Strimlad biffgryta med bambuskott, purjolök och champinjoner
En helt vansinnigt god asiatiskt biffgryta är vad det här är. Bland det bästa som finns och min favorit på chinarestaurang, men den är väldigt enkel att göra själv och blir faktiskt snäppet godare. Köttet får ligga i en marinad av maizenamjöl och bikarbonat för att bli riktigt härligt mört. Under tiden fräser du på […]
Fläskfilé med kantareller i sherrysås
Framåt hösten brukar jag ofta laga fläskfilépannor med rustika smaker och gärna med nån sort svamp. Det här receptet blev extra gott så jag delar med mig så ni kan prova själva. Fördelen är att det går så mycket fortare att tillaga än en långkokt gryta så det är perfekt en dag mitt i veckan. […]
Rostbiff med färskpotatis i gräddsås
Kött och potatis ”sommar-style”. Allt måste ju nödvändigtvis inte vara grillat på sommaren så här bjuder jag på en mycket enkel, vällagad rätt där du får användning av överbliven kokt potatis. Trolla fram en god sås av lite kylskåpsrester. Lägg till tunna skivor av rostbiff och du har ett rejält ”trucker-meal” allt i en panna!😉 […]
Öppen lasagne med svamp, bacon och färskostkräm

Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.

2 – 3 port

Det här behöver du :

1 förp, 200 gram färska lasagneplattor

140 gram tärnat bacon

150 gram färska champinjoner

Salt och svartpeppar

200 gram philadelphiaost vitlök & örter

Salladslök

Gräslök

GÖR SÅHÄR :

Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.

Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.

Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

Stark biff med nudlar

Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus.😉 Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet. I skuggan äter myggen på dom dessutom. Samma för mig. Myggen är fullkomligt galna och biter mig precis överallt och jag håller på klia ihjäl mig!!! Antihistamin ska ju lindra lite men inte i år. Provat smörja på kortisonsalva på betten också men de kliar lika jävligt i alla fall. Och hur mycket mygg-spray och roll-on jag är tar på mig så är dom överallt och sticks. Det brukar ju vara en kort myggsäsong såhär i början sen försvinner dom till sensommaren så lite förtröstan finns dock. Passade på att fixa lite middag nu på eftermiddagen när det varit som varmast. Stark biff med krispiga grönsaker och nudlar. Så gott med en massa isvatten till.

Ingredienserna är enkla. Använd något slags kött. Biff, fläskkött eller kyckling funkar fint. Sen tar jag soya, sweet chili och ostronsås som bas. D’Elidas chilisås för den godaste hettan. Fyller på med grönsaker, vad som helst som kan tänkas finnas i kylskåpet. Servera med nudlar, ris, pasta etc. väldigt enkelt och väldigt gott!

Det här behöver du :

300 gram strimlad lövbiff

3 msk kinesisk soya

4 msk ostronsås

4 msk stark sweet chili

2 tsk D’Elidas chilisås

2 dl vatten

1/2 strimlad purjolök

1/2 gul paprika

100 gram minimajs

100 gram sockerärtor

Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :

Strimla köttet och hetta upp en stekpanna. Bryn på hög värme med olja. Tillsätt soya, ostronsås, sweet chilisås och D’Elidas. Låt fräsa ihop. Slå på vattnet och lägg i purjolök och grönsaker. Vänd runt nån minut. Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

En halv purjolök, en halv paprika, minimajs och sockerärtor.

Vänd ner purjolök och grönsaker när köttet fått fräsa ihop med såserna en stund.

Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

Mörad stek i gräddskysås

Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉

Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)

Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.

Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.

Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.

Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.

Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.

Biff Stroganoff

 

Husmansklassikern – Biff Stroganoff, hur gott är inte det? Som jag skrev i föregående inlägg så gör jag ofta både rullader och biff stroganoff när jag köper hem lövbiff i storpack. Naturligtvis ska ni få mitt recept även på detta. Så otroligt gott och mört blir köttet och tillsätt gärna färska champinjoner i såsen.

Det blev ett sent inlägg idag men helgen har gått i stormfart. Nu blir det snart hopp i säng. Imorgon ska vi åka och hälsa på Allan igen, nu är det bara 14 dar innan han flyttar hem till oss. Glöm inte kika in på Instagram @kryddburken så ska jag uppdatera er med fler bilder under dagen. PUSS & GONATT!

4 port

Det här behöver du :

500 gram lövbiff i skivor

1 gula lök

3 msk tomatpuré

200 gram färska champinjoner

2 msk oxfond

2 msk grönsaksfond

4 dl vatten

3 dl grädde

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Strimla lövbiffen och hacka löken grovt. Fräs på i het stekpanna tillsammans med tomatpuré. Tillsätt skivade champinjoner, fond och vatten och låt koka upp. Sänk värme och slå på grädden. Sjud i ca 30 minuter tills såsen kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.

Fräs på biffstrimlorna tillsammans med lök och tomatpuré.

Tillsätt fond, vatten och champinjoner och låt koka upp.

Slå på grädden och sjud på låg värme ca 30 minuter.

Servera, ät och njut!

 

Lövbiffsrullader med rösti

 

 

Brukar ni laga rullader? Det är bland det godaste jag vet. Jag köper lövbiff i storpack och gör ofta rullader på hälften och strimlar hälften och fryser in till biffgrytor. Så otroligt gott! Dessa har jag fyllt med dijonsenap, emmentalerost och flatrökt skinka. Om det är stora skivor lövbiff delar jag dom på mitten så blir dom inte så galet stora och tar heller inte lång tid att tillaga. Såsen som de får puttra i är en riktigt 10-poängare. Vispa ur pannan efter du brynt rulladerna och du får smak av både köttet, senapen och osten som smält lite. Den godaste fyllningen är helt klart den här kombinationen. Ni måste prova!

 

4 port

Det här behöver du :

8 skivor lövbiff

3 msk dijonsenap

16 skivor Emmentalerost

16 skivor (halvor) flatrökt skinka

Salt och peppar

2 msk kalvfond

1 msk grönsaksfond

6 dl vatten

Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :

Dela varje skiva lövbiff på mitten. Bred på ett tunt lager dijonsenap på varje. Lägg på ost och skinka och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn i het stekpanna, 4-5 st åt gången. Salta och peppra. När alla är stekta vispa ur pannan med vatten. Tillsätt fond och lägg i rulladerna. Låt sjuda ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av. Glöm inte att dra ut tandpetarna före servering.

Råstekt rösti : 


500 gram fast potatis

1 gul lök

1 msk torkad timjan

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 


Skala potatisen och skär i strimlor. Hacka löken. Vänd ner i het panna med olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Stek på medelvärme, ca 30-40 minuter tills potatisen fått fin färg. Vänd runt då och då.

Landgång – en riktig klassiker!

Äntligen fredag och nu rundar vi av veckan med en riktig gammal goding – Landgången! Lyxvariant av smörgåstårtan som redan på 30-talet ansågs var en riktigt finrätt till lunchbjudningar. Många landgångar innehåller inlagd fisk, såsom sill eller ansjovis och det är också i den änden som fisken ligger på som man ska börja äta. Allt enligt seden från smörgåsbordets.

Här hoppade jag dock över inlagd fisk och har istället kokta ägg med skagenröra. Köttbullar och rödbetssallad. Salami och brieost, samt rostbiff, remouladsås och rostad lök. Garneringen ska vara lite extra lyxig och sticka ut. En rätt som man verkligen äter med ögat.

Trevlig fredagkväll på er allihopa, på återseende i helgen igen.

KRAM!