Exotisk planka, portioner, mängd och beställning
När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning. Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner. […]
Matpajer, så lyckas du!
Ja, matpajer som är så galet gott och som dessutom kan förbereds god tid i förväg och serveras på buffé, bjudningar och mottagningar av alla de slag. Perfekt nu på vårkanten när det nalkas både många bröllop, studenter, examen, dop och likande. Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag […]
Viltskavsgryta med pasta i ädelostsås
En vardagsfavorit som är mycket omtyckt här hemma är denna viltskavspanna som jag gör med pasta, allt i ett. Den går snabbt att laga och blir otroligt god med smak av timjan och vitlök och krämig ädelost. 4 port Det här behöver du : 240 gram renskav eller viltskav 3 schalottenlök 1 finriven vitlök solo […]
Asiatisk biffsallad med glasnudlar och smörfrästa champinjoner
Något som är otroligt gott, fräscht och smakrikt är en asiatisk biffsallad. du behöver ett gott grillat eller stekt kött samt valfri sallad och som här, nudlar. Här kan du såklart variera dig i oändlighet med både kött, fisk, kyckling eller något vegetariskt alternativ. Grillad ryggbiff som är uppskuren i tunna skivor, halstrad lax eller […]
Fläskfilé med nudlar i stark sås
Chinamat! Hur många gånger längtar man inte efter det ibland? Speciellt lunchbufféer med olika grytor, biff med bambuskott, kyckling i röd curry, fläskfiléspett, jordnötssås, friterade räkor, sötsur sås mm mm. Mina personliga favoriter är grytorna, speciellt kyckling i stark sås eller biff med bambuskott och purjolök. Jag tar sällan nudlar på en buffé utan ris […]
Gulaschgryta
Jag rensade lite i frysen idag och tänkte koka ihop en snabb gulasch medan jag ändå stod och gjorde smörgåstårta. (Mannen fyller år imorgon) Hade för mig att jag hade en bit högrev kvar men det hade jag inte men däremot ett paket lövbiff i skivor. Använd vilket kött du vill, det fungerar med det […]
Skivad skinkstek i skysås
När det vankas söndagsmiddag så är väl en STEK det mest klassiska och efterlängtade man kan tänka sig. Kött och potatis, det bästa jag vet! Det ska få ta tid, kärlek och det där lilla extra. Inte nödvändigtvis all tid vid spisen utan planeringen innan är nog så värdefull. Att få längta lite efter den […]
Kotletter, bräserade i oxbuljong och lök, serverade med gräddsås och tillbehör
Nu kör vi lite vanlig vardagsmat med husmanskost tycker jag. Kött och potatis och klassiska tillbehör. Det viktigaste är såsen, utan den ingen fulländad middag. Man måste ha en god skysås eller gräddsås till som fått puttra ihop med alla goda smaker från köttet. Sen är det ju ett blandat urval i köttdisken, ibland digert […]
Sambal kotletter i ugn med råstekt potatis
Nu tycker jag det är dags att damma av en gammal klassiker. Sambalkotletter! En väldigt smakrik och tacksam rätt att laga då kött och sås sköter sig själv i ugnen och du kan lägga tid på tillbehör såsom ris, potatismos, gratäng, kokt potatis eller som jag gjort idag; skivad och råstekt potatis. Fläskkotletter är ofta […]
Ryggbiff, råstekt potatis och världens godaste pepparsås
Vi börjar så sakta piggna till här hemma efter en evighetslång influensa/förkylning och hosta som aldrig verkar ta slut. Julhelgen har ändå varit otroligt lugn och skön och vi har njutit av god mat hemma hos min mamma med lite ”knytis-julbord”. Julaftons-kväll hemma i TV-soffan med tända ljus, julfilmer och godis. Joline och jag gjorde […]