LCHF knäckebröd

Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt (flingsalt)

Tillsätt:
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Gör så här:
Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under.
Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen.
Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 20 min byt plats på plåtarna.
Strö ev lite flingsalt över brödet.
Varm brietårta med plommontomater, nötter, flingsalt & honung


Det här är nästan himmelriket nummer ett!! Jo, jag lovar!! Till alla er ostälskare därute, en varm brietårta tillsammans med ljumna söta tomater, krispiga nötter med flingsalt och härligt rostad honungssmak tillsammas med len, mjuk ost… Det måste upplevas! Detta är min favorit av alla! Skär upp en bit på en skiva surdegsbröd eller baguette, blunda och njut!! ;-)

ca 12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg rund brieost
500 gram miniplommontomater
2 dl blandade nötter & kärnor (Valnötter, cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpakärnor, solrosfrön)
Flingsalt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Lägg brieosten på ett ugnsfast fat med kant. Halvera plommontomaterna och lägg ovanpå. Strössla över nötterna, flingsalt och ringla över honung. Gratinera i 200 grader ca 15-20 min. Nötterna får inte bli brända, så håll koll. Servera brietårtan varm.

Italiensk buffé >>

Fiskbullar med lime och chili

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
2 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
2 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
pofiber
rapsolja

Gör så här:
Hacka grovt och mixa allt utom pofiber. Forma till små bullar. Lägg pofiber och salt på ett fat och täck bullarna runt om. Stek någon minut på varje sida i rikligt med rapsolja
Kallskuren balsamicomarinerad ytterfilé


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 

1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Italiensk pastasallad med röd pesto och soltorkade tomater


En smakrik pastasallad är helt rätt på en italiensk buffé. Den här har jag valt att smaksätta med rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater. Ingredienserna ska blandas med pastan direkt när den är nykokt och rykande het, då kommer smakerna fram ordentligt och sugs upp. Passar utmärkt till kallskuret kött eller kyckling på buffén men också god som vegetarisk ensamrätt.

10 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 10 port (här valde jag Zeta´s Strozzapreti)
Olivolja
2 rödlök
1 burk 120 gram Kung markatta ekologisk tomatpesto
150 gram soltorkade tomater + lite av marinaden
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll och blanda med olivolja, finhackad rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater medan den är rykande varm. Ringla över lite av marinaden från de soltorkade tomaterna. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar. Låt svalna. Toppa med ruccola och basilika.

* TIPS!

Pastasalladen serverade jag med Nigellas röda salladshänder, grymt snygga tycker jag! Dessa kan du hitta hos ninasmat.se nu till reducerat pris. Uppger du koden ”kryddburken” vid beställning får du 10% rabatt på hela sortimentet dessutom!

 

 

Det gick käpprätt åt skogen! *TIPS ÖNSKAS*


Hade en söt liten vision när jag rörde ihop en pannacotta och tänkte att dom här små formarna (mandelmusslor) blir lagom i både storlek och form. Söta att vända dom upp & ner som små vågiga brylepuddingar! Men det gick åt skogen fullständigt! Efter att det stått i kylen och stelnat sina timmar och jag skulle vända på formarna så satt pannacottan som gjuten!

Jag provade att doppa hastigt i hett vatten men inte de heller… Jag petade lätt i kanten med tandpetare men inte sjutton lossnade dom! Så dom fick ätas direkt ur formarna istället och det var inte alls vad jag hade tänkt! så nu behöver jag era tips på hur man får UT dom ur formarna!???

Kan tillägga att jag även smorde in formarna lätt med lite rapsolja, men det hjälpte ju inte för de!?? Så hur gör man??

Nu jag jag köpt mig fina ”jelly-formar” som jag tänkt använda till just pannacotta men jag tänker då inte prova förrän jag fått veta hur jag får ut dom!

TIPS TACK!!! :-P  

Absolutely Deep Dark Chocolate Fudge Cookies
Detta recept gäller den första kakan på bilden.
214 gr mjöl
56 gr kakao
1 tsk bakpulver
340 gr mörk choklad
340 gr farinsocker
170 gr smör, rumstemperatur
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljessence
3 dl mörka chokladchips

Ugn 170°c
Sikta ihop mjöl, kakao och bakpulver.
Smält chokladen.
Vispa ihop farinsocker och smör, tillsätt 1 ägg i taget.
Tillsätt vaniljextrakt och den smälta chokladen.
Tillsätt mjöl/kakao blandningen och choklad chips.
Se till att det är väl blandat.
Lägg 2 msk smet per kaka på en plåt försedd med bakplåtspapper, baka i ca 20 minuter. Låt ligga på plåten ca 5 minuter innan du för över dom till svalare plats.
OBS! Mycket chokladsmak:)

Gjorde lite chokladklubbor också: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/chokladklubbor?XBLG=f98ff5e6bae1e0e3ae1d7a8e4feb2050
Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.


Matinspiration i Stockholm
I etapp två och därmed också den avslutande, var jag under två dagar denna veckan i Stockholm på utbildning genom jobbet.
Ica-skolans Sälj Delikatesser.

En jätterolig och lärorik kurs som hålls i Ica-skolans fräscha lokaler i Solna.
En liten åktur i abbonnerad buss ingick också. Då besökte vi bl a Ica Stopp i Täby, Sabis på Fältöversten och Östermalmshallen.

Helt gudomligt fina butiker, men så otroligt dyra ( säger en bortskämd göteborgare)