Hemlagade julklappstips och Tomten lucka 15
Tomten tycker om gammaldags rödbetor klicka på bilden så kommer du till receptet...

Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Njutbara julklappar

Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?

Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.

De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.

Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Torkad Timjan

Flingsalt

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade champinjoner

6 st kastanjechampinjoner

1 dl olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

1 msk färsk dragon eller

1 tsk torkad

Salt och peppar

Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.

Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.

Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Pepparkakor med Roquefort-ost

Tunna frökex med pepparkakssmak

Färskost på fjällfil

Färskost på fjällfil

Tomatchutney med citron och chili

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

Marinerad fetaost

Marinerad fetaost

Kryddkakor

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Senapssill

Fromage på skogshallon

Blåbärsglögg

Ischoklad med kardemumma

Saffranskaka

Saffranskaka

Tryffel med passionsfrukt

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.

Hemlagat från mitt kök hittar du i mina kokböcker. Dem kan du köpa här på Bokus, klicka bara på bilden.

Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)

Lucka 15

Tomten och äggen

Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…


Glögg med smak av granatäpple och citrus

Glögg med granatäpple

Syrlig glögg

Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.

Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.

Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.

Granatäpple och blodgrape

Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:

”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden

Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.

Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.

Hälsobringande dryck

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.

Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.

Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”

Glögg

Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.

Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.

Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.

Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.

Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.

Granatäppelglögg

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor

Solnedgång i Alanya

Lucka 14

Tomten är nere i hamnen och har tagit en titt på julgranen, den är rest inför julmarknaden i morgon...

Tomten har haft fullt upp, han har varit nere i hamnen och tagit en titt på julgranen som är rest inför julmarknaden i morgon…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…


Pepparkakstårta
 
 
 


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl, pepparkakskryddor och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Gräddkräm:
5 dl vispad grädde
5 dl vaniljkräm
Kan smaksättas med apelsin
 
Blåbärssylt
Täckt med sugarpaste
Dekorationer i modelleringschoklad
Pudrad med florsocker och lite kakao
 
Pepparkakstårta
 
 
 


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl, pepparkakskryddor och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Gräddkräm:
5 dl vispad grädde
5 dl vaniljkräm
Kan smaksättas med apelsin
 
Blåbärssylt
Täckt med sugarpaste
Dekorationer i modelleringschoklad
Pudrad med florsocker och lite kakao
 
Pepparkakstårta
 
 
 


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl, pepparkakskryddor och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Gräddkräm:
5 dl vispad grädde
5 dl vaniljkräm
Kan smaksättas med apelsin
 
Blåbärssylt
Täckt med sugarpaste
Dekorationer i modelleringschoklad
Pudrad med florsocker och lite kakao
 
Lyxig hamburgare med annorlunda dressing

Hamburgare DeLuxe

Smakfylld hamburgerdressing

Hamburgare tillhör en av mina absoluta favoriträtter, särskilt när man gör den själv på nymald färs.

Bättre snabbmat än just hamburgare är svårt att få till, ja om man utesluter vanligt bröd och pommes frites förstås.

Här serverade jag hamburgaren med en dressing som kom till en dag när jag hade en skål med mjukt smör framme.

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Smörig hamburgerdressing

Smörig hamburgerdressing 2 port

50 g rumsvarmt smör

½ dl hemgjord majonnäs

1 dl finstrimlad purjolök

2 msk sockerfri chilisås

1 msk grov, osötad senap

½ tsk grovmalen svartpeppar

Salt

Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.

Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, de översta är med på Bokrean några dagar till.

På bilden längst ner ser du en älgburgare med getost, blåbärsdressing och aioli från min grillkokbok, fotograf Mikael Eriksson.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

A¦êlgfa¦êrsburgare_LV0C0248

Budgetvecka på matkontot!

