart ett halvår så är det ett tillägg av lite bönor och mjölksyrade grönsaker som det experimenteras med.
Magen glad och nöjd, 5 kilo ner, en hel del muskler har kommit fram, tom på magen…
Inte magrutor direkt, men för en tant på snart 56 så är det klart godkänt
Den största hälsovinsten är mina nästan försvunna klimakteriebesvär, inga myrkrypningar längre i mitt nervskadade ben, en ännu bättre fungerande mage, bättre sömn och en energi och styrka jag inte varit med om maken sen ungdomen.
Så, det var lite kort om hur min LCHF-resa sett ut de senaste 9 åren, hoppas det kan ge dig inspiration att våga testa nåt nytt på din väg mot en bättre hälsa ❤
Fotot här ovan är taget vid Storsjön av Therese Renåker för några veckor sen
Här kan du läsa mer om hur bönorna förändrat mitt liv de senaste månaderna.
Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria
Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.
Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser, du hittar mig på @kryddburken
Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.
Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.
För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.
4-6 port
Det här behöver du :
Ca 500 gram lax
3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)
2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)
6 minimorötter
1/2 fänkål
1/2 purjolök
1/2 zucchini
1 röd paprika
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk fiskfond
1 pressad citron
100 gram sugar snaps
100 gram körsbärstomater
1/2 kruka persilja
GÖR SÅHÄR :
Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.
Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.
Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.
Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!
Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.
Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.
Grytan är på gång och puttrar på spisen.
Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.
Laxgrytan är färdig!
Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!
Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:
Söndagsläsning och brunch
Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.
Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.
Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.
De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.
Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.
Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.
Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.
Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.
Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.
Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.
Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.
Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.
Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.
Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.
Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.
Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.
Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.
Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port
2 dl tärnad zucchini
50 g varmrökt bacon eller sidfläsk
50 g chumlax
½ dl kokta kikärtor
1 schalottenlök
1 ägg
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.
Skär under tiden laxen i små tärningar.
Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.
Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.
Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.
Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.
Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.
Julbröd för flera
Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.
För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.
I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.
Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.
Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.
Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.
På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.
Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.
Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.
För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.
Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.
Julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avocado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl (Risenta)
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpakärnor
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
Julbröd för flera
Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.
För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.
I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.
Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.
Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.
Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.
På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.
Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.
Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.
För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.
Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.
Julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avocado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl (Risenta)
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpakärnor
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.