Krämig köttfärs- och blomkålsgratäng

4-5 pers

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
1-2 hackade gula lökar
1  blomkålshuvud
3-4 dl grädde
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl riven god fet ost
salt och peppar

Gör så här:
Fräs färsen i rikligt med smör ( salt o peppar) och lägg den hackade löken att fräs med mot slutet.
Lägg upp ganska tunnt skivade blomkål i botten i en ugnsfast form lägg lite smörklickar.
Bred sedan färsfräset över blomkålsskivorna.

Koka upp grädden med tomatpuren, salta och peppra lite. Lägg sedan i osten att smälta ner.

Häll ostsåsen över blomkål och färsen. Ställ in i ugnen i ca 25-30 min till den fått lagom färg och blomkålen är något mjuka.

 

Bloggar etiketter: ,

Viltgratäng med kantareller, rotselleri och timjan

Källa: Sarararalicious.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 paket viltskav
en liten rotselleri
ett äpple
en påse förvällda kantareller, går nog jättebra med färska champinjoner också!
1paket grädde
färsk timjan
vitlök
riven ost
tranbär
(honung)
Gör så här:
Stek viltskaven tillsammans med kantareller i vitlök och timjan.
Skiva rotsellerin tunt och lägg i botten på en ugnsäker form. Skiva äpplet tunt och varva äpple med svamp och vilt.
Häll över ett paket grädde och lägg över ett osttäcke.
Gratinera i ugn 175C i 20min.
Blanda tranbär med hackad timjan och strö över gratängen efter att den är klar (om man vill kan man ta en liten tesked honung till blandningen men det behövs inte)
Persiljekryddade järpar med fetaost

Källa: Sarararalicious.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 paket köttfärs
1 gul lök
persilja (fryst eller finhackad)
1 paket fetaost
2 paket bacon
vitlök
olja
chilli
Gör så här:
Finhacka löken och blanda ner i färsen tillsammans med riven vitlök, persilja och chilli.
Knåda runt och ha i tärnad fetaost. Forma till avlånga järpar och linda bacon runt. Lägg i oljad form och tillaga i ugn c 25 min 225C
Kladdig choklad cupcake med vanilj smörkräm

Källa: Lotta
Portioner: ca 12 st

Ingredienser:
Kakor
150 g smör
1 dl vispgrädde
4 ägg
½-1 dl flor sötrix (sukrin) (beror på hur söt du vill ha den)
3/4 dl kokosnötsmjöl
1/2-1 dl kakao (beror på hur stark du vill ha den)
1/2 tsk vaniljpulver

Smörkräm
200 g smör
½-1 dl flor sötrix (sukrin)
Vaniljpulver /vaniljstång / vaniljecens efter smak (smaka av tills du är nöjd)
Gör så här:
Smält smöret. Rör sedan ner grädden i smöret, därefter äggen och sötningen. Blanda kokosnötsmjöl med kakao och vaniljpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i stadiga bullformar och grädda i 175° i 5-10 minuter. Passa kakorna noga - dem ska vara kladdiga inuti. Ta ut och låt svalna.
Bre eller spritsa på smörkrämen ovanpå.

(har man för mjuka bullformar så ger kanterna med sig och smeten rinner ut på plåten.)
Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P

 

Naturligt = farligt?

Är det inte konstigt hur det som är onaturligt måste bevisas farligt innan vi reagerar, medan det som är naturligt måste bevisas ofarligt innan vi accepterar det?

Coltings kloka ord!

Han har en ny krönka i BT ang senaste tidens debatt om att naturlig mat skulle vara farlig för oss.

Vill du läsa hela debattinlägget så finns det här.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Ljugarkonsten i TV…

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
“Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! :D Väl värd sin tid.

 

Bloggar etiketter: ,

Kvällsöppet och LCHF debatt

I Kvällsöppets LCHF debatt så är det jag reagerade starkast på när Claude Marcus säger att man blir dum i huvudet av LCHF.

Undra vilka belägg han har för det? Han sa att man blir  trött och dum av en LCHF diet.

Hur kan man bli trött?
Verkar Jonas Colting och Björn Ferry  trötta?

Hur kan man bli dum i huvudet?
Verkar Mattias Ribbing dum? Han som striktar upp sin annars mer liberala LCHF kost veckorna innan tävling.

Jag blev varken trött eller dum i huvudet i söndags då familjen provade att “svälta” i 24 timmar ( inspiration av att läst lite i Colings bok Nakna Hälsan) . När den självvalda svälten gick mot sitt slut och det var dags för middag om ca 3-4 timmar. Då plitade jag ner ett nytt “manus” med minst 30 recept och skickade in till förläggaren på Bonnier…

Kom igen en kolhydratsdriven person att göra detsamma efter 2 glas vatten en halv kopp kaffe runt 11 snåret och vid 15 tiden skickade jag in bok idéen. Då hade vi ätit middag runt 17-18 tiden dagen innan…

Jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kraft och vitalitet och klar skalle i hela mitt liv som jag har nu!
Kan säkert bli ännu bättre givetvis…

“Expertisen” verkar tagit fasta på omställningsbesvären de flesta får av att gå över till fettdrift. Varför fattar ingen det?

Edit 15/2 ang expertisen i debatten:
En liten presentation av Kvällsöppets LCHF-motståndare:
Charlotte Erlandsson- Albertsson:
Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF, se: http://thylabisco.com/
Claude Marcus:
Ger vetenskapliga råd åt: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

Bloggar etiketter: , ,

Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!

Vilka kakor-pajer-tårtor saknar ni?

Nu öppnar jag ett inlägg igen om vilka kakor-pajer-tårtor ni skulle vilja få omvandlade till LCHF recept.
Jag har haft en tidigare sådant inlägg. Men det gör inget om det nu blir dubbla önskningar!

Ni kanske har specialrecept liggandes i byrålådorna, mormors favoriter osv osv.

Lägg in de här så ser vi om de kan få hamna på bloggen eller om de kan komma med i en bakbok i framtiden.

Kram på er alla baksugna! 

Bloggar etiketter: