Min bästa rödbetssallad

Julens godaste tillbehör

Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan.

Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år.

Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma.

Om du vill kan du förstås använda sötningsmedel eller helt hoppa över att söta rödbetorna.

Du kan också använda mjölksyrade rödbetor till din rödbetssallad för en ännu nyttigare variant.

Ett väldigt gott recept på det, skapat av Ylva Forsberg på Huså Bröd, har jag med i min nästa kokbok som du hittar här.

Receptet till de inlagda rödbetor du hittar i länken bland ingredienserna här nere, kommer från en kokbok från 50-talet.

På den tiden användes inte alls lika mycket sötning vid inläggningar, det gjorde faktiskt att rödbetorna höll sig fräscha längre.

Bilden nedan är tagen från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris.

Där finns även recept på köttbullarna och brödet till min köttbullsmacka.

Köttbullsmacka med rödbetssallad Foto Mikael Eriksson

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.


Inlagda rödbetor som på 50-talet

Rödbetstider

De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag, än de vi blivit vana vid i burkarna från Felix och Findus.

Smaksättningen med kryddnejlika ger en extra god rödbeta.

Pepparroten i små tärningar gör att inläggningen håller längre.

Här kommer det recept jag använder, direkt kopierat från boken Matlexikon.

Klicka på bilden så blir den mer läsbar.

Den här inläggningen håller hela vintern utan att rödbetorna blir bruna.

Det mesta av sockret blir kvar i lagen, men vill du kan du använda björksocker, sukrin eller liknande, men då blir hållbarheten sämre.

Vill du lägga in dem på Paleo-vis så använd honung istället för socker.


Hemlagad kalvsylta
Här hittar du min senaste kokbok för bara 182 kronor, en perfekt julklapp :)

Här hittar du min senaste kokbok på Bokus för bara 186 kronor, en fin julklapp till alla matintresserade.

Förbered julmaten i god tid

Idag bjuder jag på ännu ett recept från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Länken går till boken på Adlibris, klicka på bilden ovan så kommer du till Bokus.

Jag blir förstås väldigt glad om du köper min långkokbok eller någon av mina andra böcker.

På det viset kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från dagliga reklaminlägg för allehanda produkter.

Jag tycker det är rätt jobbigt att hela tiden översköljas med reklam för prylar, kläder, smink m.m, som är så vanligt i bloggvärlden idag.

Jag gör ibland ett undantag för någon matlagningsrelaterad produkt som jag verkligen gillar, men de allra flesta erbjudanden om reklamsamarbeten som kommer i mailen får nobben.

Härinne fortsätter jag att först och främst bjuda på de bästa recept jag kan få till, precis den inriktning som jag bestämde när jag började blogga för 5½ år sen.

Idag blir det en favorit som är god att äta när som helst på året, inte bara till jul.

Kalvsylta är ett exempel på traditionell husmanskost som passar mycket bra in i en modern lågkolhydratkost, den innehåller i stort sett inga kolhydrater alls.

Märgen i kalvbenen är mycket näringsrik och vid långkokning frigörs dessa nyttiga ämnen till buljongen.

Syltan är riktigt lättgjord, en väldigt bra rätt att förbereda i god tid innan jul eftersom den går fint att frysa.

Kalvsylta foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna. När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen.

Här hittar du ett gott recept på inlagda rödbetor med mindre socker än de som finns i butikerna.

Lucka 11

Tomten tycker om gammaldags rödbetor...

Tomten tycker om rödbetor inlagda på gammaldags vis…