Fläskfilé, rösti och champinjonsås

När man längtar efter kött och potatis… Ni vet känslan och suget. Efter riktig mat! För att inte tala om SÅS!! 😉 Vad är mat utan sås liksom?? Såsen är ju huvudrollsinnehavaren på tallriken och något som jag alltid ger extra energi och kärlek när jag tillagar.

Tänk er en perfekt grillad ryggbiff du just beställt in på restaurang som bara är sååå inbjudande när den kommer ut och enligt menyn ska serveras med rödvinssås. Men istället får du en blaskig sky som smakar mer bränt stekbord än rödvin… DÅ blir man verkligen ledsen ända in i själen. Såsen är viktig och sätter den slutliga piffen på maträtten. Och hellre för mycket sås än för lite. Jag kan faktiskt erkänna att jag till 99% beställer in extra sås vid sidan om när jag äter på restaurang, även om jag inte vet hur det ser ut, haha!!

Här kommer vår dööööö-goda lördagsmiddag. Kött och potatis och SÅS! 😉

 

Fläskfilén : 

Putsa bort hinnorna och dela fläskfilén på mitten. Grilla eller stek i panna tills innertemperaturen visar 63 grader. Krydda med salt, svartpeppar och torkade örtkryddor. Slå in i folie och låt vila ca 10 minuter före du skär upp den i skivor. Steker du filen i panna, slå på lite vatten i botten när den brynts runtom och fått fin färg och låt sedan steka färdigt på låg värme. Skyn från pannan kan du sen använda till såsen.

 

Champinjonsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 burkar hela konserverade champinjoner (2*290 gram)

1 burk spad av champinjonerna

6 dl vatten

1 msk kalvfond

1 kycklingbuljongtärning

ca 2 dl steksky från fläskfilén

Nymalen svartpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Jag som älskar konserverade champinjoner använder just dessa helst till sås men vill du använda färska så går det naturligtvis lika bra. Jag köper alltid HELA konserverade och skär dom i skivor själv, just för att de färdigskivade på burk är för stora, fladdriga o mörka…

(Använder du färska champinjoner så se till att de är riktigt små och vita utan missfärgningar)

 

Hetta upp smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på spad av konserven, vatten, fond , buljongtärning och skyn från stekpannan. Låt koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar

1 gul lök

Salt & peppar

Rapsolja

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.

 

En riktig husman. Kött, potatis och sås, godare än såhär blir det inte. 😉

 

Bon apetit!

 

Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

3 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Biff i stark sås, godaste av dom alla!

Biff i stark sås blev söndagsmiddag här hemma. En gryta som jag gör ganska ofta, den är bara då vansinnigt god! Lika god som på Kinarestaurang, om inte godare. 😉 Den här brukar jag variera med lite av varje, beroende på vad jag har hemma. Använder för det mesta lövbiff, men även fläskkött eller kyckling funkar fint. Krispiga grönsaker är ett måste och här är det bara att laborera efter eget tycke och smak.

Det här behöver du :

400 gram lövbiff

2 msk kalvfond

1 flaska ostronsås

1 msk soya

8 dl vatten

1 msk D’Elidas chilisås

1/2 purjolök

1 burk minimajs

1 burk vattenkastanjer

1 burk bambuskott

1 röd paprika

100 gram små, färska champinjoner

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär lövbiffen i strimlor. Fräs på i het, (rymlig) panna med lite olja. Tillsätt kalvfond, ostronsås, soya och D’Elidas. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud grytan på medelvärme ca 20 minuter tills köttet är mört. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ytterligare 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer chilisås beroende på hur starkt du vill ha det.

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis


Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning. 

Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀

Recept för 4 port 

Fläskfilén :

Ca 700 gram fläskfilé 
1 dl torkade örtkryddor 
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.

 
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se 

 Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar. 

Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.    

Röstipotatis :

8 st medelstora potatisar 

1 gul lök 

Salt & peppar

Rapsolja 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då. 

 

Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉 

Slottsstek i Crockpot, perfekt mör och saftig utan att falla sönder


Resultatet efter söndagsmiddagens slottsstek i Crockpoten. Kom fram till att 1 timme per 350 gram kött ger en saftig, mör stek utan att tendera att bli pulledpork som bara faller sönder, utan som istället går att skiva upp tunt. Har du en stek på 1,5kg så dela 1500 på 350 så får du fram tiden. Har du en stek på 2kg så dela 2000 på 350 osv osv. Här har jag dessutom kört på hög i min Crockpot. (Hade inte riktigt tid att köra på låg men jag ska prova det också) Ställde den på fem timmar först men tog upp o kände på den efter lite mer än 3,5 timme och tyckte att den kändes lagom. Naturligtvis fungerar slow cooker olika men detta är ett litet riktmärke iaf.  

Det blev så otroligt gott och även dagen efter att skiva och värma upp på en del stekkött tenderar att bli lite tråkigt och segt.  

  

Det här behöver du :

ca 1,5 kg nötstek (fransyska)

1 gul lök 

2 rödlök

10 små morötter 

1 grönt äpple 

5 dl vatten 

5 ansjovisfiléer + spadet

2 msk ljus sirap 

2 msk rödvinsvinäger 

4 lagerblad

1 msk hela svartpepparkorn   

 

Till såsen :

Grädde 

1 msk kalvfond 

Salt & peppar

Maizena + vatten till redning 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala lök och morötter och skär i grövre bitar. Morötterna kan vara hela om du har små späda. Klyfta upp ett äpple och lägg allt i botten på Crockpoten. Slå på vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg steken ovanpå och på med locket. Vänd den en gång under tillagningen. 

Sila sedan spadet till såsen och koka upp i en kastrull till hälften återstår. Smaksätt med en skvätt grädde, kalvfond, svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar. 

 

Allt färdigt för att locket ska på. Stirra er inte blind på tiden här. 3,5 timme på hög slutade det på. Ska prova en annan gång att göra på låg också. 

 

 

Efter 3,5 timme. 

 

Såsen är en klass för sig och borde egentligen serveras med sked. Ojojoj!!! 😋 

 

Gjorde iordning en tallrik till mamma också och tog med hem gill henne! Det var uppskattat. 😊

 

Vitlöksdoftande fläskfilépanna med champinjoner och gräslök

Regniga och lite murriga sommardagar förgylls alltid av en god, värmande middag. En krämig pasta som du kan krypa upp i soffhörnet med är vardagslyx man ska unna sig när inte grillen går varm. Här ville jag ha en riktigt krämig pasta med massor av sås och smak så det föll för fläskfilépanna som jag kryddade upp med lök, vitlök och massor av små, färska champinjoner. Himmelsk god och mättande. En riktig favorit här gemma. 

 

4 port

Det här behöver du : 

1 fläskfilé 

Salt & peppar 

2 salladslök

4 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond 

100 gram färska champinjoner 

2 dl créme fraiche

1 dl grädde 

1 knippe finhackad gräslök 

   
GÖR SÅHÄR : 

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig panna och bryn köttet så de får fin färg. Tillsätt finhackad salladslök och vitlök och låt fräsa någon minut. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt champinjoner och rör ner créme fraiche och grädde. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av. Toppa med finhackad gräslök. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens. 

 

Dofterna av lök, peppar och vitlök är ljuvliga! 

 

Slanta ner färska champinjoner och tillsätt sist créme fraiche och grädde för att runda av smakerna och få en riktigt krämig sås. 

 

Toppad med gräslök och lite riven västerbottensost. 

 

Här serverad med penne pasta! Smaklig måltid. 

Kalvstek i örtagårdssås

Jag lovade ju er recept på den goda kalvsteken jag gjorde i söndags. Fungerar naturligtvis med vilken stek som helst. Rådjur, älg, hjort, nöt, gris mm. Jag bryner den i nät eller steksmöre och fyller på med lök och rotfrukter. Låter den sedan sjuda på låg värme i grytan tillsammans med buljong, grädde och örtkryddor. Blir otroligt gott och saftigt för att inte tala om såsen. Här silar jag inte bort lök och rotfrukter utan mixar alltihop och låter koka upp igen medan steken vilar. Alla härliga smaker bibehålls och örtkryddorna ger en mustig, rustik örtagårdssås som verkligen blivit en favorit här hemma. Blir det något över så frys in och använd i andra såser som extra smakhöjare. 

 

Det här behöver du :

1,5 kalvstek

2 msk smör till stekning 

Salt

Peppar

2 msk torkad örtblandning 

2 morötter 

2 palsternacka 

2 gul lök 

2 msk tomatpuré 

2 msk grönsaksfond 

2 msk kalvfond 

8 dl vatten 

3 dl grädde 

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en rymlig gryta med smör. Bryn steken med nätet på runtom. Krydda med salt, peppar och den torkade örtblandning. Skala morötter, palsternacka och lök och slanta ner grovt i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta och låt sakta sjuda med lock ca 2,5 – 3 timmar tills innertemperaturen visar 63 grader. Ta upp och låt vila i folie ca 30 minuter före du skär upp den. Under tiden kokar du upp såsen. 

 

Såsen :

Mixa sky, lök och rotfrukter direkt i grytan med en stavmixer och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och en matsked äppelmos. Om du tycker såsen behöver tjockare konsistens, red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. 

 

Steken får sjuda på låg temperatur i den härliga skyn tillsammans med lök, rotfrukter, örtkryddor och grädde. 

När innertemperaturen visar 63 grader tar du upp steken och låter vila i folie en halvtimme före du skär upp den. 

 

Servera steken i skivor med såsen, nykokt potatis, äppelmos och pressgurka. Smaklig måltid! 

Lövbiffspasta – ”man tager vad man haver”

En påse pastasnäckor och lite trolleri i köket kan bli den mest fantastiska kreation i matväg! Jag hatar verkligen att slänga mat, mycket av det som blir över åker ner i matlådor eller fryses in men visst kastar man på tok för mycket ändå. Väldigt onödigt när man kan använda sina rester till nyskapande rätter istället. Det är ganska roligt också att utmana sig själv med det som finns hemma! 

Här fanns två ostfyllda lövbiffar kvar, kokta vaxbönor, broccoli och tomater. Och som sagt, en påse pastasnäckor och en krämig sås av buljong, grädde, balsamico och så var det klart! 😜 Otroligt gott och snabbt att svänga ihop, å det räckte till en matlåda av detta också. 

 

Jag skar ner lövbiffen i strimlor och fräste på tillsammans med tomater, vatten, buljong och en skvätt grädde. Lät det koka ihop ca 5 minuter. Här passar det perfekt att använda överblivet stekt eller grillat kött, liksom kyckling eller fisk. 

 

Sen tillsatte jag pastasnäckorna, broccoli, vaxbönor och balsamico. Smakade av med salt och peppar. 

 


Och middagen färdig på ett litet kick! 

Lövbiff, fylld med goda grönmögelostar efter helgens ostbricka!


Ost. Kan vara den mest tacksamma kylskåpsrest man kan ha då de går att trolla fram många kulinariska rätter med. Efter helgens ostbricka fick dom idag mötas igen, inbakade i lövbiff, gratinerade i ugn och med goda tillbehör. 

Finns det mer ost kvar? Smula ner den i salladen som tillbehör. Ostigare kan det inte bli och så vansinnigt gott!  

 

6 port

Det här behöver du : 

6 skivor lövbiff 

Salt & peppar 

Valfri mängd mögelost

Tandpetare 

2 vitlöksklyftor 

 

Såsen : 

4 dl vatten

2 msk kalvfond

1,5 dl grädde 

Salt & peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fyll halva med valfri grönmögelost. Vik ihop. Stek i het panna med smör och vitlöksklyftorna. Salta och peppra på bägge sidorna. Lägg över i en ugnsfast form och strö över lite extra ost. Gratinera i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter. 

Vispa ur stekpannan (låt vitlöksklyftorna vara kvar) som du stekte köttet i med vatten, fond, grädde och låt koka upp. Sjud sedan på låg värme och smaka av med salt och peppar. 

 

Som tillbehör gjorde jag hasselbackare av både potatis och palsternacka. Samt ugnsbakade tomathalvor och lättkokta vaxbönor. 

 

Köttet är stekt och kryddat. Lägg det i en form, täck med aluminiumfolie och låt gå i ugnen ca 15-20 minuter. 

 

Servera med alla goda tillbehör och såsen som du vispat ur pannan. Smaklig måltid!