Gästinlägg av Ekofilosophie

Långkokad fläskkarré med curryblomkål…
Recept och foto Sophie Cronquist

Trevligt besök

Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne.

Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på.

Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg.

Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya ?

Hej på er!

Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo.

Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter.

Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under lång tid på låg temperatur. Inte bara skonsamt och nyttigt utan dessutom smakrikt och lättlagat!

Jag och Birgitta har helt klart en hel del gemensamt när det gäller vad vi äter och hur vi tillagar vår mat. Därför känns det extra kul att få skriva ett gästinlägg här på Birgittas blogg. Jag har följt hennes blogg sedan jag började med lågkolhydratkost för fem år sedan.

Tack vare Birgitta och hennes samarbete med företaget Wonderbag Sweden har jag fått möjligheten att testa laga mat i en Wonderbag. Nu kan jag alltså laga mina långkok på ett klimatsmart och energisnålt sätt. Bra, eller hur?

Nedan delar jag med mig av ett recept tillagat i min Wonderbag! Hoppas ni gillar det och kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ mig på Facebook  och Instagram (där jag numera har två olika konton @ekofilosophie och @matfilosophie

Långkokad fläskkarré med curryblomkål (8-10 portioner)

1,5-2 kg karréstek i bit utan ben
75 g smör
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili pulver
1 krm cayennepeppar pulver

Tillbehör
1 blomkålshuvud
75 g smör
salt och svartpeppar
2 tsk gult currypulver

  1. Skär köttet i ett par större bitar (jag delade varje stek på 4-6 bitar). Ta en kastrull och lägg i smör, vatten och kryddor. Banka sönder vitlökarna och lägg i och skär löken i stora klyftor och lägg i grytan. Lägg ner köttet i grytan och låt sedan koka upp och därefter småkoka under lock i 30 minuter.
  2. Sätt sedan ner grytan i din Wonderbag, packa ihop och låt stå 8-12 timmar.
  3. Efter 8-12 timmar öppnar du din Wonderbag och tar fram grytan. Köttet är genomkokt, supermört och kan delas med en gaffel.
  4. Värm på grytan igen och smaka av med eventuellt mer kryddor.
  5. Under tiden grytan värms gör du tillbehöret. Kör blomkålen i en matberedare så att det blir ett smul. Ta en kastrull, lägg i smör och kryddor. Tillsätt blomkålen. Rör runt och låt stå till smöret smält och blomkålen blivit varm.

Wonderbag hos Ekofilosophie…


Värmande vårvintersoppa med kål, fläsk och korv
Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson...

Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson…

Sportlovsmat

Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner.

Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan.

Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar.

Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta.

Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska.

Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris...

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris…

Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port

 400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia

200 g färskt bogfläsk

1 huvud spetskål ca 400 g

ca 200 g vitkål

10 st brysselkål

2 gula lökar

50 g smör

2 dl kycklingfond + 6 dl vatten

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk torkad timjan

1 tsk stött kummin

ca 1-2 tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

Skär bort rotstocken på kålen, skär i skivor och sen i grova strimlor.

Skär bogfläsket i tärningar på ca 1×1 cm. Skala och skär löken i skivor.

Fräs fläsktärningarna i smör i en stekgryta, krydda med salt och peppar.

Börja med den mindre mängden salt om du använder buljongtärning.

När fläsket fått lite färg tillsätter du löken och låter fräsa en stund.

Häll så i vitkål, spetskål, timjan och kummin, fräs i fem minuter utan att det får för mycket färg, rör då och då.

Häll över buljong och vinäger, koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.

Skär brysselkålen i fyra delar och lägg ner i soppan tillsammans med korvarna, låt sjuda i 15-20 minuter.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Du kan antingen låta korvarna vara hela och duka med kniv och gaffel förutom skeden vid serveringen eller skär dem i bitar.

Lägg på en klick majonnäs blandat med riven pepparrot i soppan.

Den här glutenfria limpan passar bra till soppan.

Majonnäs från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Majonnäs från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson


Krämig fiskgryta på ekologiskt vis

Krämig fiskgryta

Klimatsmart gryta

Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.

Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.

Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.

Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.

Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.

Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.

Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.

Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.

Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.

Fiskgryta i Wonderbag

Krämig fiskgryta 2-3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.

Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.

Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.

Kaffepaus på Ragnars Skafferi...

Kaffepaus på Ragnars Skafferi…

Ekologiskt grönt på Paradiset...

Ekologiskt grönt på Paradiset…

Svanar på Stockholms Ström...

Svanar på Stockholms Ström…

Morgonsol vid Stadshuset...

Morgonsol vid Stadshuset…


Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde

Kalkonwok med rödkål

Vinter i Alanya

Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten.

Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid.

Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör.

Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt.

Det går åt en hel del av den varan i vårt kök.

Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver.

Wok

Kalkonwok 2 port

250 g kalkonbröst

2 morötter

1 dl kokosgrädde

1 dl purjolök i stavar

½ dl ingefära i stavar

2 vitlöksklyftor

1 lime

1 msk curry

1 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

½ lit strimlad rödkål

2 dl gröna blad i strimlor

25 g smör/kokosolja

Salt

Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer salt och curry.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor gav läcker färg och smak till woken.

Hälsokost...

Hälsokost…

Granatäpple

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden...

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden…


Kycklinggryta och smörstekta morötter

Kycklinggryta i Wonderbag

Vintermat

Jag läser att det är väldigt dyrt med grönsaker därhemma nu, på grund av den ovanligt kalla vintern här vid Medelhavet.

Men svenska rotfrukter, som morot, palsternacka och kålrot finns ju till bra pris, liksom lök, vitkål, grönkål och andra goda nyttigheter.

Det här kanske kan få många att tänka till att det inte är hållbart för varken ekonomi eller klimat att basera sin mat på importerade salladsblad, gurka, zucchini, aubergine m.m. under vinterhalvåret.

Idag njöt vi av en långkokt kycklinggryta till middag, ihop med en av de godaste  (och enklaste) morotsrätter jag lagat.

Har sen jag upptäckte turkisk morotsröra här ner i Alanya för många år sen, varit mycket förtjust i smörstekta, grovrivna morötter.

Att steka dem mjuka i rikligt med smör lockar fram mängder med smak och fettlösliga vitaminer, så testa det om du tröttnat på rårivna morötter till maten.

Till kycklinggrytan använde jag en ekologisk kryddblandning från Herbaria, som satte en väldigt god smak till den här rätten.

Kryddan innehåller: Citron, svartpeppar, vitlök, timjan, rosmarin, korianderfrö, paprika, fänkål, lagerblad.

Jag hittade en stor bukett lagerblad på Söndagsmarknaden idag för 2 lira, drygt 5 kronor.

Perfekt till vinterns goda kycklingbuljongkok, du hittar länk till mitt recept bland ingredienserna här nere.

Wonderbag

Kycklinggryta 4 port

500 g benfritt kycklinglår

1 burk krossade tomater

2 dl kycklingbuljong

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

1 msk Tutto Mio från Herbaria

1 tsk oregano

Salt och chiliflingor

25 g smör till stekning

Smörstekta morötter 4 port

4 stora morötter

100 g smör

Salt och peppar

Skär kycklinglåren i ca 2×2 cm stora bitar, hacka rödlök och vitlök fint.

Bryn köttet i smöret, krydda med salt och chili.

Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré och låt bryna med en stund.

Häll på burktomaterna, buljongen och kryddblandningen.

Låt alltsammans koka upp under omrörning, smaka av med salt och chili.

Jag lagade färdigt grytan på eftervärmen i min icke-elektriska Wonderbag, efter att den fått koka i 10 minuter under lock på gasspisen.

Sen vara det bara att ta en långpromenad i det vackra vårvädret och servera grytan med stekta morötter när jag kom hem efter tre timmar, då var kycklingen riktigt mör och fin.

Vill du koka den på vanligt vis på spisen, så låt den småputtra ca 1 timme under lock.

Rör då och då så den inte bränns fast.

Morötterna river du grovt och steker på medelvärme i smöret, ca 15 minuter, så de blir mjuka utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Jag serverade rucola, rädisor, svarta oliver och en traditionell getyoghurt med salt till grytan.

Den smakar som färskost på get, du kan göra en liknande genom att mosa chèvre och blanda med turkisk yoghurt.

På förmiddagen gick vi till restaurang Mezza Gurme på 25-metersgatan och åt en fantastiskt god brunch, den bästa vi fått här i Alanya.

Det är bara att välja vad man vill ha i deras härliga charkdisk i den ekologiska butiken.

Vi tog rökt entrecôte, getost, en traditionell röra på kyckling och valnötter och en grillad paprikadolma fylld med kryddigt ris, allt smakfullt upplagt med lite nötter, torkade mullbär, apelsin och aprikos.

Perfekt ställe för alla som äter glutenfri LCHF eller Paleo och förstås för alla som tycker om ekologisk och traditionell, turkisk mat.

Birgitta Höglund på Mezza Gurme i Alanya

Vår brunch på Mezza Gurme...

Vår brunch på Mezza Gurme…


Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin + Julklappstips

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

2-3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan

½ purjolök

3 kvistar rosmarin

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.

Kycklingfond

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som har många bra effekter på hälsan.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

Kycklingbuljong i Wonderbag…

Så här lagar du buljongen riktigt energisnålt i en Wonderbag.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp buljongen med grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

En månad kvar till jul…

På Wonderbag Swedens hemsida kan du köpa en liten kokbok som jag tagit fram, med klimatsmarta och läckra recept.

Här hittar du min kokbok + Wonderbag för 749 kr.

Bagen passar mycket bra att ge bort som julklapp och här stämmer verkligen ordspråket; Delad glädje är dubbel glädje.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika.

Här hittar du alla de inlägg jag skrivit om matlagning i Wonderbag här på bloggen.

Wonderbags kokbok


Krämig soppa på broccoli

Broccolisoppa

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong och grädde. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna.

Eller servera korven på mina nya Spröda frökex, som nu finns med smak av nässla, libbsticka och vitlök.

Några ägghalvor och lite fetaostsmör är gott till.

I morgon är det Benbuljongens dag, läs mer i länken om alla hälsosamma effekter du får av att koka egen buljong.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd


Laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Laxgryta 2 port

200 g lax i bitar, helst viltfångad

1 litet blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

1 röd och 1 grön paprika

4 soltorkade tomater i olja

2 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad persilja

1 krm oregano

1 krm timjan

Saft och rivet skal av en halv citron

Paprikapulver

Chiliflingor

Salt

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål. Garnera med gurka och en grön kvist.

Blomkål på turkisk marknad


Turkisk köttgryta

Sac kavurma

Köttgryta med aubergine 2 port

250-300 g biff eller lammstek

6 champinjoner

1 liten aubergine

1 röd och 1 grön paprika

2 skållade, skalade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk ajvar

3 msk smör

1 msk olivolja

1 tsk timjan

1 tsk oregano

Salt och svartpeppar

Till servering:

2 dl turkisk yoghurt

1 msk olivolja

Flingsalt

Strimla köttet fint. Skär champinjoner, aubergine, paprika och lök i smala strimlor och tomaten i mindre bitar.

Bryn smör och olja och stek köttet så det får färg, krydda väl och strö över örterna.

Häll över i en gryta och stek grönsakerna i omgångar i resten av smöret, häll dem över köttet.

Rör om och låt puttra tillsammans med ajvar i en halvtimme.

Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med yoghurten utrörd med oljan och lite flingsalt.

Bladpersilja och gurka är gott till.

Köttgryta med Paprika och Aubergine med inspiration från Filika i Alanya


Kycklinggryta med svamp

Kycklinggryta

Kycklinggryta 2 port

300 g urbenade kycklinglår

100 g skogschampinjoner

50 g smör

1 gul lök

1 dl kycklingbuljong

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

½ msk torkad timjan

ca 2 tsk salt

1 tsk spiskummin

Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt.

Hetta upp hälften av smöret och bryn kycklingen ett par minuter på var sida.

Lägg över i en stekgryta. Stek lök och svamp i resten av smöret och krydda med salt.

Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak.

Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.

Jag serverade med majonnäs och friterade blomkålsbuketter. Dem gör du så här:

Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º.

Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka.

Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och salta.

Jag tillagade min gryta i Wonderbag, där fick den stå i 3 timmar.

Kycklinggryta i Wonderbag