Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

LAXKAMPEN – Falkeskogs recepttävling

Glutenfri LCHF LAX-WRAPJag deltar ju i LAXKAMPEN en recepttävling som Falkeskog anordnar.
Alla som går in på facebook gillar deras sida och röstar tävlar själva om en tidningsprenumeration från Bonniers Tidskrifter. Detta är nu absoluta sista chansen att för röstarna vinna en tidningsprenumeration för 150 kr.
Så gå in och rösta!

Givetvis blir jag glad om ni som uppskattar mina recept här på bloggen vill rösta på just mitt lilla bidrag i denna laxkamp!

Mitt bidrag är LCHF LAX WRAP ett helt nykomponerat recept!

Jag tycker också att en kallrökt lax ska serveras kall,  ska man servera ljummen/varm lax är det bättre att hålla sig till den varmrökta tycker jag.
Perfekt är dessa wraps att frysa in och de tinar på några minuter om de styckfrysta, fyll dem och packa ner i korgen till sommarens utflykter.

 

Tigerkaka med mintchoklad

sockerkaka_mintchoklad
Mintchoklad i en sockerkaka? Javisst! – Det är inte alls så tokigt.

Det blir ju förstås en tigerkaka med chokladen fast chokladen är smaksatt med mint. Den blir rejält saftigt och kokosflingorna som jag använt till formen gör kakan lite kolaktig i smaken. Man måste ju variera en av världens mest bakade kakor, och detta var en riktigt bra kombination! :-P

Det här behöver du :
200 gram smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

3 msk kakao
några droppar pepparmintsolja

3 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa med elvisp smör & socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret & mjölken.

Ta bort 1/3 av smeten och häll i en liten bunke, blanda den med kakao och pepparmintsolja. Resten av smeten som är kvar blandar du med vaniljsockret. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag använde kokosflingor istället för ströbröd. Fyll formen med den ljus smeten och klicka sedan i den mörka.

Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 45-50 min.

Kokosolja har solfaktor 15

Img-HK00B-AP-500_1-largeDet förekommer då och då debatt om de kemiska solskyddsmedlens farlighet och bidrag till den explosionsaktiga ökningen av hudcancer och här på My NewsDesk kommer företaget Alpha Plus AB  ut med en väldigt bra inlägg i denna debatt.
De skriver:

”Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren! Samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer visar allt fler studier att produkter med onaturliga ingredienser, inte alltid är det bästa. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det tar mindre än 30 sekunder innan det du smörjer på huden börjar absorberas. Upp till 60  % av vad som smörjs på huden tas upp av kroppen, hamnar i blodet för att sedan transporteras runt i kroppen.

Hudcancern ökar i Sverige, till stor del på grund av växande näringsbrister. Rätt näring skyddar mot solens strålar och näringsämnen som betakaroten, lykopen och höga doser med D-vitamin och E-vitamin ger bra skydd. Vill man ha något att smörja på huden fungerar kokosolja alldeles ypperligt!”

Återigen får vi här veta att det är väldigt viktigt med D vitamin och jag brukar ju skriva mkt om detta vitamin bara att söka bloggen för den som är intresserad. Det finns en hel artikelserie av Elisabeth Puur här på bloggen om D vitaminet LÄS DEM!

My News Desk fortsätter sin artikel med:

”D-vitaminomvandling vid solexponering 
Solen är en naturlig D-vitaminkälla. Vi behöver dock vistas i solen utan solkräm för att solens strålar ska kunna omvandlas till D-vitamin i huden. D-vitaminet ger ett naturligt skydd mot solskador. Genom att ha gott om kläder, undvika att bränna sig och äta tillskott av D-vitamin hela året runt, minskar vi riskerna markant. Det är extra viktigt att låta huden vänja sig vid solen, eftersom en sund solbränna ger lägre risker för cancer jämfört med hud som bränns i solen.

Skydda huden med betakaroten, D3-vitamin, granatin och lykopen
Rätt näringstillgång i kroppen ger ett naturligt skydd! En kombination av multivitamin med minst 2500 IE D3-vitamin och höga doser betakaroten skyddar merparten av befolkningen. Ett annat alternativ är lykopen eller granatin (granatäpple) tillsammans med 2500 IE vitamin D3 och Karoten. Flertalet studier visar att både lykopen och granatäpple skyddar mot solen.”

Kokosolja som hudkräm!  
Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15. Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer. Tiosol skyddar mot både UVA och UVB-strålar.”

