Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika

En enkel och god rätt som de flesta gillar. Den här rätten innehåller följande: Energi (kJ): 2188, Energi (kcal): 523, Kolhydrater (g): 5, Protein (g): 33, Fett (g): 42

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en fin yta.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.

3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.

4. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.

Smultron cheesecake pie
Pajskal
200 gr krossade digestivekex
100 gr smält smör
 
Fyllning:
3-5 dl smultron
450 gr Philadephiaost
1,3 dl socker
2 stora ägg
1 tsk citronjuice
 
Topping:
2,5 dl creme fraiche
2 msk socker
1 vaniljextrakt
 
Smultronkräm
2 msk socker evt mer
1 msk maizena
1 msk citronjuice
5 dl smultron
evt lite vatten
Smultronessence
 
Ugn 190°c
 
Blanda ihop kexsmulor och smält smör och tryck ut i en pajform ca 25cm.
Fördela smultronen över pajskalet och sätt in i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa Philadelphiaost och socker tills slätt. Tillsätt ägg och citronjuice.
Häll smeten i pajskalet. Baka i 25 minuter.  Medan pajen står i ugnen rör ihop toppingen.
Ta ut pajen ur ugnen och skeda ut toppingen försiktigt ovanpå och fördela ut över hela.
Baka ytterligare i 5 minuter.
Låt pajen svalna och ställ sedan i den i kylen minst 4 timmar. Håll pajen täckt tills servering.
 
I en kastrull rör ihop socker, maizena och citronjuice. Placera på medium värme och rör i hälften av smultronen. Ta bort från värmen när det tjocknat, tillsätt evt lite vatten om det är för tjockt, rör sedan ner resterande smultron. Tillsätt evt smultronessence för mer smak.

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé
2 dl creme fraiche
150-200 gram finriven smakrik god ost, typ västerbotten
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienser och platta ut den i en smord mindre långpanna, strö över valfri mängd riven ost, grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Justörre ugnsfast form ju tunnare lager och ju kortare tid i ugnen.

Blanda ingredienserna för ostcremen och låt den vila i kylen ca 1 timma.

Smaklig spis!

Tips. Den väldigt goda ostcremen passar väldigt bra till grillat och stekt kött och fisk

Bloggar etiketter: , , ,

Veckans nyttiga – chilikryddad nötfärs!

nötfärs_nyttig_lunch_mat
Denna gång blev det chilikryddad nötfärs med grön paprika/sockerärt, grovrivna morötter, timjanstekta plommontomater med champinjoner och en kall vit örtdressing! Massor med härlig variation och smaker som gör sig bra ihop, så varsågoda! :-P  

Vill du ha en mildare nötfärs så minska ner på chilisåsen, det blev hett men den kalla örtdressingen bryter av fint utan att vara stark i sig.

6 port
Det här behöver du : 
700 gram nötfärs
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk kikkoman soya
2 dl köttbuljong
Salt & peppar
100 gram sockerärter
1 grön paprika

4 grovrivna morötter

6 plommontomater
olivolja
100 gram champinjoner
Salt & peppar
Färsk timjan

Örtdressing : 
1 burk (2,5 dl) creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk torkade örter
Färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen och krydda med D´Elidas och soya. Tillsätt buljong och låt koka in. Smaka av med salt & peppar. Blanda färsen med finhackad grön paprika och råa sockerärter.

Skala och riv morötterna grovt.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Halvera och stek plommontomaterna i olivolja tillsammans med champinjoner, salt, peppar och på slutet färsk timjan.

stekta_tomater
Plommontomater som stekt i olivolja, tillsammans med champinjoner, salt, peppar och färsk timjan är vansinnigt gott i sig och ett gott tillbehör.

färs_nötfärs
Nötfärsen är rejält kryddad med D´Elidas chilisås, sen har jag bara finhackad grön paprika och råa sockerärter och blandat ner.

lunch_mat_recept_nyttigt_färs
Dags att montera! :-P

nyttig_lunch_färs_köttfärs_nötfärs
Fotas och smakas av…

nyttig_mat_nötfärs_rivna_morötter
Och packas ner i veckans lunchlådor! ;-)

Köttpaj

En smarrigpaj innehållande bacon, korv och champinjoner som fyllning.

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop ingredienserna för degen (3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 50 gram smör, 2 nypor, salt, 1 ägg) i en matbredare och tryck sedan ut det i en pajform. Nagga med en gaffel.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4. Stek fyllningen innehållande 1 pkt bacon, 1 korv och några champinjoner.
5. Lägg fyllningen i pajdegen och häll över äggstanning (5 ägg, lite grädde, salt och peppar).
6. Täck pajen med ost och kör in i ugnen tills osten får önskad färg.

Servera med en fräsh sallad och vitlökssås (creme fraiche, vitlöksklyftor och salt/peppar).

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!

Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Pannkaka
Källa: Anna
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 dl creme fraiche
Nypa salt


Gör så här:
Rör ihop ingredienserna med en gaffel, grädda på medelhög värme (de behöver lite längre tid för att kunna vändas) plättar eller två pannkakor. Servera med bär o grädde eller gör en matigare variant o grädda hela smeten samtidigt, tillsätt ost på toppen o ex nån god skinka, tomater etc.