Lucka 2 – Köttbullar
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port

(Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Vill du se mer av Tomten och vad som händer i mitt liv i bilder just nu, så finns jag sen några dagar även på Instagram.

 

Tomte med pulka


En kulen natt med stormen GORM

julmat
Jag det blev verkligen fart på vindstyrkan här igår kväll. Joline och jag satt uppe och tittade på Beck och bara väntade på att strömmen skulle gå. Vi hann se färdigt men sen slocknade det… Först nu på eftermiddan fick vi den tillbaka tack o lov. Man blir inte lite bortskämd av all elektronik alltså! Att bara kunna värma sig en kopp te i micron, eller tända i badrummet är så självklart så lite nyttigt är det nog allt med lite strömavbrott då och då. Ladda telefonen kan man ju göra i bilen så helt bortkopplad blir man ju ändå inte! 😉 Vägarna här hemma såg ut som ett plockepinn av träd och buskar och många träd låg över vägen så det har verkligen satt sina spår överallt, som tur är har vår stora gran på baksidan hållit sig på sin plats, den står farligt nära att falla över huset om det vill sig illa.

 

Hoppas ni inte blivit så drabbade och undkommit den värsta stormen och att ni alla hade en mysigt första advent. En och annan kanske varit iväg på julbord eller tjuvstartat med lite julmat. Det sistnämnda gjorde vi igår. Vi rullade köttbullar och stekte upp prinskorv och små kroppkakor. En janssons åkte in i ugnen och skinkan skivades upp med senap och god mimosasallad. Ägghalvor med lax och majonäs och sill också förstås. Riktigt gott, älskar julmat och som tur är finns det lite rester kvar i kylen till kvällen också. 😛

 

Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Taco-pizza-bullar

taco_pizza_bullar_pizzabullar_tacosmak
Lite tips inför lill-lördag som idag eller fredagsmys kan vara både tacos och pizza på samma gång. Dom här taco-pizza-bullarna är farligt goda med cheddardip på toppen! Jag använde en färdig pizzabotten. Sara Lee´s pizzakit tycker jag är riktigt bra om man letar efter en färdig deg och inte vill göra egen pizzadeg. Tomatsåsen som med följer tycker jag däremot är förkastlig, den smakar mest unken tomatpuré så köp nån av Muttis tomatsåser eller pizzasås.

 

Jag delade i alla fall pizzadegen på mitten och gjorde en vanlig pizza – hawaii av ena halvan och fyllde andra med tomatsås och tacofärs med lite övriga tacorester som skivad rödlök, paprika och riven ost. Den rullade jag sedan ihop och skar i sex bitar och satte i muffinsformar. Toppade med cheddardip.

 

Hawaiipizzan förgräddade jag med parmesanost och lite tomatsås på först. Sen tog jag ut den och la på skinka, ananas och mer parmesan. Sen in med både pizzan och taco-pizza-bullarna i ugnen. 😛

 

tacos_fredagsmys_fredagsmat_middagstips_tacobåtar
Taco-pizza-bullarna blev till då vi fick lite rester över från förra tacomiddagen. Blanda ner överbliven, lök, salsa, grönsaker och mer som kan tänkas blivit över, i färsen och använd till just taco-bullarna. 😛 Har du inte användning av den de närmsta dagarna så frys in och ta upp vid ett senare tillfälle.

 

tacopizza_tacorullar_tacobullar
Färdig del att rullas ihop.

 

pizzabullar_tacosmak
Efter du rullat ihop och skurit i sex delar. Ställ i muffinsform.

 

tacos_pizzabullar
Toppa med cheddardip och lite riven parmesan.

 

parmigiano_reggiano_parmesan_gourmetgruppen
Fick varuprover på några så ofantliga goda ostar både i lösvikt och som här i burk som små tårtbitar. Parmigiano reggiano. Fullkomligt galet gott att riva över pizza. Från Trentin (Gourmetgruppen)

 

tacos_tacobullar_pizzabullar_pizza
Skjuts in i ugnen. Pizzabottnen hawaii är dock förgräddad med riven parmesan och tomatsås nån minut.

