Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.

Hallongifflar

Varför inte lite hallon mellan alla jordgubbar som åker  ner i magen i dessa jordgubbstider…

8-10 st

4 ägg + 1 äggula
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl aman pranas kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma stött
2 tsk bakpulver

ca 1 dl hallon
lite smörskivor
1 uppvispad äggvita
lite mandelspån

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Häll i smält smör och grädde och blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 minuter.
Kavla ut degen  mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 20-30 cm.
Lägg ut hallon och hyvla tunna smörskivor ca 8 st och lägg här och var.
Vik över från två håll mot mitten, och vik sedan en gång till över mot kanten.
Skiva sedan 8-10 st gifflar och lägg ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås

Läcker rätt som passar som förrätt. Brödet gör det lite extra matigt men det går bra att servera även utan och kanske med en lite större sallad.

LCHF Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser

Mandelbröd:
1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
knappt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Majonäs:
2 äggulor
1-11/2 dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinvinäger
ev 1 tsk fransk senap
salt och peppar

Grillspett:
300 g räkor med skal
2 citroner
300 g pilgrimsmusslor

Gör så här

Brödet: Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandel i mandelkvarnen eller med rivskiva i matbredaren. Eler använd färdig mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på bakplåt. Grädda i cirka 20 minuter.

Tänd grillen eller ta fram en en grillpanna.

Majonäsen: Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor någon minut med vinäger och eventuell fransk senap. Använd helst en elvisp.

Häll oljan droppvis tills den börjar tjockna. När en väl gått ihop kan man hälla lite snabbare.

Smaka av med salt och peppar.

Skala räkorna och skär citroner i små klyftor.

Trä pilgrimsmusslorna på spett varvat med räkor och citron. Grilla dem snabbt på båda sidorna.

Rosta brödet och servera med räkorna, majonäsen och en liten sallad.

Jordgubbstårta till många


Jag har ju alldeles glömt bort att ge er receptet på midsommartårtan ju så nu kommer det här. Inga krusiduller som vanligt, två enkla rulltårtebottnar, vaniljkräm, jordgubbar och mandariner emellan och sen bara täckt med grädde & jordgubbar. Lite kakao pudrade jag över också. Gjord i ett nafs och blev väldigt uppskattad. Visst är det smidigt med långpannetårtor när man är många? ;-)

ca 16 bitar
Det här behöver du :

2 bottnar rulltårta*
1 sats vaniljkräm*
1 liter jordgubbar
2 burkar konserverade mandariner

Garnering :
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
Kakao
Citronmeliss

GÖR SÅHÄR : 
Bred på vaniljkrämen på ena bottnen. Skiva över jordgubbar och fördela mandariner över hela. Lägg på den andra bottnen. Täck tårtan med vispad grädde. Spritsa ev. mönster, sikta över kakao och dekorera med jordgubbar och citronmeliss.

*Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt.

*Vaniljkräm till en långpannetårta  
4 dl mjölk
4 äggulor
3 msk strösocker
2½ msk maizenamjöl
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, det ska inte koka, vispa under tiden. Låt svalna.


Sommarblomsterna står fina ute ännu…


Fyllningen i tårtan.


Spritsa grädde och pudra kakao.


Färdigt!


Ät och njut! :-P

Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
LCHF recept för Ostfylld grillad lövbiff

Fantastiskt goda små paket där osten smälter fint! Grillade grönsaker är gott men passa dem ordentligt eftersom det går fort på grillen!

LCHF Ostfylld grillad lövbiff
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser
600g lövbiff
valfritt antal skivor hårdost
150g fetaost
1/2 dl créme fraiche
1 tsk örtkrydda
salt och peppar
tandpetare
1 stor zucchini
2 röda paprikor
1 aubergine

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Lägg sedan upp lövbiffarna på en bricka och skiva up osten och lägg ett par skivor på varje köttbit.

Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche. Smaksätt med örtkrydda, salt och peppar.

Fördela blandningen på ena halvan av köttbiten, vik dubbelt och fäst ihop med tandpetaren.

Skär grönsakerna i skivor och grilla allt.

LCHF recept för Crêpes med köttfärsås

Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!

LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.

Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!

LCHF recept för Kärleksmums

Detta är ett recept på en saftig chokladkaka toppad med en len och kaffesmakande chokladglasyr!

LCHF Kärleksmums
Portioner: 4 st
Tid: 50 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
45 gram smör
1 ägg
2/3 msk vispgrädde
2/5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
2 tsk kakao
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
35 gram smör
30 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk hett vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Så här gör man
Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.

Börja sedan med chokladkrämen. Smält smöret (ev. värm tills smöret är vädigt mjukt) och banda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe. Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred på krämen på den avsvalnade kakan och strö på riven kokos. Ät och njut!

Använder du en större form går det utmärkt att fyr- eller femdubbla ingredienserna och förlänga gräddningen en aning.

På grillen : Colmansmarinerad karré, kabanoss, majskolvar & ananas med färskpotatis och vitlökssmör


Grillat, grillat, grillat! Sommar = grillat, i överflöd!! Inte är de väl konstigt om man får idétorka ibland! Va ska vi ät ikväll??

Grillat!!

- Ja!! …Ehhh… Men VAD??

Känner ni igen er?? 

Här har vi dukat upp för en salig blandning grillat! Byter man ut ordet ”GRILLAT” mot ”PLOCKGRILLAT” så blir det hela lite roligare och tankarna låser sig inte lika mycket! Prova!! :-P

Förberedelser en dag innan; 

Rör ihop vitlökssmöret.

Skiva upp köttet och lägg i marinad.

Köp hem färskpotatis, majskolvar och ananas.

Inne i köket samma dag;

Tvätta av färskpotatisen o ner med de i en kastrull – koka!

Gör sallad; Roman, tomat, gurka, pressad citron, olivolja, salt & peppar.

Skär upp ananas och majskolvar, krydda med salt & peppar + flytande honung. Lägg i en burk.

På grillen samma dag el. kväll; 

Grilla köttet, pensla med marinad.

Grilla korv.

Grilla majskolvar och ananas på slutet. Pensla med marinaden från köttet.

Servera med kokt potatis och vitlökssmör.

HERREGUD SÅ GOTT!!!! Minimalt med jobb och allt sett som en enda grill-plock-middag! Så enkelt det blev då…

Hur skulle DIN grill-plocktallrik se ut?? *supernyfiken*
…och jag tror nog vi alla behöver lite inspiration så kom med dina tips!! :-P


Färsk ananas penslad med flytande honung och kryddad med salt och fyra peppar… På grillen kan dom även penslas med marinaden från köttet.


Skivor av karré som marinerats med colman´s senapspulver >>


Sluttampen på grillen…


På tallriken…


Tänk inte grillat mer… Tänk PLOCK-GRILLAT! :-P  Okej?