Vill du läsa om deras olja? Alpha Plus kokosolja
Vill du köpa den? Alpha Plus kokosolja

Vill du köpa ett bra D vitamin tillskott att äta året runt? Holistic 5000IE

 

Bloggar etiketter: ,

Rabarberkräm
Källa: AnetteF
Portioner: 1

Ingredienser:
3-4 späda rabarberstjälkar
1-2 msk stevia strö
2 tsk kokosolja med neutral smak
lite vatten

Vispgrädde (ovispad)
Gör så här:
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka på svag värme tills rabarbern smält.

Servera med vispgrädde.
Nu vilar Dalton i frid…

dalton_boerboel
Utan smärta har Dalton nu gått till ”andra sidan” …

Det var en otroligt sorglig men vacker dag igår. Att ha ett datum och klockslag är bland det värsta, och att gå och vänta på något så hemskt. :( Veckan har inte varit sig lik någon annan och vi har sörjt, våndats men samtidigt försökt ta vara på små fina stunder tillsammans med honom…

Många tårar har trillat och vi har försökt förbereda oss så gott det går… Det är inte lätt. Det ska inte vara lätt… Det går helt enkelt inte!

Trots allt så känns det bra att ha gett honom ett riktigt värdigt och fint slut, utan att vara egoistisk och istället  med massor av kärlek. Nicke har snickrat ett vackert gravkors, jag har målat text, Joline har broderat duk och vi har alla skrivit varsitt brev och lämnat med som han kan läsa när han saknar oss.

Alla smärta han haft har nu övergått till oss i form av sorg, tårar och enorm saknad…

Vår älskade Dalton

2006 - 2013 

Vila i frid

Ett varmt tack till alla som tänkt på oss, skrivit en rad, kommenterar,
mailat och sms:at, all omtanke betyder så mycket.

Tack…


Dessa bilder är från gårdagen 22:a maj 2013.

dalton_sista_måltid
Ett par timmar innan vi åkte till djurkliniken gick vi ut och satte oss med Dalton i solen så han fick äta sin sista måltid – spagetti och köttbullar.

dalton_rip
Vila på maten och sola sig är något som är skönt…

dalton_matte
Finner inga ord… :(

dalton_maj_2013
Vackra, älskade…

gravkors_begrava_hund
Att förbereda tar på krafterna och det trillar många tårar vill jag lova… Det gör det just nu också…

dalton_broderi_joline
Jolines broderade duk hon gjorde i syslöjden! <3

dalton_2006_2013
Sov gott lille Dalton… 2006 – 2013
Dalton är av rasen Boerboel, en sydafrikansk mastiff.

daltons_grav_katterna_ida
Katterna blev också påverkade och hanterade sorgen på sitt sätt… Ida gör här en ”Dalton” med tungan, ni som sett det innan förstår! ;-)

daltons_grav_alfred
Alfred, den kloke väktaren sörjer sin vän… Dalton har tagit hand om och varit ”pappa” till alla våra katter och dom har alltid älskat honom och trots att han varit stor och bufflig så han har gett dom trygghet och katterna har tytt sig till honom…

minnesljus_hund_dalton
Kvällen var vacker med tända ljus…

daltons_himmel
Och Daltons himmel drog över Öjkroken sådär magiskt som det bara kan bli en sån kväll…

LCHF´s 5 g per 100 g regeln

IMG_8246Är en regel som bör användas tillsammans med ett eget tänkande. Den är bra som ett nybörjartips, men bör alltid åtföljas av lite  tips om ”tänk själv”.
Detta verkar ha missats i början då detta uttryck och räknesätt introducerades. Problemet med att utesluta allt som har högre kolhydratshalt än 5 g per 100g råvara är att det är väldigt väldigt mycket som går bort som inte alls väger 100 gram i den mängd man normalt äter det.

Vi ska kika lite på olika produkter som har en relativt hög halt av kolhydrater men som knappt väger något i den mängd man använder det.
Det mest uppenbara är väl kakao?  Kakao innehåller ca 11 gram kolhydrater men då man oftast använder ett par tsk upp till 0,5 dl beroende på vad man gör, 0,5 dl väger ca 20 g.
Listar här lite olika kryddor och smaksättningar som faller bort om man ska hålla sig till 5 g regeln.
1 msk av :
Kanel malen 87% kh
Chilipulver 42% kh
Oregano  63% kh
Basilika 57% kh
Curry pulver 52% kh
Svartpeppar 82% kh

Annan märklighet som kan vara värt att känna till är att många använder mörk choklad friskt i kladdkakor och chokladmousser, ofta står det 100-200 gram 70% choklad i både lchf-kokböcker och andra lchf-recept runt om på bloggar ( + att man också hivar i sötning!?).
En sådan chokladkaka innehåller massor med socker och då ca 59 gam kolhydrater på en hel 100 g kaka.

Detta kan jämföras med att många avskyr senap och ketchup och menar på att det är en ”sockerprodukt”. Jag menar att visst är det det, men långt mycket mindre kolhydrater än den så ofta omhuldade mörka chokladen…
Lägg en sträng ketchup på en korv och vågen ger inte ens utslag.
Väg upp en ruta Lindt 70% choklad och upptäck att den väger 8 gram…
En liten parantes här välj hellre Lindt 90% som innehåller 14 g kolhydrater per 100 g.

LCHF säger egentligen inget om varifrån kolhydraterna ska komma, ska man hårddra det är 1 dl solrosolja med en tsk socker i också LCHF…
LCHF berättar endast om energifördelning och man ger rekommendationer om vilka produkter som är lämpliga, sedan överlåter man åt folk själva att bestämma och framförallt tänka själv.

Jag skulle vilja säga att alla som vill äta LCHF bör ha den stora förmågan att tänka själv, har man inte den blir det svårt. Just på grund av ovanstående problemställningar.
Kan man inte ”tänka själv” lär man aldrig kunna krydda sin mat, och följer man slaviskt somligas recept lär ketchup/senap (som för mig är kryddning och smaksättning) vara bannlysta, medans 70% choklad mumsas lättare i rutor.

Jag önskar att nybörjare blev upplysta om att i första hand TÄNK SJÄLV och i andra hand att denna ”5 g regeln” alltid åtföljs av just  som ovanstående eller liknande tips och frågeställningar som gör att de flesta kan börja tänka själva och inte bara ”köpa” andras påståenden.

Detta var bara lite av mina tankar…

Ps. varför inte hellre göra kladdkakan med kakao? ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Plötslig spädbarnsdöd och saltbrist

saltKan plötslig spädbarnsdöd bero på saltbrist under fosterstadiet och under amningen?
Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati citerar och skriver:
”Antalet barn som drabbades av plötsligt andningsstillestånd efter förlossningen var oväntat högt i en ny svensk studie.
Personalen på BB manas nu därför till vaksamhet, särskilt när mamman är trött, ensam med barnet, eller väldigt upptagen av sin mobiltelefon.
– Det är viktigt att ha fullt fokus på barnet, speciellt i början, säger Eric Herlenius, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.”

Läs gärna inne på länken och här kommer Björns slutsats inklippt:
”Slutsats

Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!

Men Livsmedelsverkets tjänstemän vill att vi ska äta livshotande lite salt!”

 

Detta  att salt är farligt är en oerhört seglivad myt… i klass med kolesterolmyten, solmyten och fettmyten. Tursamt nog så är fettmyten på väg att slås hål på men när ska vi få större diskussioner om de andra?

 

Bloggar etiketter: ,

17 Maj

Önskar alla norska läsare en härlig 17 maj!!
Hoppas ni får en härligt solig och varm dag i ert firande av nationaldagen!
Hos oss vajar också en liten norsk flagga, man är ju halvnorsk så ;)

IMAG1554

Päron och kokoskaka med kalastopping

päron_kokoskaka_chokladglasyr_minimarschmallows
Vem älskar INTE sockerkaka, upp med handen!! ;-) Ett glas iskall mjölk till en bit nybakad sockerkaka är inte mycket som slår. Här har jag gjort en sockerkaka med päron och kokos, två smaker som verkligen är världsgoda tillsammans! :-P

Kakan ska vara lite ”kalasig” och därav en chokladglasyr med en gnutta pepparmintsolja, lite som ”päron & after eight” och toppad med strösselkulor och färgad minimarshmallows! Busenkelt och kalasfestligt för dom små! Ja, även för stora också förstås! ;-)

Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver

230 gram konserverade päronhalvor (vikt utan spad)
25 gram mjukt smör

Kokosflingor att bröda formen med

Glasyr :
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
några droppar pepparmintsolja
1 msk spad från burk m konserverade päron

Ströselkulor
Minimarschmallows + gul hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kokosflingor och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt päron och mjukt smör. Blanda luftigt. Häll smeten i en smord form bröad med kokosflingor. Grädde ca 45 min i 175 grader. Vänd upp på fat och låt svalna något innan du ringlar över glasyren.

Minimarshmallows färgar du enkelt i en vanlig plast påse; Häll i marshmallows, tillsätt nån droppe gul hushållsfärg, fyll påsen med luft, förslut och skaka om.

sockerkaka_päron_recept
Nyuttagen ur ugnen! Det doftar päron och en kolasöt doft av varm kokos och smör.

päronkaka_päron_sockerkaka_glasy_chokladglasyr
Med chokladglasyr och strösselkulor.

päron_sockerkaka
Och en rejält saftig bit i genomskärning.