100_kronor
Det är lustig alltså!! Det här med pengar!? Det är kul när man har mycket pengar kvar innan månaden är slut men just nu är det väldigt mycket månad kvar när PENGARNA är slut!?!? Varför blir det så?? :-P

Det blir ingen lyxbudget av att bryta foten och operera sig kan jag ju säga därför försöker jag varje söndag checka av frys o skafferi för att planera veckans mat. Det är otroligt vad mycket man hittar i frysen som man kanske inte ser dagligen och idag har jag gjort en sista inventering och tänker så långt det går att laga av det som finns.

Självklart har jag några inspirerande ”måsten” som jag vill laga som inte finns i frysen som t ex fläskfärs då jag blev helt såld på Paulo Robertos middagstips i nyhetsmorgon tidigare i veckan. Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin. Låter ju bara sååå gott!

Nu har jag ju ingen fläskfärs i frysen så jag tänker använda vildsvinsfärs. Är inte så förtjust i enbart fläskfärs heller så de blir nog kanske godare. Man tager ju vad man haver också… :-P
Det är en av mina många matfilosofier att man MÅSTE inte följa ett recept till punkt och pricka, man måste se till sin situation, våga prova nya vägar, och använda sin fantasi!

Nu ska ni få se min FRYSLISTA jag har att utgå ifrån : 

Hel benfri karré
1 kg rimmat sidfläsk
2 isterband
2 pkt bacon
1/2 fläskfilé
1/2 kasslerbit
1 kycklingfilé
4 bitar torskrygg
400 gram torskblock
2 pkt vildsvinsfärs
1 kg hel rostbiff
2 pkt kycklingkorv
1 pkt grillkorv
Köttfärssoppa
Köttfärssås
Pizzadeg
Pommes
2 majskolvar
Haricot verts
Findus grönsaker t fisk
Gröna ärtor
Dill
Buljonggrönsaker
Rabarber
Lingon
Blåbär
Hemmagjord persikoglass
Mangosorbet

köttsoppa_med_klimp
I skafferi och kylskåp finns det mesta så jag tror jag kan komma på några goda middagar utav det här. Har även tänkt baka bröd för hela veckan och idag blir det söndagsstek till middag så jag räknar med en god köttsoppa på överblivet kött från den också! ;-)

nyponbröd_nyponlimpa_nypon_nyponsoppa

Nånting ni kommer på direkt ni vill tipsa om att laga från listan? :-P
Berätta gärna också hur ni själva tänker när budgeten är snål, era bästa mat-spar-tips?!

slottsstek_recept_fransyska
Man behöver inte vara rik på pengar för att bli lycklig… Soppa på en spik är nog så gott! ♥ Sen kan man leva på luft och kärlek har jag hört! :-P

Prickig bärtårta


 Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk frystorkat Blåbärspulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl,blåbärspulver och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

Persika-passionsmousse halv förpackning
Jordgubbsmousse halv förpackning
 
 
Strykes med:
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm blandat med 2,5 dl vispad grädde
 
Kant:
150 gr vit modelleringschoklad blandat med
150 gr Bright White Sugarpaste
 
Prickar:
Modelleringschoklad
 
Jordgubbar, Blåbär och persikor
Prickig bärtårta


 Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk frystorkat Blåbärspulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl,blåbärspulver och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

Persika-passionsmousse halv förpackning
Jordgubbsmousse halv förpackning
 
 
Strykes med:
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm blandat med 2,5 dl vispad grädde
 
Kant:
150 gr vit modelleringschoklad blandat med
150 gr Bright White Sugarpaste
 
Prickar:
Modelleringschoklad
 
Jordgubbar, Blåbär och persikor
Prickig bärtårta


 Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk frystorkat Blåbärspulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl,blåbärspulver och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

Persika-passionsmousse halv förpackning
Jordgubbsmousse halv förpackning
 
 
Strykes med:
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm blandat med 2,5 dl vispad grädde
 
Kant:
150 gr vit modelleringschoklad blandat med
150 gr Bright White Sugarpaste
 
Prickar:
Modelleringschoklad
 
Jordgubbar, Blåbär och persikor