Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Ratatouille med kyckling

ratatouille_recept
Lagade en rejäl form med ratatouille häromdagen. Nicke är hemma och sjukskriven för ryggen då han lyfte en kassaskåp på jobbet och det sa ”KNAK” i ryggen. Långdragen läkning då diskarna är inblandade och med hans jobb kan han ju inte återgå som vanlig med att bära och lyfta förrän allt verkligen är läkt. Det är fjärde veckan han är hemma nu och då är det alltid bra om det finns färdig lunch i kylen bara att värma.

Ratatouille är ju bara så otroligt gott till kött, fisk eller som här kyckling, en riktig favorit tillsammans med en klick bearnaisesås. ;-)
Det enkla med denna rätt är att du gör allt i samma panna och tolkningar på receptet kan bli oändliga. Tomat, aubergine, zucchini, paprika och lök borde finnas med sen kan man laborera fram en egen favorit efter tycke och smak. Jag vill gärna ha mycket vitlök och lite hetta i från chilisås (D´Elidas) och jag har även tillsatt broccoli och purjolök här. Härliga, mustiga smaker och rejäla bitar. Det behövs faktiskt inga kolhydrater som pasta, ris, potatis till här det blir grymt gott ändå. Glöm inte bearnaisesåsen bara… :-P

4 – 6 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
1 purjolök
1 bukett broccoli
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 burk finkrossade tomater
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsakerna i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olivolja, Slå på de finkrossade tomaterna. Sänk värmen och låt puttra ca 30 min så du får en härlig mjuk röra. Krydda med D´Elidas chilisås, salt & peppar.

Recept på kall, hemmagjord bearnaisesås, klicka HÄR!

Kycklingen har jag låtit marinera en timme före jag stekte dom.
Olivolja, paprikapulver, Tony´s grillkrydda, lite D´Elidas chilisås, salt och peppar. Stek och skär upp i skivor. Servera med ratatouille och en klick bearnaisesås.

grönsaker_till_ratatouille_recept

ratatouille_recept_grönsaker

recept_ratatouille

världens_godaste_ratatouille

kyckling_rataouille_lchf

kycklingfile_ratatouille

Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Snabba biffar med krispiga wokgrönsaker och broccoli

biffar_lchf
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.

Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart! ;-)

Receptet på biffarna ska ni förstås få också.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.

nicke_biffar_öjkroken
Biff-mannen! :-P

Höstens nyttiga matlådor denna vecka – ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

ugnsomelett_omelett_lchf_recept
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. :-P Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.

Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

omelett_ugn_broccoli_purjolök_bacon_lchf
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.

ugnsomelett_bacon_lchf_broccoli
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.

omelett_i_ugn_bacon_broccoli_lchf
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.