2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Har ni plockat mycket bär i sommar ännu? Blåbären i skogen är på god väg och det sägs bli riktigt mycket i år med allt regn som kommit tidigare. Jordgubbar och andra trädgårdsbär finns det också gott om ännu. Här hemma har vi en gammal buske med vita vinbär som bara dignar av söta bär så den går snabbt att plocka av om man vill ha några deciliter till en paj.
Denna paj är väldigt krämig och saftig och bör stå till sig och gärna svalna något före servering. När du tar ut den är den väldigt lös då den är varm men låt den med fördel stå i kylskåpet en dag så blir den extra god. Servera den som den är, lite syrlig eller tillsammans med glass eller vaniljsås. En perfekt sommarpaj!
Det här behöver du :
125 gram smält smör
3½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning :
4-5 dl vita vinbär (alt. röda)
½ dl strösocker
3 dl creme fraiche
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl med socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop med det smälta smöret och tryck ut smeten i en pajform. Jag använde en form ca 23 cm i diam. Ställ formen kallt under tiden du gör i ordning fyllningen.
Rör ihop vinbär med socker och creme fraiche. Häll i pajskalet. Grädda ca 35 – 40 min i 200 grader.
Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.
Älskar skogsblåbär!
Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.
Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.
Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.
Blåbärskräm
3-4 port
225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning
1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning
Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!
Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år!
Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina.
Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! Detta är Jolines verk.
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där!
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör.
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!
Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min sötning i boken Baka med LCHF.
I Baka med LCHF så använder jag ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.
De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.
Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…
Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.
Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.
Fick hem tre små burkar från Finnerödja att provsmaka. Detta är deras nya produkt och den är helt osötad, inte konserveringsmedel eller något som helst annat tillsatt,
dvs Äkta Vara-märkning kunde sättas på den
Den är sötad med äpplepuré och finns i smakerna Blåbär, Hallon och Havtorn/Mango.
Havtorn/Mango har ca 13 gram kolhydrater, blåbär och hallon runt 8-9 gram.
Skulle tro att man kan få ut ca 4 portioner av burken, burken innehåller 180 gram.
Äpple är ju inte direkt LCHF, men hellre äpple än socker i produkten.
Vi åt Havtorn/Mango i går på yoghurten och den var jättegod. Tror också att den passar fint på pannkakor, (jag har två recept på bloggen) annars står det på burken att den passar till fil, youghurt och keso.
Var i affären hittar man den, det vet inte jag ännu… man får helt enkelt leta
Lycka till i letandet!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!