 

pizza_parmesan_hawaii
Hawaii a la parmigiano! 😉

 

taco_pizzabullar_pizza_hawaii_parmesan
Lill-lördag, fredagsmys eller bara för att… Hoppas det smakar! 😛 

 

Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

 

 

LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


6-årsjubileum och boksläpp i USA
Jag i Karibien Foto Åsa Holstein

Jag i Karibien
Foto Åsa Holstein

Jubileum

Fick en påminnelse från WordPress att det idag är precis 6 år sen jag började blogga. Jag startade då den här bloggen efter att ha gått en 3-timmars bloggkurs.

Kunde knappt något om datorer och ännu mindre om bloggar.

Just idag, 6 år senare, kom min första kokbok ut på engelska. Så här skrev Facebookvännen Aida Blair som fått sin leverans från Amazon:

”I just received Birgitta Hoglund’s LCHF Barbecue in English from Amazon. It is really fantastic. I can’t wait to make a shopping list to start making the recipes. Everyone of them looks fantastic, yummy and gorgeous.

Thank you Birgitta Höglund for bringing your books in English to the US. Highly recommended. I have preordered her other 2 cookbooks coming out in August.”

Jag är så otroligt glad och tacksam över de här framgångarna, särskilt med tanke på att jag för 6 år sen var i ett betydligt sämre skick när det gällde min hälsa.

När jag startade bloggen hade jag nyss övergått från ett liv med mycket pasta, smörgåsar och bullar till den betydligt hälsosammare lågkolhydratkosten med benämningen LCHF.

Du kan läsa mer om förändringarna jag genomgått under de här åren i mitt inlägg En hållbar livsstil för att leva frisk längre.

Här ovan ser du en nytagen bild från Karibien-kryssningen som min nyfunna vän Åsa Holstein​ tog på vår balkong.

Tack till alla släktingar och vänner i verkliga livet, bloggvänner och Facebook-vänner som stöttat, trott på mig och spridit mina recept under de här åren <3

Det är aldrig försent att ändra livsstil!

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund


6-årsjubileum och boksläpp i USA
Jag i Karibien Foto Åsa Holstein

Jag i Karibien
Foto Åsa Holstein

Jubileum

Fick en påminnelse från WordPress att det idag är precis 6 år sen jag började blogga. Jag startade då den här bloggen efter att ha gått en 3-timmars bloggkurs.

Kunde knappt något om datorer och ännu mindre om bloggar.

Just idag, 6 år senare, kom min första kokbok ut på engelska. Så här skrev Facebookvännen Aida Blair som fått sin leverans från Amazon:

”I just received Birgitta Hoglund’s LCHF Barbecue in English from Amazon. It is really fantastic. I can’t wait to make a shopping list to start making the recipes. Everyone of them looks fantastic, yummy and gorgeous.

Thank you Birgitta Höglund for bringing your books in English to the US. Highly recommended. I have preordered her other 2 cookbooks coming out in August.”

Jag är så otroligt glad och tacksam över de här framgångarna, särskilt med tanke på att jag för 6 år sen var i ett betydligt sämre skick när det gällde min hälsa.

När jag startade bloggen hade jag nyss övergått från ett liv med mycket pasta, smörgåsar och bullar till den betydligt hälsosammare lågkolhydratkosten med benämningen LCHF.

Du kan läsa mer om förändringarna jag genomgått under de här åren i mitt inlägg En hållbar livsstil för att leva frisk längre.

Här ovan ser du en nytagen bild från Karibien-kryssningen som min nyfunna vän Åsa Holstein​ tog på vår balkong.

Tack till alla släktingar och vänner i verkliga livet, bloggvänner och Facebook-vänner som stöttat, trott på mig och spridit mina recept under de här åren <3

Det är aldrig försent att ändra livsstil!

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund