Sommartårta med jordgubbar, hallon och körsbär

gräddtårta_midsommartårta
Sommarens tårta fylld med solmogna bär, lite slarvigt ihoplagd med vaniljkräm och massor av bär på toppen. Till skolavslutningen gjorde vi den här tårtan till barnen, en modell mindre av en tjockare rulltårta i långpanna. Bara att ta ut runda mått och montera ihop. Kanterna som blir över fryser man in till kaksmulor när man ska göra arraksbollar eller dammsugare.

Även att tårtan är mindre i omkrets så räcker den gott och väl till 6 stora bitar tack vare att den blir så hög! ;-)

1 långpanna tjock tårtbotten;
4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. (30*40) Grädda ca 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna något. Ta ut tre runda mått till bottnar.

jordgubbstårta_sommartårta
Fyllning till tårtan är så enkel den kan bli. Vaniljkräm, skivade jordgubbar och lättvispad grädde varvat.

bär_midsommar_tårta
Dekorera med färska bär huller om buller! :-P

midsommartårta_bärtårta_jordgubbar_grädde
Bottnarna blir riktigt saftiga och med smak av vanilj precis som man vill ha till en sommartårta.

bärtårta_jordgubbstårta_gräddtårta

Sommarens grilltallrik med nypotatis

grillat_kött_karre_nypotatis
Igårkväll satt vi ute på altanen i kvällssolen och grillade. Jag och Joline hade burit upp alla utemöbler tidigare på dan och planterat lite blommor och örter. Vi skurade och tvättade och alla möbler blev som nya och muurikkaköket fick sig en ordentligt makeover och är så skinande det bara kan bli, inte ett litet sot nånstans och stekhällarna rengjorda och insmorda. Så mycket roligare det är när allt fått sig en uppfräschning. ;-) Myggen lös med sin frånvaro och då kan man verkligen njuta, vilket vi gjorde!

Första gången i år som vi äter nypotatis och då ska den serveras med grillad karré, ett gott vitlökssmör och sparris. En fruktig tomatsallad med nektariner gjorde jag till också. Kan inte beskriva hur gott det blev allting, hittills bästa grilltallriken i år! :-P

Marinad till 1 kg karré;
1 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

Vitlökssmör;
50 gram smör
2 msk olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Salt & vitpeppar

tomatsallad_grillsallad_grillat

Vinegrette till tomatsallad;
½ dl olivolja
2 msk tomatvinäger
2 tsk honung
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tättslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

marinerat_marinad_karre
Karréskivor i marinad 24 timmar.

basilika_plantera_örter
Lite från vår plantering, färska örter direkt från kruka till tallrik.

grillad_karre_grillat_nypotatis
Vansinnigt, dundersuper-gott!! ;-)

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
Lyxiga LCHF-wraps

Wraps är bland det godaste och lyxigaste du kan ta med dig till jobbet! Stek ett par wraps på kvällen och förvara sedan mellan smörpapper på en tallrik. Då är det enkelt att på morgonen ta med sig en wrap och fylla den med det du har hemma!

Gör så här
1. Vispa samman ingredienserna och häll i en panna med en klick smör, vicka runt smeten så den täcker pannan.
2. Stek så pannkakan stelnar och vänd sedan med bred stekspade och ett resolut handgrepp.
3. Tänk på att smeten inte innehåller mjöl/gluten, som annars gör den naturligt seg. Smeten är sprödare.
4. När pannkakan är stekt på bägge sidorna är det bara att stjälpa upp på fat eller tallrik, klädd med smörpapper.
5. Täck med platst om du bara gör en, stapla annars med dem ovanpå varandra, gärna med smörpapper mellan.
6. Fyll sedan med favoritfyllning, rulla ihop och förvara i smörpapper och plastpåse.

Ett hett tips är en fyllning av lax och cream cheese.

Provsvar ang d-vitamin nivån

super-d-300x263Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.

Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.

Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.

I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.

Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”

Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma ;)

Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE

Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.

Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

Bloggar etiketter:

Vrålgod pastasallad med ost & soltorkade tomater

pastasallad_godaste_ost_soltorkade_tomater
Ljummen pastasallad en grillkväll i solnedgången med ost och soltorkade tomater, en örtvinegrette, små pastasnäckor och färska tomater är det inte mycket som slår till en grillad korv, istället för korv med BRÖD! :-P

Jag verkligen älskar pastasallader sommartid, just som ett grilltillbehör att kunna variera i det oändliga. Här har jag skurit ner tärningar av port salut, soltorkade tomater i marinad och gjort en vinegretten med en skvätt av marinaden, lite balsamvinäger, och torkade örter. Slå vinegretten direkt på den nykokta pasta och blanda sedan med salladen, där har du en matig och faktiskt vrålgod middag på ett litet kick. ;-) Perfekt att göra lite i förväg och bara ta med sig ut till grillen!

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokta pastasnäckor
Salladskål
Små tomater
En bit ost (port salut)
6 hela soltorkade tomater i marinad

Vinegrette : 
3 msk av mariander från de soltorkade tomaterna
1 msk vit balsamvinäger
½ msk honung
2 tsk torkade örter (provencale)
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör salladen under tiden pastan kokar. Skär osten i kuber och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda i en skål, strö över örtkrydda. Rör ihop vinegretten och rör ihop den med den nykokta pastan. Blanda med salladen.

sallad_pastasallad_tillbehör_grillat

"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))




Sommar & rabarber

rabarberkräm_recept
En skön ledig dag som jag i princip har sovit bort efter en lång dags jobb igår, dåligt sömn natten innan och grym magkatarr i nästan två dygn, men nu skiner solen o jag mår toppen! I kylen står en alldeles gudomligt god rabarberkräm. Vem kan motstå det? Jag vet att jag alltid googlar ”rabarber recept” när dom första har kommit men det blir nästan alltid kräm före paj och så även i detta fall. Rabarberkräm med kall ovispad grädde… Precis så som sommar ska smaka! :-P

Nu är det åter dags för lediga dagar och klämdag på det och vi är lediga allihopa både från jobb och skola så ikväll tänder vi grillen och gör sällskap med mygg och knott igen! Jag har laddat med mygg-roll on och myggspray så de ska nog gå vägen! Klä sig i vitt hjälper inte ett dugg (inte på mig iaf, å i den här familjen är det nästan bara mig myggen biter) Jag tror dessutom vi har fått särskilt envisa och argsinta mygg i år för dom är precis överallt på mig och dom älskar mina fotknölar och armbågar…! ;-) Clarityn hjälper dock mot klådan. *tips*

Rabarberkräm
1 kg rabarber
1-2 dl socker
1½ msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka rabarberna men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blada potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

Jordnötssmör á 1 burk

Detta är ett jätteenkelt nötsmör att göra, och dessutom bra mycket godare och billigare än det färdigköpta jordnötssmöret. Rekommenderas starkt!

Så här gör man:
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och sötströ(efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!

Recept av: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se.

Lite nytt i köket gör det bara ännu mer hemtrevligt
Så sjukt nöjd med min insats, må jag säga......Gick och tyckte att skåpet absolut inte passade in här hemma, men ändå fyllde sin funktion. (går in otroliga mängder med prylar, vilket jag upptäckte när det tömdes innan ommålning)

Efter ett evigt slipande blev det till sist klart för betsning. Som en sista finish lades det på ett lager matt lack. Ja, ett måste om skåpet skall kunna hållas rent.