Ett nyttigare lördagsgodis

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Njutbar energiboll

Idag bjuder jag på ett kokboksrecept som du kan njuta av till lördagsmyset, efter gymträningen eller på skogspromenaden.

Mina syrliga och fräscha bollar är fyllda av energi från kikärtor, kokos och bärpulver.

Äter du inte kikärtor så kan du mixa cashewnötter till bollarna istället, blötlägg dem i några timmar först.

Här får du tips på lite goda och värmande drycker som passar fint att dricka till bollarna för en extra energikick.

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, i länken hittar du nyutgåvan för bara 138 kr.

Fler exempel på nyttigare godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, i länken kan du beställa ett signerat exemplar.

Apelsinchokladboll från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Nyttigt godis med svarta vinbär

Sensommarnjutning

Svarta vinbär tillhör mina favoriter bland trädgårdsbären, dess syrliga och intensiva smak passar riktigt bra till min typ av nyttigare godis.

Här kan du läsa mer om C-vitaminbomben svarta vinbär på Kurera.

Kollagenet i gelatinet i mitt godis gör det ännu mer hälsosamt, det är bra både för lederna och huden, läs gärna mer om det på Paleobloggen Under vårt tak.

Vill du ha lite mer sötma i ditt godis så kan du mixa med några dadlar eller använda den sötning du föredrar.

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären, ta från värmen och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen, rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form, låt svalna och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar, förvara bitarna i en lufttät burk i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Du kan förstås använda även andra bär för att variera ditt godis.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Drottningtryfflar med hallon och blåbär på fina bloggen Blomster & Bakverk.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson

Fina ord om min livsstil

Här får du läsa några rader om min matfilosofi och livsstil som kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis skrev för några år sen.

Texten dök upp i ett Facebookminne och jag vill dela med mig av det även härinne för alla mina vänner som inte använder Facebook.

Jag har alltsedan dess fortsatt på samma bana och mår idag bättre än på många år.

”Om du vill ha en förebild, någon att rådfråga, någon som kan visa dig vägen – vill du då söka efter någon som är klar och som har hittat rätt och som får det att fungera år efter år?

Eller vill du söka hos någon som själv fortfarande söker, provar, ändrar, försöker igen, hårdare, mindre mer…?

Om du vill lära dig ett fungerande livsbeteende, letar du då hos de med samma problem som du, så ni är i en grupp där ingen riktigt kan det ni alla söker efter?

Eller letar du bland de som lever som du drömmer om att leva? De som gör rätt (enligt din önskan) utan att tänka?

Jag tror vi tyvärr ofta gör fel val. Vi letar upp de med samma problem som vi och stannar där år efter år. Vi frågar de som inte hittat svaret. Vi ungås med de som gör samma fel som vi och vi har ingen att härma eller kopiera.

Min trygga förebild är Birgitta Höglund. Hon lyckades och nu bara är hon. Inte en massa experimenteranden. En trygg livsstil.”

Vill du läsa mer om hur jag gjort, vad jag äter idag och berättelsen om hela min hälsoresa, så finns kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv i länkarna här på Adlibris och här på Bokus.

Du kan också be din lokala bokhandlare att beställa hem den och mina övriga kokböcker.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Gräddstuvad kycklinglever med vitkålssallad

Gräddstuvad Kycklinglever med Vitkålssallad och Rårörda LingonHusmansfavorit

Idag får du tips på en riktigt krämig och god kycklinglevergryta.

Lever och annan inälvsmat är så otroligt hälsosam, så försök få in lite mer av den i din vardag.

Jag vet att många av mina följare har lite svårt för lever, men prova den här milda kycklinglevern så kan jag nästan lova att du kommer att ändra uppfattning.

Här kan du läsa ett inlägg inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn) som är riktigt intressant Lever – Älskad och avskydd.

Gräddstuvad kycklinglever ca 3 port

500 g färsk kycklinglever

2 gula lökar

3 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

1 msk tamarisoja

Salt och peppar

Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av väl i durkslag.

Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar.

Salta och peppra, lägg över i en gryta.

Stek inte för många leverbitar åt gången så får de bättre stekyta.

Skär löken i smala klyftor, stek även dem i smör och blanda med levern.

Häll lite vatten i stekpannan, koka ur skyn och häll över i grytan.

Tillsätt buljong och soja, koka upp och rör ner grädden, låt puttra tills såsen tjocknat.

Servera med broccoli, lingon och en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsdressing.

Vitkålssallad med Solrosfrön och Senapsvinaigrette

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Klassikern Kalvlever Anglaise från Gammaldags husmanskost

Mina goda geléhallon

Nyttig njutning

Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor.

Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet, hallon och lime C-vitamin och andra, vitaminer, mineraler och antioxidanter, kokosolja har antiinflammatoriska effekter.

Så passa på att använda den utökade tiden därhemma till att förgylla tillvaron med sånt som både är gott och gör gott.

Vill du ta del av fler av mina njutbara nyttigheter så får du gärna stötta mitt skrivande genom att förhandsbeställa Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokboken säljs just nu för bara 199 kr på Adlibris, leverans vecka 14.

Jag skulle tagit tåget upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage med mina matfotografier från boken på 2 Inspire-Ecocaféet, men har ju förstås fått ställa in den på obestämd tid.

Geléhallon ca 50 bitar

3 dl frysta hallon

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev sötning, men hallonen är söta i sig

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm eller i godisformar, låt stå i kylen att stelna helt, det tar några timmar.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Här nedan ser du Apelsinchokladbollar från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken.

 

Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter